Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 04 Μαρτίου 2021
Πολιτισμός Εκδόσεις για τα γεφύρια της Ηπείρου Τα 55 πέτρινα γεφύρια του Αράχθου Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Το γεφύρι και ο Ηπειρώτης
Τα Ηπειρώτικα γεφύρια
Τα 55 πέτρινα γεφύρια του Αράχθου
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Τα 55 πέτρινα γεφύρια του Αράχθου: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

30/10/2008
Πρόλογος

Αριστείδης Σχισμένος

© Δήμος Ιωαννιτών
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Είναι πασίγνωστος ο μεγάλος έρωτάς μας για το αριστουργηματικό γεφύρι της ʼρτας, το αθάνατο πέτρινο κομψοτέχνημα, που μετεώρισε την τεχνική των λαϊκών μας μαστόρων και συγκλόνισε ψυχικά, με τον τραγικό μύθο της εντοίχισης της γυναίκας του πρωτομάστορα, την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η δε ψυχική πυράκτωση, που νιώσαμε κατά την πρώτη μας επίσκεψη στο χώρο του γεφυριού, η συνεχής συναισθηματική μας φόρτιση και η περιοδική έξαψη της φαντασίας μάς ώθησαν στη δημιουργία του πονήματος με τίτλο "το γεφύρι της ʼρτας"

Με αυτή τη συγγραφική μας δημιουργία ικανοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό εσωτερικές ανάγκες, που άπτονταν των παιδικών μας ονείρων και κατέληγαν στους μεστωμένους μας στοχασμούς.

Ταυτόχρονα με τη συγγραφική μας δημιουργία γεννήθηκαν έντονα ενδιαφέροντα για παρόμοια προσπάθεια σχετικά με το "Θεοπόταμο ʼραχθο'" που έχει άμεση και στενή σχέση με το πολυθρύλητο γεφύρι. Ένα κτίσμα, που θέλησε να συγκατοικήσει με τον ποταμό, να νικήσει τον ʼραχθο και να τον τιθασεύσει. Έτσι, η καινούρια μας προσπάθεια, για τον αλλοπρόσαλλο και πολύμορφο ʼραχθο, πήρε το δρόμο της με επισκέψεις στις βιβλιοθήκες αρχικά και με επιτόπια πολύμηνη επίσκεψη αργότερα. Περιηγηθήκαμε ολόκληρη τη μαγευτική του διαδρομή από το σημείο της αθόρυβης εκβολής του στον ευρύστομο Αμβρακικό κόλπο, μέχρι τις γραφικές πηγές στις βουνοκορφές της πανώριας Πίνδου.

Μείναμε έκπληκτοι από το μεγαλείο της απίστευτη ς ομορφιάς του πλωτού τμήματος, από το μέγεθος των ευεργεσιών της αναμορφούμενης ποτάμιας περιοχής κοντά στην πόλη της ʼρτας και τη μαγεία της παραδεισένιας τεχνητής λίμνης του Πουρναρίου. Θαυμάσαμε τις ονειρεμένες ποτάμιες διαδρομές των εραστών της άθλησης με κανό, καγιάκ, ράφτιγκ κ.λ.π.
Γευθήκαμε την αναψυκτικότητα της κοίτης σε αρκετούς κατασκηνωτικούς παραποτάμιους χώρους και απολαύσαμε τους γραφικούς καταρράκτες. Με δέος και αγωνία κατεβήκαμε στα άγρια φαράγγια του Αράχθου, περάσαμε από τους δασωμένους τόπους και πορευτήκαμε στα καταπληκτικά πολύτοξα γεφύρια. Τα πέτρινα αυτά κομψοτεχνήματα, με τα οποία έζευξαν οι πανάξιοι αυτοφυείς μας τεχνίτες, τον θεοποιημένο ʼραχθο και τον τιθάσευσαν, για να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους στις διακομιστικές τους ανάγκες, μας εξέπληξαν. Η μετεωρισμένη τεχνική τους ικανότητα, που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των γεφυριών, μας προκάλεσε το δέος και τον απέραντο θαυμασμό.

Μας γοήτευσε η απίστευτη κομψότητα, η μεγάλη ωραιότητα και η ασυνήθιστη στερεότητα των πέτρινων στολιδιών του Αράχθου. Οι ποικίλες μορφές των γεφυριών, το ωραίο σχήμα και το ταιριαστό δέσιμο με το φυσικό περιβάλλον, μαρτυρούν και πιστοποιούν την οξύνοια των λαϊκών μας καλλιτεχνών. τους λαμπρούς μας μαστό ρους, μας συντάραξαν ψυχικά και δημιούργησαν ζωηρότατα και ποικίλα συναισθήματα.

Στάθηκαν ικανά να αναστείλουν την συγγραφική μας δραστηριότητα, προσωρινά βέβαια, για τον ʼραχθο και να μπούμε σε νέα προσπάθεια, σε έρευνα για τα γεφύρια. Σταθήκαμε με δέος και ιεροπρέπεια στα περίτεχνα αυτά μνημεία και τα θαυμάσαμε. Τα παρατηρήσαμε και τα μελετήσαμε με μεγάλη προσοχή, τους αφιερώσαμε πολύ χρόνο και τους δείξαμε αγάπη και σεβασμό. Τα φωτογραφίσαμε πολλές φορές από κοντινές και μακρινές αποστάσεις. Ζητήσαμε πληροφορίες από τους ντόπιους κατοίκους, ανατρέξαμε σε βιβλιοθήκες και ζητήσαμε την αρωγή των δημοτικών και κοινοτικών αρχών.

Αφουγκραστήκαμε τις αφηγήσεις των πολύπειρων ηλικιωμένων ανθρώπων της κάθε περιοχής και προκαλέσαμε σχετικές συζητήσεις στα καφενεία και τους άλλους πολυσύχναστους χώρους. Συγκεντρώσαμε με προσοχή ό, τι στοιχείο σχετιζόταν με τα γεφύρια και το συσχετίσαμε με άλλα, προκειμένου να προσεγγίσουμε την πραγματική ιστορία των γεφυριών.
Ακόμη, η έρευνά μας επεκτάθηκε και στα φυσικά γεφύρια της ευρύτερης περιοχής. επισκεφθήκαμε τους χώρους αυτούς, για να γνωρίσουμε από κοντά τα υπέροχα αυτά μνημεία της φύσης, γα τα καταγράψουμε και να τα παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό! Μια υπερπροσπάθεια, που πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια της αντοχής μας, τις ικανότητες κι εμπειρίες που διαθέτουμε. Η προσέγγιση των τοποθεσιών κοπιώδης και σε μερικές περιπτώσεις επικίνδυνη από το κρημνώδες έδαφος και την ύπαρξη άγριων επικίνδυνων ζώων. Μια προσπάθεια γεμάτη εκπλήξεις, ανάμεικτη από χαρές και λύπες, από θαυμασμούς και απογοητεύσεις, από αισθήματα υπερηφάνειας και ταπείνωσης, από ικανοποίηση και οργή για την κατάσταση των γεφυριών.

Τα περισσότερα καλοσυντηρημένα, κομψά και αρρενωπά, με έκδηλα σημάδια επίδειξης ενδιαφέροντος, αγάπης και σεβασμού από την Πολιτεία.
Αρκετά ήταν αφρόντιστα, απεριποίητα, περιθωριοποιημένα, παραδομένα στον πανδαμάτορα χρόνο και τα έντονα καιρικά φαινόμενα- γεμάτα πληγές κι ερείπια, προκαλούσαν τον οίκτο και τη δικαιολογημένη μας οργή, για την αδιαφορία της πολιτείας. Κυρίαρχος στόχος μας ήταν ο εντοπισμός των πέτρινων γεφυριών, η καταγραφή τους, η ιστορία τους και ο σχολιασμός μας σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονταν και πάνω απ' όλα η ευαισθητοποίηση της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας για άμεση και σωτήρια παρέμβαση. Αν η προσπάθειά μας αυτή συγκινήσει τους πολίτες των περιοχών αυτών, που εκπέμπουν SOS για τη σωτηρία των γεφυριών, και τους ωθήσει να δραστηριοποιηθούν, τότε η αγωνιώδης κραυγή μας θα στεφθεί από επιτυχία και θα νιώσουμε απέραντη ικανοποίηση.

Ευχή και προσευχή μας είναι η σωτηρία και η αποτροπή από την κατάρρευση των γεφυριών μας, των παλιών ευεργετών της κοινωνίας μας.