Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Φεβρουαρίου 2021
Πολιτισμός Εκδόσεις για τα γεφύρια της Ηπείρου Τα 55 πέτρινα γεφύρια του Αράχθου Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Το γεφύρι και ο Ηπειρώτης
Τα Ηπειρώτικα γεφύρια
Τα 55 πέτρινα γεφύρια του Αράχθου
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Τα 55 πέτρινα γεφύρια του Αράχθου: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

30/10/2008
Γεφύρια στο Μετσοβίτικο ποτάμι

Αριστείδης Σχισμένος

© Δήμος Ιωαννιτών
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Kοντά στην Μπαλτούμα, απαντάει κανείς λιγοστά και σχετικώς μικρά πέτρινα γεφύρια.

Πρέπει να ανεβείς στο Παλιοχώρι του Περιστερίου ή να φθάσεις κοντά στο Μέτσοβο για να συναντήσεις πετρογέφυρο. Εμείς καταγράψαμε μόνον το μονό- τοξογεφύρι του Μετσοβίτη, στο δρόμο που οδηγεί για το Ανθοχώρι, έχοντας πληροφορίες ότι υπάρχουν πιo πάνω και άλλα γεφύρια.

Το ιστορικό αυτό γεφύρι βρίσκεται στο βάθος της δασωμένης χαράδρας του Μετσοβίτη, λίγα χιλιόμετ ρα κάτω από το πρασινοντυμένο ιστορικό Ανθοχώρι. Διανύονται με προσοχή τη στενωπή διαδρομή, ξαφνιαστήκαμε από την απότομη θέα της λυγερής κορμοστασιάς; του πέτρινου γεφυριού, δίπλα ακριβώς από την τσιμεντένια γέφυρα. Το μεγαλόπρεπο συμμετρικό τόξο και εδραιώνεται με σιγουριά στις απότομες όχθες του ποταμού. Το μεγάλο και αρμονικό άνοιγμα της μεγάλης καμάρας του, δίνει ύψος, αέρα, γοητεία και του παρέχει μετακομιστική δυνατότητα μεγάλης ποσότητας νερού. Με άλλα λόγια το καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει και μεγαλύτερες πλημμύρες κι επικίνδυνες νεροκατεβασιές. Στα πέδιλά του φύτρωσαν και θέριεψαν πελώριοι πλάτανοι, οι οποίοι αποτελούν τους μόνιμους συντρόψους και προστάτες του.

Μικρόσωμες και φθαρμένες αρκάδες στα πλαϊνά του προστάτευαν τους διερχόμενους διαβάτες και τα ζώα της κτηνοτροψικής περιοχής. Αναπληρώθηκε στα καθήκοντά του από την ευρύχωρη τσιμεντογέφυρα, που θρονιάστηκε άκομψα δίπλα του και μιμήθηκε το σχήμα του χρησιμοποιώντας το δικό του χώρο εδραίωσης. Είναι αρκετά φροντισμένο, δείχνει την αγάπη και το ενδιαψέρον της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας. Παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον, γιατί από το σώμα του πέρασαν στρατεύματα, τα οποία συγκρούστηκαν σε φονικότατες μάχες γύρω από τα υψώματα του Ανθοχωρίου κατά την περίοδο της κατοχής και του Εμφύλιου σπαραγμού.