Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 04 Ιουνίου 2020
Έλληνες Ευεργέτες Εθνικοί Ευεργέτες καταγόμενοι από την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα Η Αθήνα των Ευεργετών Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η Αθήνα των Ευεργετών
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Η Αθήνα των Ευεργετών: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

25/09/2008
Το πρότυπο της ανιδιοτέλειας - Πάγκας Ιωάννης

Δήμος Αθηναίων

© Δήμος Ιωαννιτών
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Γεννήθηκε το 1814 στην Κορυτσά της Β. Ηπείρου και ξενιτεύτηκε σε ηλικία δεκαεννέα ετών. Αρχικά, εγκαταστάθηκε στη Θήβα και τη Χαλκίδα. Σύντομα, όμως, αναζήτησε καλύτερη τύχη στο Κάιρο και τέλος στη Ρουμανία.

Σε μεγάλη πια ηλικία ήλθε κι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αφού με την εργατικότητα και τις ικανότητες που είχε, απέκτησε μεγάλη περιουσία. Έκτισε το επιβλητικό μέγαρο στη γωνία της πλατείας Ομονοίας και οδού Αθηνάς, που στα μετέπειτα χρόνια έγινε γνωστό ως ξενοδοχείο "Μέγας Αλέξανδρος", αλλ’ αντί να περιορισθεί σε μια στείρα απόλαυση της ζωής, που ασφαλώς του επέτρεπε η μεγάλη περιουσία του, αποφάσισε να γίνει Εθνικός Ευεργέτης: με συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε την 16ην Αυγούστου 1889, εδώρισε τα πάντα στο Ελληνικό Δημόσιο, κρατώντας μόλις 500 δρχ. το μήνα προς συντήρησή του! Και χρειάστηκε πολλή επιμονή από μέρους του τότε Υπουργού των Εξωτερικών Στέφανου Δραγούμη για να πεισθεί ο μεγάλος αυτός πατριώτης να αυξηθεί το ποσόν της αποζημιώσεως σε 1.000 δραχμές! Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ο Ιωάννης Πάγκας διέθεσε την περιουσία του στην πατρίδα όχι με διαθήκη, δηλαδή μετά το θάνατό του, αλλά ενόσω ήταν ακόμη εν ζωή. Και εξηγώντας την πράξη του αυτήν, έγραφε στη συμβολαιογραφική πράξη εκχωρήσεως, που σημειωτέον από την πλευρά του Δημοσίου αποδέχθηκε αυτοπροσώπως ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, ότι:
"αναλογιζόμενος το πρόσκαιρον του παρόντος βίου και μάλιστα το προκεγωρηκός της ηλικίας αυτού και επιθυμών να χρησιμοποιήση από τούδε υπέρ κοινωφελών τω "Έθνει έργων την περιουσίαν αυτού, όπως και ζων έτι ίδη του καρπούς της τοιαύτης διαθέσεως, δωρείται αιτία θανάτου και δωρεάν αμετάκλητον τω Ελληνικώ Έθνει και τω Ελληνικώ Δημοσίω την ακίνητον αυτού περιουσίαν... "

Αυτοί οι γεμάτοι ευωδία και πατριωτική έξαρση λόγοι θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλα τα μαθητικά αναγνωσματάρια, για να φρονηματίζουν τα ελληνόπουλα. Αντ' αυτού, ο Ιωάννης Πάγκας ούτε καν μνημονεύεται στις Εγκυκλοπαίδειες και στα πολύτομα εγκυκλοπαιδικά λεξικά! Πρόκειται για εθνικό ατόπημα, που πρέπει κάποτε να επανορθωθή.

Η περιουσία, που προσέφερε ο Πάγκας στο Ελληνικό κράτος, αποτελείτο από:
α. Την επί της πλατείας Ομονοίας οικία του, έργο του Ερν. Τσίλλερ.
β. 200.000 δρχ. σε μετρητά (ποσό τεράστιο για την εποχή).
γ. 1.400 μετοχές του Σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς

Λίγα χρόνια μετά την μεγάλη αυτή δωρεά, ο Ι. Πάγκας προχώρησε και σε νέα ανάλογη χειρονομία, αφού στο μεταξύ είχε αποκτήσει και νέα περιουσία! Έτσι, αγοράσθηκε το απέναντι της κατοικίας του οικόπεδο, στο οποίο οικοδομήθηκε (επίσης με σχέδια του Τσίλλερ) το επιβλητικό μέγαρο, που έγινε ξενοδοχείο, το γνωστό μας "Μπάγκειο". Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και μια άγνωστη στους πολλούς λεπτομέρεια: Η πλήρης επωνυμία του ξενοδοχείου είναι "Μπάγκειον Ξενοδοχείον Φίλιππος ο Β'" "αλλά επεκράτησε (κακώς) η συντετμημένη επωνυμία "Μπάγκειον".


Ο Ιωάννης Μιχ. Πάγκας απέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1895, σε ηλικία 81 ετών.