Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 25 Φεβρουαρίου 2020
Πολιτισμός Οικισμοί Ήπειρος Νομός Πρεβέζης

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ζαγόρι
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Οικισμοί: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

11/12/2007
Κοινότητα Κρανέας

Ελένη Παγκρατίου - Μαρία Στρατσάνη

© Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ανάμεσα στην Μικρή και την Μεγάλη Λάκκα Σουλίου, απλώνονται τα 37000 στρέμματα της Κοινότητας Κρανέας. Ένας απέραντος βοσκότοπος που ανηφορίζει με τόλμη από τα 30 μ. στα 1250 μ. προσφέροντας στον επισκέπτη ένα αίσθημα ελευθερίας καθώς βλέπει να κινούνται ελεύθερα μπροστά του κατσίκια, πρόβατα, αγελάδες και άλογα. !3000 αιγοπρόβατα αριθμεί η Κοινότητα, 3.500 βοοειδή και περίπου 50 άγρια άλογα (στις θέσεις Βαλαωρίτη και Μπαλντεβέσι).

Εξαιρετικής ποιότητας τα παραγόμενα προϊόντα. Καθαρός ο αέρας. Αξέχαστες οι στιγμές κάτω από τα δασιά πλατάνια της πλατείας της Κρανιάς, σε υψόμετρο 600 μ..

Οι παλιές εκκλησίες, 4 τον αριθμό, και το παλιό σχολείο στέκουν ακατάβλητοι μάρτυρες της ηπειρώτικης μαστορικής τέχνης, ενώ καλά κρατούν τα έθιμα και τα ήθη της αυτής της ιστορικής κοινότητας που κράτησε την ανεξαρτησία της με την νέα διοικητική διαίρεση του «Καποδίστρια».

Στις ομορφιές του τόπου ανήκει και το Δάσος Βαλαωρίτη, από όπου έλκει την καταγωγή και ο ποιητής του Αστραπόγιαννου και του Φωτεινού Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

Κοντά στην Κρανιά, σώζονται και τα ερείπια του παλιού οικισμού, με το όνομα Βολέτσι που καταστράφηκε από την βουλγαρική επιδρομή του 1034.

Ενδιαφέροντα μνημεία της προβιομηχανικής περιόδου και τα πολλά πηγάδια.

Στην Κρανιά φαίνεται ότι βρήκαν καταφύγιο τον καιρό της οθωμανικής κατάκτησης, εκτός από τους ντόπιους και χριστιανοί φυγάδες από τον κάμπο του Λούρου.

Η ζωή τους δεν ήταν εύκολη. Πολλές φορές χρειάστηκε να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν το έχος τους. Έτσι, η ιστορία καταγράφει την συμμετοχή 200 Κρανιωτών σε επιχειρήσεις του Μάρκου Μπότσαρη κατά των τοπικών αγάδων.

Κατά την διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, θα εμπλακούν ενεργά στην εθνική αντίσταση και θα δουν το χωριό τους να γίνεται στάχτη από τα γερμανικά αντίποινα.