Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 13 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Χριστιανικά μνημεία Ήπειρος Ζίτσα

Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Ανω Καλαμάς
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ζίτσα
Η Παμβώτιδα και το Νησί
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Πωγώνι
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Χριστιανικά μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

30/01/2008
ΖΙΤΣΑ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

comitech1 comitech1

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Μονή Πατέρων

Μετά το Θεογέφυρο, καθώς ανηφορίζουμε για την Ζίτσα ένας αμαξιτός χωματόδρομος στα δεξιά, μας οδηγεί, στα 800 μέτρα, στην Μονή Πατέρων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής κατά την τουρκοκρατία. Σήμερα σώζεται μεγάλο μέρος του διπλού περίβολου, το καθολικό , χτισμένο, σύμφωνα με επιγραφή στον νότιο τοίχο, στα 1590, το καμπαναριό του 1850, ενώ από τα ερείπια μπορεί να ανασυστήσει κανείς με λίγη φαντασία τα κελιά και τους βοηθητικούς χώρους. Στοιχείο σχετικά σπάνιο στα χριστιανικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου : ο τρούλος του καθολικού. Εντυπωσιακό και το μέγεθος του καθολικού. Η πληθώρα των εικόνων στο εσωτερικό (αγιογράφηση 1631-32) θυμίζει μπαρόκ : δεν υπάρχει επιφάνεια ακάλυπτη. Το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο υπογράφει ο ζιτσαίος ζωγράφος Δημήτριος (1680). Η μονή έχει κηρυχτεί διατηρητέα και είναι επισκέψιμη. Γιορτάζει τον δεκαπενταύγουστο με το καθιερωμένο από αιώνες διήμερο πανηγύρι, (14 και 15/ 8) με οργανοπαίκτες από τον γειτονικό Παρακάλαμο.
Ανήμερα προσφέρεται φαγητό, το γνωστό γιαχνί, σε όλους τους επισκέπτες.

Μονή Προφήτη Ηλία Ζίτσας

Σε ένα πυκνό πευκώνα, στο υψηλότερο σημείο του χωριού, η μονή του Προφήτη Ηλία προβάλλει με τον καλοσυντηρημένο περίβολο της , το καθολικό, - με την ιδιόμορφη στέγη -, τα πρόσφατα αναστηλωμένα κελιά και τη στέρνα. Η μονή χτίστηκε το 1655/6 από τον ιερομόναχο Αθανάσιο και ιστορήθηκε την ίδια εποχή από τους γραμοστηνούς ζωγράφους Γεώργιο, Ιωάννη και Δημήτριο. Το 1799, ο τότε ηγούμενος της οινοπαραγωγού μονής και σπουδαίος οινοποιός ο ίδιος, Γρηγόριος Εξάρχου, έκτισε τον νάρθηκα και ανέθεσε την αγιογράφησή του στους καπεσοβίτες ζωγράφους Ιωάννη και Αναστάσιο Αναγνώστη. Μεγάλης σημασίας οι δεσποτικές εικόνες και αυτή του Προφήτη Ηλία. Από τους διάσημους επισκέπτες της μονής ο Λόρδος Βύρων, μεγάλος προπαγανδιστής της γοητείας του τοπίου της Ζίτσας, ο γάλλος πρόξενος στα Ιωάννινα Πουκεβίλ, ο Ντισραέλι, ο αυτοκράτορας τους Μεξικού Μαξιμιλιανός και πολλοί άλλοι.
Επισκέψιμη ύστερα από συνεννόηση με κκ. Γιώργο Σιάτρα τηλ. 2658022472 ή 2651031924 και Γιάννη Κώτσια 2658022484 ή 6942689763. Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου. Στις 19 το βράδυ μετά τον εσπερινό, στον αύλειο χώρο της μονής, παρατίθεται δείπνο στους προσκυνητές με σφαχτά που προσφέρουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ανοιχτή και την Κυριακή του Θωμά για τη λειτουργία.

Ναός Αγίου Δημητρίου Κληματιάς

Σταυρεπίστεγος ναός του 1558 με αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο.
Επισκέψιμος. .

Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κληματιάς

Λίγο έξω από την Κληματιά, στα βορειοδυτικά και ύστερα από εικοσάλεπτη πορεία, συναντάμε τη μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, διατηρητέο μνημείο . Σώζεται μόνο το μονόχωρο θολωτό καθολικό της με τις τοιχογραφίες του περίφημου ζωγράφου Φράγκου Κονταρή, εκπροσώπου μιας αυτόνομης σχολής ζωγραφικής με έδρα την Θήβα της οποίας δείγματα συναντούμε κυρίως στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Ιδρύθηκε το 1568 από τον ιερομόναχο Ιωάσαφ Φιλανθρωπηνό, ηγούμενο της ομώνυμης μονής στο νησί των Ιωαννίνων.
Επισκέψιμη. Ζητούμε το κλειδί στο καφενείο του χωριού . Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Μονή Παλιουρής

Η μονή της Παλιουρής, χτισμένη στα1688-90 στα ερείπια παλιού ναϊσκου που κτίστηκε τον 14ο αιώνα από τον Δεσπότη των Ιωαννίνων Θωμά Πρελιούμποβιτς, ελέγχει το πέρασμα ενός μικρού δρόμου που από την εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, οδηγεί, ανάμεσα στα πλατάνια, στα γάργαρα νερά ενός παραπόταμου του Καλαμά. Πρόσφατα ανακαινισμένη με τον περίβολο, το καθολικό, το αρχονταρίκι και τα κελιά είναι από τις ελάχιστες που έχει ηγούμενο τον πατέρα Αθανάσιο Σιουσόπουλο, καθηγητή Θεολογίας στα Ιωάννινα. Είναι επισκέψιμη. Συνεννόηση με τον ηγούμενο. Γιορτάζει στις 8 Σπτεμβρίου. Διήμερο πανηγύρι με τοπικά συγκροτήματα.