Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Έλληνες Ευεργέτες Εκδόσεις Δήμου Ιωαννιτών για τους Εθνικούς Ευεργέτες Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Καλούδης Γεώργιος
Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων
Χρήστος Σούλης
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

10/07/2008
Η Διοίκηση της Σχολής

Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Πηγή: Μπαιρακτάρης Θ., Ζώλας Ε., Παπακώστας Γ., Εργολάβος Σπ., Πούρλης Φρ., Ρογκότης Χρ.
© Δήμος Ιωαννιτών
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το 1828, με την ίδρυση του Γενικού Ελληνικού Σχολείου, ο Ν. Ζωσιμάς διόρισε μόνιμη επιτροπή στα Γιάννινα από πρόκριτους συμπολίτες και, το 1832, ζήτησε απ' την Κοινότητα των Ιωαννίνων να εγκρίνει, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, το διορισμό της. Η κοινότητα των Ιωαννίνων ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην επιθυμία του Ν. Ζωσιμά, όπως φαίνεται από επιστολή της προς αυτόν. Γρήγορα όμως άρχισαν οι έριδες στα Γιάννινα που επηρέασαν και τη λειτουργία της Σχολής. Η κατάσταση αυτή δυσαρέστησε το Ν. Ζωσιμά, ευτυχώς όμως προσωρινά. Ο μεγάλος αυτός ευεργέτης εξακολούθησε να δείχνει το ενδιαφέρον του για τη Σχολή. αυτό φαίνεται καθαρά και απ' τη διαθήκη του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη βούληση του Ν. Ζωσιμά καθιερώνεται ως όργανο διοίκησης της Σχολής η Εφορεία των Εκπαιδευτηρίων, που εκλεγόταν κάθε χρόνο από τη Γενική Συνέλευση των Γιαννιωτών. Η Εφορεία ήταν όργανο διοικητικό και εποπτικό. Τα καθήκοντα της Εφορείας ήταν με σαφήνεια καθορισμένα από τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Αυτή διορίζει και παύει το προσωπικό, ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στη Σχολή και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη λειτουργία της.

Αξιόλογοι Γιαννιώτες πολίτες συνέδεσαν, ως μέλη της Εφορείας, τη δράση τους με την ιστορία και τη σταδιοδρομία της Σχολής. Δεν έλειψαν όμως και επεμβάσεις της Εφορείας στη λειτουργία της Σχολής που αποδείχτηκαν αρκετά επιζήμιες. Επεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση απ' τη Σχολή εκλεκτών Γυμνασιαρχών και καθηγητών, όπως του Αναστάσιου Σακελλάριου και του Στέφανου Ράδου, και εύλογα προκάλεσαν την αντίδραση του Συλλόγου των διδασκόντων και του τύπου της Εποχής. Πάντως η ιστορία και η δράση της Εφορείας, με τα θετικά της και τα αρνητικά της στοιχεία, είναι στενότατα δεμένη με την ιστορία της Ζωσιμαίας Σχολής.