Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 03 Μαρτίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Ασημουργία Ήπειρος Μέτσοβο

Αντικείμενο από ασήμι
Αντικείμενο από Ασήμι
Αντικείμενο από Ασήμι
Αντικείμενο από Ασήμι
ʼποψη από κατάστημα Ασημικών
ʼποψη Βιτρίνας σε κατάστημα Ασημικών
Ασημένιο Κόσμημα
Ασημένιο Κόσμημα
Ασημένιο Κόσμημα
Ασημένιο Κόσμημα
Υπό κατασκευή
(Φωτογραφία: Ασημένια Κοσμήματα)
Αντικείμενο από Ασήμι
Αντικείμενο από Ασήμι

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πέτρα
Υφαντική
Ασημουργία
Ξυλογλυπτική
Αγιογραφία - Ζωγραφική
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Μέτσοβο
Συράκο και Καλαρρύτες
Ασημουργία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

10/09/2007
ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Δρ. Ιωάννης Τσιουρής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Μέτσοβο αποτέλεσε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ένα σημαντικό κέντρο. Η στρατηγική του θέση στον έλεγχο του δρόμου από τα Ιωάννινα προς το θεσσαλικό κάμπο εξασφάλισε για τους κατοίκους του ένα προνομιακό καθεστώς ήδη από τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα της Βυζαντινής αλλά και της Οθωμανικής. Στα 1380 απαντάται για πρώτη φορά η αναφορά του σε έγγραφο ενώ το 1430 έλαβε πολλά προνόμια από τον Σουλτάνο Μουράτ Β?, τα οποία και ανανεώθηκαν το 1659. Τα προνόμια αυτά και η σχετική αυτονομία της περιοχής δημιούργησαν τις προϋποθέσεις μιας οικονομικής ανάπτυξης η οποία συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της Οθωμανικής κατοχής. Τα προϊόντα της περιοχής διοχετεύονταν τόσο στην οθωμανική αγορά όσο και σε ευρωπαϊκές. Μεταξύ των ειδών που παράγονταν ήταν και τα ασημικά, χωρίς, ωστόσο να γνωρίζουμε ονόματα μαστόρων.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα 1719 εγκαθίσταται στο Μέτσοβο γαλλικός εμπορικός οίκος με σκοπό την αγορά και εξαγωγή ντόπιων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και αργυρά σκεύη, τα οποία ήταν περιζήτητα τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό μαρτυρά την αξία των Μετσοβίτικων ασημικών και συνακόλουθα την ποιότητα και την τεχνική κατάρτιση των μαστόρων του ασημιού.
Από αυτούς, γνωρίζουμε ορισμένα ονόματα, όπως του Κύργου Λάκκα (1844-1936), ο οποίος, από τους τελευταίους γνώστες μιας μακραίωνης παράδοσης, προσέφερε τις γνώσεις του ως καθηγητής στη Σχολή Ασημουργίας του Ορφανοτροφείου Γ. Σταύρου στα Ιωάννινα.