Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 29 Ιανουαρίου 2020
Πολιτισμός Έλληνες Ευεργέτες Εκδόσεις Δήμου Ιωαννιτών για τους Εθνικούς Ευεργέτες Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Καλούδης Γεώργιος
Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων
Χρήστος Σούλης
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

10/07/2008
Η Βιβλιοθήκη της Ζωσιμαίας Σχολής

Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Πηγή: Μπαιρακτάρης Θ., Ζώλας Ε., Παπακώστας Γ., Εργολάβος Σπ., Πούρλης Φρ., Ρογκότης Χρ.
© Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων
προεπισκόπηση εκτύπωσης

O ιδρυτής της Σχολής, Ν. Ζωσιμάς, ήξερε πως η Σχολή, χωρίς αξιόλογη βιβλιοθήκη δεν μπορεί να εκπληρώσει τον προορισμό της. γι' αυτό στη διαθήκη του όρισε «να αγοράζονται τα αναγκαία για τη μάθηση όργανα καθώς και τα πιο χρήσιμα βιβλία για χρήση από τους φτωχούς μαθητές».
Την ευθύνη για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης είχαν οι κατά καιρούς Γυμνασιάρχες. Όταν αυτοί δεν έδειχναν το ανάλογο ενδιαφέρον, επενέβαινε η Εφορεία της Σχολής και με αποφάσεις της ανέθετε την καταγραφή και τη διακίνηση των βιβλίων.

Πρώτη αξιόλογη προσπάθεια για τον πλουτισμό της βιβλιοθήκης της Σχολής έγινε από τον Ανασ. Σακελλάριο, όπως μας πληροφορεί ο Χρ. Σούλης.

Πληροφορίες σχετικές με την ίδρυση της βιβλιοθήκης της Ζωσιμαίας Σχολής μας δίνει ο Χρ. Σούλης στο «ιστορικό σημείωμα» που προσθέτει στο Γενικό κατάλογο των βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Σε αναφορά του προς το Υπουργείο Παιδείας το 1937 ο Χρ. Σούλης γράφει πως η βιβλιοθήκη πλουτιζόταν διαρκώς απ' το κληροδότημα των Ζωσιμάδων και από δωρεές και απέκτησε πολλά βιβλία. Ο ίδιος κατέβαλε πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια για τη βιβλιοθήκη της Σχολής. Φρόντισε για την ταξινόμηση και την καταγραφή των βιβλίων. Συνέταξε «Γενικό κατάλογο των βιβλίων της βιβλιοθήκης της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων» το 1937, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο αρχείο της Ζωσιμαίας Σχολής: Με ενέργειές του συστήθηκε το 1938 η «Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη» η οποία λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Στη βιβλιοθήκη παραδόθηκαν 3500 τόμοι στη Σχολή παρέμειναν 1500 τόμοι που κρίθηκαν απαραίτητοι για το έργο της Σχολής. Πρώτη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης υπήρξε η φιλόλογος καθηγήτρια Ευτυχία Πρίντζου. Σ' αυτήν οφείλεται η οργάνωση της βιβλιοθήκης και η σωτηρία πολλών βιβλίων κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1940. Μετά τον πόλεμο όμως το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης την απέλυσε.


Κατά το βομβαρδισμό της Ζωσιμαίας, το Νοέμβριο του 1940, καταστράφηκαν αρκετά βιβλία της βιβλιοθήκης της Σχολής: Τον Απρίλιο του 1944 οι Γερμανοί παρέδωσαν τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη στις Ελληνικές αρχές, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής. Σήμερα η Ζωσιμαία βιβλιοθήκη στεγάζεται στο κτίριο που στεγαζόταν παλιότερα τα πρώην δημοτικά λουτρά. Παράλληλα σημαντικός αριθμός βιβλίων βρίσκεται στην αίθουσα του Συλλόγου των καθηγητών του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής.