Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Μαΐου 2020
Περιβάλλον Φυσικές Ομορφιές Ήπειρος Η Παμβώτιδα και το Νησί

Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δάση
Βιότοποι
Φυσικές Ομορφιές
Παραλίες
Διαδρομές
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Αχέροντας
Ζαγόρι
Ζίτσα
Η Παμβώτιδα και το Νησί
Ηγουμενίτσα
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Μαργαρίτιο
Μέτσοβο
Πωγώνι
Σαγιάδα
Σύβοτα
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Φυσικές Ομορφιές: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

25/01/2008
Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ

comitech1 comitech1

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η λίμνη και το νησί

Δέκα καντάρια ζάχαρη να ρίξω μες στη λίμνη
για να γλυκάνει το νερό να πιει η Κυρά Φροσύνη

Μια λίμνη που ακούει στο όνομα Παμβώτις (αυτή που θρέφει τα πάντα) δεν μπορεί παρά να κρύβει θησαυρούς στα νερά της. 13 είδη ψαριών : γευστικοί κυπρίνοι, μαρίτσες, γλίνια. Ανάμεσά τους δυο ενδημικά είδη, το στροσίδι και η τσίμα που προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Νοστιμότατα χέλια, καραβίδες, πίνες και η τοπική ποικιλία βατράχων, η rana epiroticus. Σπάνιο και είδος και η μικροσκοπική βαλτόπαπια (aythia nyroca), σωστός πρωταθλητής στις καταδύσεις, παρέχει δωρεάν διασκέδαση στον περιηγητή. Παρόντες και δυο άλλοι απειλούμενοι : ο μαυροπελαργός και το κιρκινέζι. Λίμνη όλο χάρες αλλά και καπρίτσια. Διάσημη για τους ξαφνικούς θυμούς της που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των ναυτιλλομένων. Κάπου-κάπου μετατρέπεται και σε παγοδρόμιο, όπως εκείνη την χειμωνιάτικη νύχτα του 1434, όπου ο Τουραχάν Πασάς την πέρασε με όλο του το στράτευμα «αβρόχοις ποσί». Σύμφωνα με την παράδοση, ο τούρκος αξιωματούχος απέδωσε την σωτηρία του στην Παναγία και ίδρυσε την μονή της Ντουραχάνης στην ανατολική όχθη της λίμνης. Η λίμνη και οι αριθμοί : 20.000 χρόνια κατοίκησης, 20 τχλμ. Έκταση, 1,60-9 μ. βάθος, 7,5 χλμ. μήκος, 1,5-4,5 χλμ. πλάτος και 18 Γιανιώτισσες, θύματα της νοοτροπίας και των ηθών του 19ου αι. Τον Φεβρουάριο του 1801, με εντολή του Αλί Πασά, η ωραία και χειραφετημένη Κυρά Φροσύνη μαζί με άλλες 17 γυναίκες εκτελέστηκε δια πνιγμού στην λίμνη, με αφορμή μια ερωτική περιπέτεια με τον Μουχτάρ, γιο του Αλί Πασά.
*φυσικός πλούτος, λίμνη, θρύλοι, περιβάλλον

Το νησί

0,2 τχλμ πέτρας στην μέση της λίμνης, φυτεμένης με μαύρη πεύκη και αγκαλιασμένης από έναν πυκνό καλαμιώνα φιλοξενούν, φαινόμενο διεθνώς σπανιότατο, έναν κομψό λιθόκτιστο οικισμό. Οι 500 κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Εστιατόρια με ειδών-ειδών λιχουδιές, περίφημα τα βατραχοπόδαρα πανέ, μαγαζιά με τοπικά γλυκά, ποτά, ασημένια κοσμήματα και είδη λαϊκής τέχνης υποδέχονται τους σύγχρονους ροβινσώνες που φτάνουν εδώ με τα γραφικά καραβάκια που αναχωρούν από την παραλία ων Ιωαννίνων, στην απόληξη τους οδού Αβέρωφ.
Λίγα μέτρα όμως πέρα από τα επίγεια : τις πέστροφες, τα χέλια, τους θρυλικούς μπακλαβάδες, τα φίνα γλυκά του κουταλιού, τα ασημικά και τα μπακίρια περιμένουν τα επουράνια : ένας παράδεισος σπαρμένος θησαυρούς της βυζαντινής τέχνης. Παλιό ερημητήριο το νησί, έγινε σημαντικό μοναστικό κέντρο ήδη από τον 13ο αι. και γνώρισε μεγάλη ακμή καθόλη την διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης. Οι πρώτοι κάτοικοι έφτασαν εδώ τον 160 αι. και κατά μια ανεπιβεβαίωτη μαρτυρία ήταν Μανιάτες.
*φυσικό κάλλος, βυζαντινά μνημεία