Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 17 Νοεμβρίου 2019
Πολιτισμός Φωτογραφικές Συλλογές Ιωαννίνων Ενθύμιον Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ιωαννίνων Ενθύμιον
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Ιωαννίνων Ενθύμιον: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/07/2008
Προς τον αναγνώστη

Αναστάσιος Παπασταύρος
Πηγή: apeirotan
© Δήμος Ιωαννιτών
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Οι παλιές καρτποστάλ είναι από τα πιο διαδεδομένα συλλεκτικά αντικείμενα στις μέρες μας. Και αυτό γιατί έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και βοηθούν στη διάσωση της μνήμης μιας εποχής που όσο πάει γίνεται και πιο μακρινή. Δεν είναι όμως μόνο η νοσταλγία και ο ρομαντισμός. Πολλές από αυτές τις καρτποστάλ αποτελούν μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα του παρελθόντος και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την μορφή των πόλεων και των κτιρίων, για τους ανθρώπους και την κοινωνική ζωή, για τις φορεσιές και τα επαγγέλματα, αλλά και για τα πολιτικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά γεγονότα. Οι παλιές καρτποστάλ είναι η άγραφη ιστορία.


Συλλογές από καρτποστάλ δεν έχουν μόνο οι συστηματικοί συλλέκτες. Όλες σχεδόν οι ελληνικές οικογένειες διαθέτουν, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούν, πραγματικό θησαυρό στα σπίτια τους. Αν ψάξουν στα σεντούκια τους, στα ντουλάπια ή στα ξεθωριασμένα άλμπουμ των γονιών τους και των παππούδων τους, τότε θα διαπιστώσουν ότι κατέχουν μια μικρή συλλογή. Και θα είναι καλό να την μελετήσουν, να την ταξινομήσουν, να την αξιολογήσουν και - γιατί όχι- να την μεγαλώσουν. Δεν είναι δύσκολο, αντιθέτως είναι πολύ εύκολο. Κυρίως όμως είναι απαραίτητο να την διατηρήσουν. Αξίζει τον κόπο και για αυτούς και για τα παιδιά τους και για τον τόπο.

Συνήθως οι συλλέκτες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις πολύ παλιές καρτποστάλ, εκείνες ιδιαίτερα που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1900 - 1925 και αδιαφορούν για τις μεταγενέστερες. Ο συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου, ακολούθησε διαφορετική κατεύθυνση. Παρουσιάζει στο παρόν τις γιαννιώτικου ενδιαφέροντος καρτποστάλ που καλύπτουν ολόκληρο τον 20ο αιώνα. Και αυτό γιατί ήδη και εκείνες του κοντινού παρελθόντος είναι συλλεκτικές, αφού η εποχή την οποία εκφράζουν πέρασε ανεπιστρεπτί και ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Σε αυτό συνηγορεί και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της οπίσθιας πλευράς τους, όπου μέσα από τα κείμενα των αποστολέων αναδεικνύεται ο τρόπος σκέψης και γραφής της κάθε περιόδου, καθώς και η ανάγκη να μεταφέρει ο αποστολέας ένα γραπτό μήνυμα, μαζί με το οπτικό, από τον τόπο που ζει ή επισκέπτεται.

Χώρισα το βιβλίο αυτό, που έχει την μορφή λευκώματος, σε εννιά θεματικές ενότητες. Αρκετά κλισέ έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους του ενός εκδότες, γεγονός που παρουσιάζεται με επικαλυπτόμενες καρτποστάλ. Όπου κρίνεται αναγκαίο υπάρχει συνοδευτικό κείμενο. Από τις 420 καρτποστάλ που ακολουθούν ορισμένες προέρχονται από συλλογές ή αρχεία ευγενών συμπολιτών μου, οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να μου επιτρέψουν την δημοσίευσή τους. Συγκεκριμένα των Θόδωρου Κοσμά (1), Χρήστου Σπανού (2), Ζήκου Παπαζώτου (4), Γιώργου Δευτεραίου (12) και Γιώργου Φαρμάκη (16). Τους ευχαριστώ θερμότατα. Οι υπόλοιπες 385 καρτποστάλ είναι από την ιδιωτική συλλογή του συγγραφέα του παρόντος πονήματος.Αναστάσιος Παπασταύρος