Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 28 Φεβρουαρίου 2020
Πολιτισμός Μουσικοχορευτική παράδοση Γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής Ευρύτερη περιοχή του Νομού Πρεβέζης Ήπειρος Νομός Πρεβέζης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ευρύτερη περιοχή του Νομού Πρεβέζης
Νικόπολη
Πρέβεζα
Χρονολόγιο
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Νομός Πρεβέζης
Ευρύτερη περιοχή του Νομού Πρεβέζης: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

04/12/2007
Ιστορικά στοιχεία σημαντικών περιοχών του Νομού Πρέβεζας

Αρχείο Ελληνικού Χορού

© Αρχείο Ελληνικού Χορού
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Εισαγωγή
Ο μνημειακός πλούτος που υπάρχει στην Πρέβεζα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της είναι πολύ σημαντικός.
Ο σημερινός νομός Πρέβεζας περιλαμβάνει την αρχαία Κασσωπία και από την αρχαία Θεσπρωτία, την πεδιάδα του Αχέροντα και την περιοχή της Πάργας, που στους αρχαίους χρόνους λεγόταν Ελαιάτις.
Τα πρώτα δείγματα ζωής στην περιοχή χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή.
Στη θέση Λάκκα Σούλι έχουν εντοπιστεί ευρήματα Νεολιθικής Εποχής. Το 2000 π.Χ.- Εποχή του Χαλκού, - εμφανίζονται οι Θεσπρωτοί. Η εύφορη περιοχή με τα ποτάμια της προσελκύει έποικους και από τη νότια Ελλάδα.
Στα Μυκηναϊκή περίοδο, Πελοποννήσιοι ιδρύουν την Εφύρα με το περίφημο νεκρομαντείο της στις όχθες του Αχέροντα. Το 700 π.Χ. οι Ηλείοι ιδρύουν την Πανδοσία και στα τέλη του 7ου αι π.Χ. οι Κορίνθιοι ιδρύουν αποικίες στα παράλια. Τον 5ο αι. π.Χ. οι Ηπειρώτες αλλά κυρίως οι Μολοσσοί ελέγχουν και τις ακτές.
Στην αρχαιότητα, η ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστή κυρίως για το νεκρομαντείο και την Αχερουσία Λίμνη, όπου θεωρούνταν ότι βρίσκονται οι πύλες του ʼδη
Στην Ελληνιστική Εποχή ο Φίλιππος, καταλαμβάνει τις αποικίες των Ηλείων και τις παραδίδει στους Κασσωπαίους, οι οποίοι συμμετέχουν στο Κοινό των Ηπειρωτών. Σημαντική ηπειρώτικη πόλη εκείνη την εποχή είναι η Κασσώπη, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στη νότια πλαγιά του Ζαλόγγου. Το 290 π.Χ. ο ένδοξος βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος, χτίζει στη χερσόνησο (του σημερινού Νομού Πρέβεζας) μια νέα πόλη, τη Βερενίκη για να τιμήσει την πεθερά του, γυναίκα του Πτολεμαίου.

* Η Βερενίκη ήταν κόρη του διοικητή της Κυρήνης και εγγονή του βασιλιά της Συρίας, Αντιόχου. Παντρεύτηκε στην Αίγυπτο τον Πτολεμαίο, ο οποίος αμέσως μετά το γάμο τους έφυγε σε εκστρατεία στην Ασία. Η Βερενίκη έταξε στην Αφροδίτη να κόψει τα όμορφα και πλούσια μαλλιά της εάν ο σύζυγος της γύριζε νικητής από τη μεγάλη εκστρατεία. Όταν ο Πτολεμαίος γύρισε νικητής, η Βερενίκη θυσίασε τα μαλλιά της, και ο λαός ευχαριστήθηκε ιδιαίτερα. Ο αστρονόμος Κόνων ο Σάμιος είπε τότε, ότι και οι θεοί ευχαριστήθηκαν με την πράξη της Βερενίκης και για το λόγο αυτό πήραν τα μαλλιά της και τα έκαναν αστερισμό, τον "Πλόκαμο της Βερενίκης", την "Κόμη της Βερενίκης" .