Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 13 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Χριστιανικά μνημεία Ήπειρος Γραμμενοχώρια

Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Ανω Καλαμάς
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ζίτσα
Η Παμβώτιδα και το Νησί
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Πωγώνι
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Χριστιανικά μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

25/01/2008
ΓΡΑΜΜΕΝΟΧΩΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

comitech1 comitech1

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γραμμένου
Στην δυτική άκρη του Γραμμένου, στο νεκροταφείο του χωριού, ο Ναός του Αγίου Νικολάου είναι το καθολικό της παλιάς ομώνυμης μονής. Σταυρεπίστεγη μονόκλιτη βασιλική, με πρόναο, κυρίως ναό και Ιερό Βήμα ανακαινίστηκε, σύμφωνα με την κτιτορική επιγραφή (πάνω από την έξοδο του κυρίως ναού προς τον νάρθηκα) το 1805. Οι αγιογραφίες της είναι σε καλή κατάσταση και είναι έργα του Αναστασίου Αναγνώστου από το Καπέσοβο. Εξαιρετικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής και τα δυο λιθόκτιστα πηγάδια, μπροστά από την αυλόπορτα, με τις καλοπελεκημένες πέτρες στο φιλιατρό τους.
*αρχιτεκτονική, ναός, αγιογραφία

Ιερά Μονή Λαμποβήτριας
Αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Θεοτόκου η εκκλησία της Παναγίας της Λαμποβήτριας, αγκαλιασμένη από δάσος με βελανιδιές, είναι μια κομψή βασιλική με πρόναο, κυρίως ναό και ιερό Βήμα. Στο εσωτερικό της, αξιοθαύμαστες οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που καταλαμβάνουν όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Γιορτάζει, με πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου.
*αρχιτεκτονική, ναός, δάσος με βελανιδιές, αγιογραφία, πανηγύρι

Ιερά Μονή Τοπόλιανης ή Κοβίλιανης (Πολύλοφο)
Στην τοποθεσία Τοπόλιανη (από την τοπόλια = περιοχή με λεύκες), δασωμένο λόφο ανατολικά του Πολυλόφου (Κοβίλιανη), μια φροντισμένη μονόκλιτη βασιλική από καλοδουλεμένη πέτρα και διαστάσεις 12,5 μ. μήκος , 5,2 πλάτος και 4,80 μέγιστο ύψος έχει πάνω από την δυτική είσοδο της μια ξεθωριασμένη παράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και χαραγμένη σε μαύρη πλάκα την χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού : λΡΙΗ (=7118) από κτίσεως κόσμου, δηλ. 1610 μ.Χ. Η αγιογράφηση του ναού είναι έργο δυο συνεργείων και έχει υποστεί αρκετές καταστροφές λόγω κατάρρευσης της στέγης κατά την Κατοχή (1941-44).
Το παλιό μοναστήρι κάηκε, εκτός του καθολικού του, το 1821 κατά την μάχη της Κοβίλιανης μεταξύ Σουλιωτών και σουλτανικών στρατευμάτων. Κατά τα μέσα του 18ου αι. οι καλόγεροι εγκατέλειψαν το μοναστήρι, μην αντέχοντας τις συνεχείς επιδρομές των οθωμανικών δυνάμεων και έκτισαν την μονή Λυκοστάνης, διατηρώντας την Τοπόλιανη για μετόχι της. Γιορτάζει τον δεκαπενταύγουστο.
* αρχιτεκτονική, μονή, ναός, αγιογραφία, ιστορίαΙερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Πολύλοφο
Ένας εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο που ξεχωρίζει για τις δυο καλοχτισμένες τοξωτές στοές του , στην νότια και την δυτική πλευρά του, φέρει κτιτορική επιγραφή, στην βορειοδυτική πλευρά , με χρονολογία 1604. Είναι αφιερωμένος στον ʼγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και έχει ιστορηθεί από τον Γεώργιο και τον Δημήτριο το 1672. Είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής.
*αρχιτεκτονική, ναός, αγιογραφία

Ιερός Ναός Ταξιαρχών στο Γραμμένο
Τρίκλιτη βασιλική του 19ου αι. με ξυλόγλυπτο τέμπλο και δυο εικόνες που είχαν στείλει από την Μόσχα οι Ζωσιμάδες. Εξαιρετικό δείγμα της κρητικής τέχνης, η Μέλλουσα Κρίση, ιστορημένη από τον Θεόδωρο Πουλάκη.
*αρχιτεκτονική, ναός, αγιογραφία

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Βαγενίτι (17ος αι.) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Λύγγο (18ος αι) έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία.