Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 21 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Υφαντική Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πέτρα
Υφαντική
Ασημουργία
Ξυλογλυπτική
Αγιογραφία - Ζωγραφική
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Δέλβινο
Δίστρατο
Ζαγόρι
Ζίτσα
Ιωάννινα
Μέτσοβο
Πωγώνι
Τζουμέρκα
Υφαντική: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

06/09/2007
Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το υφαντό αποτελεί κρίκο που συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Είναι φορέας ιδεών και τεχνικών που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και από εποχή σε εποχή. Αλλά ταυτόχρονα, σαν λαϊκή τέχνη, αποτελεί έκφραση ψυχής των απλών ανθρώπων που είναι οι δημιουργοί. Η υφαντική είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή. Οι Μοίρες στην Ελληνική Μυθολογία είναι υφάντρες που καθορίζουν την ζωή και την τύχη των ανθρώπων, η Κλωθώ που γνέθει το νήμα της ζωής, η Λάχεση που μοιράζει τους κλήρους και η ʼτροπος που έκοβε το νήμα της ζωής για τον καθένα.
H εξέχουσα θέση στην οποία έφτασε η υφαντική στην περιοχή του Νομού Ιωαννίνων αντανακλάται ακόμη και σήμερα στις σύγχρονες σχολές υφαντουργίας που ιδρύθηκαν στο Νομό, υπό την αιγίδα κυρίως του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε περιοχές όπως το Δελβινάκι, το Μέτσοβο, τα Κάτω Πεδινά.
Οι σχολές αυτές λειτουργούν, διδάσκουν και παράγουν συστηματικά. Τα προϊόντα τους αποτελούν πηγή εσόδων για τις περιοχές και τους εργαζόμενους σε αυτές. Παράλληλα όμως είναι αψευδείς μάρτυρες μίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς και δεξιοτεχνίας που γίνεται πόλος έλξης για επισκέπτες.
Δυστυχώς όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα (κουρέας, πεταλωτής κ.ά) έχουν περιέλθει σε παρακμή, χρησιμοποιούνται ελάχιστα καθώς τα περισσότερα τείνουν να εξαφανιστούν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την υφαντική.
Σήμερα υφαντά και στολές μπορεί να δει ο κάθε ενδιαφερόμενος σε αίθουσες λαογραφικών Μουσείων όπως στο Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, στο Λαογραφικό Μουσείο Κάτω Μερόπης, στην Στρατινίτσα, Ζάβροχο, Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνιανής, και αλλού. Πολλά υφαντά υπάρχουν σε ιδιωτικές οικίες τα οποία δεν αποτελούν εκθεσιακό αλλά χρηστικό είδος.