Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 18 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Ήπειρος Ηγουμενίτσα

Κάτοψη των ανασκαμμένων τμημάτων του υστερορωμαϊκού – παλαιοχριστιανικού οικισμού στο Λαδοχώρι
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Περιφερειακή οδός Ηγουμενίτσας;. Γενική άποψη της αγροικίας
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Λουτρική εγκατάσταση
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Πολυτελής οικία με ψηφιδωτό δάπεδο
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Ζάβαλι. Αττική σαρκοφάγος με παράσταση ομηρικής σκηνής
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Ζάβαλι. Ο ταφικός θάλαμος με τις σαρκοφάγους στην κατάσταση εύρεσής τους
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Αρχαιότητες στο οικόπεδο του Δικαστικού Μεγάρου
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Αναπαράσταση λειτουργίας ρωμαϊκού λουτρού
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Το νοτιοδυτικό τμήμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Οικόπεδο Μουσείου. Χτιστός τάφος
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Οικόπεδο Μουσείου. Λυχνάρι με διακόσμηση σκηνής μονομαχίας
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Τμήματα οικιών
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Τμήματα οικιών
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Οξυπύθμενος εμπορικός αμφορέας
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Οικόπεδο Μουσείου. Χρυσά κοσμήματα από τους τάφους
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Γενική άποψη του τμήματος του ρωμαϊκού νεκροταφείου που ανασκάφηκε στο οικόπεδο του Μουσείου Ηγουμενίτσας
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Κυματοθραύστες και κορμοί δέντρων στο όριο του αρχαίου αιγιαλού
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Οικόπεδο Μουσείου. Κύπελλο με γραπτή διακόσμηση
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Λαδοχώρι. Οστέινα αντικείμενα
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Υπουργείο Πολιτισμού

Άλλα Αρχεία
Βιβλιογραφία
(Μέγεθος: 61 kb)  (Πηγή: Θεοδώρα Λάζου-Κασσιανή Λάζαρη)
Ιστορική αναδρομή Θεσπρωτίας
(Μέγεθος: 51 kb)  (Πηγή: Θεοδώρα Λάζου)
Οι σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις του Ν. Θεσπρωτίας
(Μέγεθος: 276 kb)  (Πηγή: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ηγουμενίτσα
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Παραμυθιά
Παραπόταμος
Πέρδικα
Πωγώνι
Σαγιάδα
Σύβοτα
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Φιλιάτες
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

27/11/2007
Λαδοχώρι

Κασσιανή Λάζαρη

© ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΛΒ΄ ΕΠΚΑ
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ιστορική αναδρομή-Ταύτιση θέσης
Ο αρχαίος οικισμός στην περιοχή του Λαδοχωρίου Ηγουμενίτσας δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου των δύο πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, μετά την πλήρη ρωμαϊκή επικράτηση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο οικισμός εγκαταλείπεται οριστικά στα μέσα του 6ου αι. μ.Χ.

Περιγραφή του οικισμού
Η έκταση του οικισμού φθάνει τα 50 στρέμματα. Τα οικοδομήματα ήταν έτσι διατεταγμένα, ώστε να είναι σαφής η προσπάθεια δημιουργίας ενός στοιχειώδους πολεοδομικού ιστού. Τα κτίρια αναπτύσσονται γύρω από μικρότερους ή μεγαλύτερους ανοιχτούς πλακόστρωτους χώρους, δρόμους και ατραπούς. Η κατασκευή τους είναι απλή. Στην πλειονότητά τους αποτελούνται από 2 ως 4 χώρους, που αναπτύσσονται είτε κατά τον άξονα του μήκους, είτε περιμετρικά γύρω από ένα κεντρικό δωμάτιο ή αυλή. Οι τοίχοι τους είναι κατασκευασμένοι από μικρούς, αδρά επεξεργασμένους ασβεστόλιθους και ασβεστοκονίαμα. Η ανωδομή ήταν από πλίνθους και ξύλο, ενώ οι στέγες κεραμοσκεπείς.
Η θέρμανση εξασφαλιζόταν με ορθογώνιες λιθόκτιστες εστίες. Κατασκευές που μπορούν να ταυτιστούν με λουτήρες ή μικρές δεξαμενές, σε συνδυασμό με πυκνό δίκτυο αγωγών, υποδηλώνουν τη χρήση υδραυλικών εγκαταστάσεων. Η προμήθεια νερού εξασφαλιζόταν από κεντρικά, κοινόχρηστα πηγάδια.
Την εικόνα οργάνωσης της πόλης συμπληρώνει η ανακάλυψη δύο διαφορετικών χώρων με δημόσιες λουτρικές εγκαταστάσεις, ενώ κυματοθραύστες και κορμοί δένδρων, που οριοθετούν την αρχαία ακτογραμμή μπορούν κατά πάσα πιθανότητα να συσχετισθούν με κατάλοιπα λιμενικών εγκαταστάσεων.

Τα μνημεία
Αγροικίες. Στο λειτουργικό ιστό του οικισμού εντάσσονται τρεις αγροικίες, μία στα βόρεια του κόλπου της Ηγουμενίτσας στη θέση Τρουμπέ Νέας Σελεύκειας, μία στα νότια του κόλπου στη θέση Ζάβαλι και τέλος μία στα ανατολικά του οικισμού στην περιοχή της σημερινής περιφερειακής οδού της πόλης της Ηγουμενίτσας.

1. Τρουμπέ Νέας Σελεύκειας. Η κατασκευή της αγροικίας τοποθετείται μεταξύ του 3ου και 1ου αι. π.Χ. Έχει ανασκαφεί μόνο μικρό τμήμα της, χωρίς να καταστεί δυνατό να εντοπιστούν οι εξωτερικοί τοίχοι. Το κτίριο διέθετε κεντρική υπαίθρια αυλή. Αποθηκευτικού χαρακτήρα χώροι και δωμάτια με πρόχειρα δάπεδα από πατημένο χώμα και χαλίκι ή από θραύσματα μεγάλων πίθων συνηγορούν στην αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα χρήση του οικήματος.
2. Περιφερειακή Οδός Ηγουμενίτσας. Η ανέγερση της αγροικίας τοποθετείται στα τέλη του 2ου και τις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. Στο κτίριο υπάρχουν δύο βασικοί ορθογώνιοι χώροι με είσοδο στη νότια πλευρά και ένα τρίτο μικρότερο δωμάτιο με είσοδο στη ΒΔ γωνία του. Το εσωτερικό των χώρων αυτών αποκάλυψε σημαντική ποσότητα κινητών ευρημάτων: θραύσματα αμφορέων, έναν ακέραιο πίθο, υφαντικά βάρη και αγνύθες, ένα χάλκινο ζυγό και 65 χάλκινα και ένα αργυρό νόμισμα, όλα ενδεικτικά των γεωργο-κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων των ενοίκων του συγκροτήματος.
3. Ζάβαλι (Πετρέλαια) Λαδοχωρίου. Η αγρέπαυλη αποτελείται από οκτώ τουλάχιστον δωμάτια γύρω από κεντρική αυλή. Μέρος της έχει καταπέσει στη θάλασσα, ενώ από την ανωδομή διατηρούνται ελάχιστα ίχνη.
Στα βόρειά της εντοπίστηκε συλημένος ταφικός θάλαμος, από τον οποίο προέρχονται θραύσματα τεσσάρων μαρμάρινων αττικών σαρκοφάγων, οι οποίες φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο Ιωαννίνων. Χρονολογικά τα θραύσματα των σαρκοφάγων τοποθετούνται από τις αρχές του 2ου ως τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Η καλύτερα σωζόμενη φέρει ομηρικές σκηνές.

Νεκροπόλεις. Με την προχριστιανική φάση του οικισμού του Λαδοχωρίου σχετίζεται η εκτεταμένη νεκρόπολη των αυτοκρατορικών χρόνων στην περιοχή της βόρειας εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας, τμήμα της οποίας αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφικές εργασίες που προηγήθηκαν της ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης. Πρόκειται για ένα σύνολο 28 τάφων, διαφόρων τύπων, που χρονολογούνται μεταξύ του 2ου και των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ.
Στην πλειονότητά τους οι αποκαλυφθέντες τάφοι ήταν κεραμοσκεπείς-καλυβήτες και κτιστοί κιβωτιόσχημοι. Τα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς ήταν κυρίως πήλινα άβαφα αγγεία καθημερινής χρήσης, όπως οινοχόες, χυτροειδή αγγεία, λεκανίδες, μόνωτα κύπελλα και λυχνάρια. Βρέθηκαν, επίσης, αρκετά χάλκινα μικροαντικείμενα, όπως βελόνες, μία αγκράφα και χάλκινες πόρπες, καθώς και πολλά χάλκινα και ασημένια νομίσματα των αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων.