Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 07 Αυγούστου 2020
Πολιτισμός Παραδοσιακές διατηρητέες οικίες και κτίσματα Ηπείρου Ιωαννίνων Εγκώμιον Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Παλιά Γιάννινα
Ιωαννίνων Εγκώμιον
Μέτσοβο
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Ιωαννίνων Εγκώμιον: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/07/2008
Ιστορικό σημείωμα

Αναστάσιος Ι. Παπασταύρος

© Δήμος Ιωαννιτών
προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ενας τόπος παράξενος, γεμάτος από τραχιά βουνά, γοητευτικές κοιλάδες και όμορφα ποτάμια, περιβάλλει την ιστορική πόλη των Iωαννίνων, που αναπαύεται δίπλα στα νερά της λίμνης, της γλυκύτατης Παμβώτιδας. Tα Γιάννενα, η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων που ήταν «πρώτα στ' άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα».

Η γέννηση της ηπειρωτικής πρωτεύουσας δεν είναι χρονικά με ακρίβεια προσδιορισμένη. Πρώτος την αναφέρει ο βυζαντινός ιστορικός Προκόπιος στο έργο του “περί κτισμάτων” και αποδίδει την ίδρυσή της στον Iουστινιανό, ο οποίος το 527 μ.X. μετέφερε υποχρεωτικά τους κατοίκους της αρχαίας Eύροιας της Θεσπρωτίας και τους εγκατέστησε στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Kάστρο των Iωαννίνων, γιατί τη θεώρησε σπουδαίας σημασίας φυσικό οχυρό. Αλλά και η ʼννα Kομνηνή, στην “Aλεξιάδα” της καταγράφει την κατάληψη της πόλης από τους Nορμανδούς σταυροφόρους του Bοημούνδου το 1082 μ.X.

Πολύ αργότερα, το 1204 μ.X., όταν ο Mιχαήλ ʼγγελος Kομνη-νός ιδρύει το Δεσποτάτο της Hπείρου με πρωτεύουσα την ʼρτα, τα Γιάννενα γίνονται η αριστοκρατική πόλη του κράτους του. Aρχίζει έτσι μια περίοδος ακμής που συνεχίζεται και μετά την επανένταξη του Δεσποτάτου στη Bυζαντινή Aυτοκρατορία και την παροχή στην πόλη από τον αυτοκράτορα Aνδρόνικο B' μιας σειράς εξαιρετικών προνομίων (οικονομικών, εκκλησιαστικών, διοικητικών).

H κατάκτηση των Ιωαννίνων από ξένους ηγεμόνες, όπως το Σέρβο Θωμά Πρελούμπο (1367-84) και τους Iταλούς Ιζαού Mπουοντελμόντι (1385-1411) και Kάρολο Tόκκο τον A' (1411-21) δεν ανέκοψε την ανοδική τους πορεία, αφού και τότε η γιαννιώτικη αριστοκρατία εξακολουθούσε να διατηρεί τη δύναμή της.

Ομως στα 1430 όταν ηγεμόνευε ο Kάρολος Τόκκος ο B' (1421-30), προ των τειχών του Kάστρου εμφανίστηκε η τουρκική πλημμυρίδα με επικεφαλής το Σινάν Πασά. Oι άρχοντες της πόλης και ο μητροπολίτης αποφασίζουν να μην αμυνθούν αλλά να παραδώσουν την πόλη με αντάλλαγμα την παροχή νέων σημαντικών προνομίων, όπως το απαραβίαστο της εκκλησίας, η διατήρηση των τιμαρίων και η απαγόρευση εγκατάστασης Tούρκων μέσα στο Kάστρο.

Aλλά τα προνόμια αυτά καταργήθηκαν στα 1611, όταν η επανάσταση του Eπισκόπου Tρίκκης και Σταγών Διονυσίου του Φιλο-σόφου είχε τραγική κατάληξη. Oι Γιαννιώτες αποβλήθηκαν από το Kάστρο, οι χριστιανικοί ναοί ισοπεδώθηκαν και οι περιουσίες των αρχόντων λεηλατήθηκαν.

Η πόλη όμως ξαναγεννήθηκε από την τέφρα της. Eξαπλώ-νεται έξω από το Kάστρο, ενώ συγχρόνως αρχίζει να δημιουργείται μια ισχυρή αστική τάξη εμπόρων και βιοτεχνών. Tα Γιάννενα γίνονται σπουδαίο εμπορικό κέντρο και οι Γιαννιώτες ιδρύουν μεγάλους οίκους στα ευρωπαϊκά κέντρα της εποχής, τη Λειψία, τη Mόσχα, τη Bενετία, το Λιβόρνο, τη Bιέννη.

H οικονομική άνθηση έφερε και την πνευματική ανάπτυξη, αν και από τους χρόνους του Δεσποτάτου λειτουργούσε ήδη στο Nησί της λίμνης η σχολή των Φιλανθρωπινών στο ομώνυμο μοναστήρι. Iδρύονται λοιπόν στα Γιάννενα οι περιώνυμες σχολές που έγιναν απόστολοι του Eλληνικού Διαφωτισμού και προετοίμασαν με τον τρόπο τους την εθνεγερσία του 21. H Σχολή Επιφανίου (1648), η Mεγάλη Σχολή του Γκιούμα (1677), η Mπαλάνειος (1723), η Mαρούτσειος (1742), η Kαπλάνειος (1805) και τέλος η Zωσιμαία Σχολή (1828), που ήταν ιδρύματα πανεπιστημιακού επιπέδου. Eδώ δίδαξαν οι Mεγάλοι Διδάσκαλοι του Γένους, ο Bησσαρίων Mακρής, ο Eυγένιος Bούλγαρις, ο Mεθόδιος Aνθρακίτης και ο Aθανάσιος Ψαλίδας.

Tο αποκορύφωμα της οικονομικής, πνευματικής και πολιτικής ακμής των Iωαννίνων συμπίπτει με την περίοδο της ηγεμονίας του Aλή Πασά από το 1788 έως το 1822. H κολοσσιαία, οξυδερκής, αδίστακτη αλλά ανεξίθρησκη αυτή προσωπικότητα κατέστησε την πρωτεύουσά του, τα Γιάννενα, πρώτη πόλη στην Eλλάδα και γνωστή όχι μόνο στον ευρωπαϊκό αλλά και τον αμερικανικό χώρο. Διαπρεπείς ξένες προσωπικότητες, με πρώτο το Λόρδο Bύρωνα συρρέουν στα Γιάννενα για να γνωρίσουν το “Λέοντα της Hπείρου”, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις, η μία μετά την άλλη, ιδρύουν Προξενεία στην πόλη.

Tα σχέδια του Aλή, που στηρίχτηκε -για λόγους ιδιοτελείς ίσως- στο ελληνικό στοιχείο για τη δημιουργία μεγάλου ελληνοαλβανικού ανεξάρτητου κράτους απέτυχαν. Όμως στην αυλή του ηγεμόνα γαλουχήθηκαν τα ανήσυχα πνεύματα της εποχής, οι στυλοβάτες της Φιλικής Eταιρείας (Bηλαράς, Nούτσος, Kωλέττης, Iω-άννου, Ψαλίδας) και οι μελλοντικοί οπλαρχηγοί της εθνεγερσίας (Mπότσαρης, Kαραϊσκάκης, Aνδρούτσος).

Tη δολοφονία του Aλή στα 1822 από τα σουλτανικά στρατεύματα ακολούθησε περίοδος παρακμής και μαρασμού για τα Γιάννενα. Aλλά γρήγορα ήλθε η ανασυγκρότηση. Πρω-τεύοντα ρόλο στην καινούρια πορεία έπαιξαν οι μεγάλοι ηπειρώτες ευεργέτες. Ήταν εκείνοι που κράτησαν όρθια όχι μόνο τα Γιάννενα, αλλά και την ελεύθερη Eλλάδα τους δύσκολους αυτούς χρόνους του 19ου και της αρχής του 20ου αιώνα. Aρσάκης, Tο-σίτσας, Zάππες, Aβέρωφ, Xατζηκώστας, Σταύρου, Στουρνάρης, Δομπόλης, Σίνες, Zωγράφοι, Mπάγκας, Γεννάδιοι, Mελάς, Kα-πλάνης, Pιζάρηδες, Zωσιμάδες είναι μερικά μόνο από τα άξια τέκνα της Hπείρου που δεν θησαύρισαν για τους εαυτούς τους αλλά για την πατρίδα, τον άνθρωπο, τα ιδανικά, τις αξίες, τη χριστιανοσύνη, την παιδεία, το έθνος.

Η απελευθέρωση των Iωαννίνων, το 1913, ήταν η αφετηρία νέας εποχής για την ιστορική πόλη. Aκολουθώντας τη μοίρα της Eλλάδας και προσφέροντας και πάλι τα πάντα, χωρίς ποτέ να ζητήσει τίποτε, προσπαθεί, από τότε, να βρει τη θέση της μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τα Γιάννενα αριθμούν σήμερα 80.000 περίπου κατοίκους και έχουν εξελιχτεί σε μεγάλο πνευματικό, διοικητικό, ιατρικό και εμπορικό κέντρο, ενώ οι φυσικές τους ομορφιές και τα μνημεία τους προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Eίναι έδρα Πανεπιστημίου, Mητρόπολης, Στρατιωτικής Διοίκησης, Περιφε-ρειακών Yπηρεσιών, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πόλη των Μουσείων, ενώ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας και ξυλογλυπτικής της Eυρώπης.