Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Φεβρουαρίου 2021
Πολιτισμός Χριστιανικά μνημεία Ήπειρος Τα χωριά του Περιστερίου

ʼγιος Αθανάσιος Μικρού Περιστερίου (ʼγιος Πέτρος)
ʼγιος Αθανάσιος Μικρού Περιστερίου (εξωτερικό)
ʼγιος Αθανάσιος Μικρού Περιστερίου (εσωτερικό)
ʼγιος Αθανάσιος Μικρού Περιστερίου (το ξυλόγλυπτο τέμπλο)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Ανω Καλαμάς
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ζίτσα
Η Παμβώτιδα και το Νησί
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Πωγώνι
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Χριστιανικά μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

31/01/2008
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ/ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανθοχωρίου:
Στα δεξιά του δρόμου προς το Βοτονόσι - Μέτσοβο, λίγο μετά το Ανθοχώρι (μετά το πρώτο γεφυράκι από το χωριό, 30΄με τα πόδια), σε μια πλαγιά του Περιστερίου, ένα σπουδαίο μνημείο προβάλλει μέσα από τις βελανιδιές. Είναι το καθολικό του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγιά της Κιάτρα Ρόσα (κόκκινο λιθάρι), καθώς την αποκαλούν οι ντόπιοι, εμπνεόμενοι από τα κόκκινα βράχια προς τα ανατολικά της που στο παρελθόν χρησίμευαν για ασκηταριά. Η μονή, ιδρυμένη τον 17ο αι. γνώρισε δυο ανακαινίσεις 1732 και το 1825. Το 1820 μια αποτυχημένη επίθεση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού στρατού που κατευθυνόταν προς τα Ιωάννινα εναντίον του Αλή Πασά έδωσε αφορμή στην καταστροφή του μοναστηριού και την σφαγή των μοναχών. Το καθολικό, αγιορείτικου τύπου με τρούλο, έχει στο εσωτερικό του τοιχογραφίες του 18ου (1765) και του 19ου αι. (1844). Το συγκρότημα έχει αναστυλωθεί και είναι διατηρητέο μνημείο. Η μονή είναι προσπελάσιμη και με αυτοκίνητο.
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία, διατηρητέο

Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Κράψης:
Χτισμένη το 1563 από τον κραψίτη Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωάσαφ, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κράψη με τις εξαιρετικές ενυπόγραφες τοιχογραφίες των Γεωργίου και Φράγκου Κονταρή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Οι δυο καλλιτέχνες ανήκουν στην λεγόμενη «σχολή των Θηβών» που έδρασε τον 16ο αι. στην Βορειοδυτική Ελλάδα και στα Βαλκάνια και άφησε εξαιρετικά δείγματα στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου της μονής Λαύρας του Αγίου Όρους (Φράγκος Κατελάνος υπογράφει), στην μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων (αποδίδεται στον Κατελάνο), στην μονή Μυρτιάς, κοντά στην Τριχωνίδα (αποδίδεται στον Κατελάνο), στην μονή Ντίλιου στο νησί των Ιωαννίνων (άγνωστος καλλιτέχνης), στην μονή Γαλατάκη στην Εύβοια (άγνωστος), στον Όσιο Μελέτιο του Κιθαιρώνα(άγνωστος) και στον ναό Αγίου Δημητρίου της Κληματιάς Ιωαννίνων.
Οι αδελφοί Κονταρή συνδέονται με την αγιογράφηση του δυτικού εξωνάρθηκα και του βόρειου και νότιου νάρθηκα της περίφημης μονής Φιλανθρωπηνών στο νησί των Ιωανίνων , ενώ ο Φράγκος Κονταρής υπογράφει τις αγιογραφίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κληματιά Ιωαννίνων. Το ύφος συνδυάζει αριστοτεχνικά τις παραδόσεις του 14 και 15ου αι από την μακεδονία και την βόρεια Βαλκανική με την σύγχρονη κρητική σχολή και την δυτική τέχνη.
*αρχιτεκτονική, ναός, αγιογραφία, θηβαϊκή σχολή, αδελφοί κονταρή, διατηρητέο

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κράψης:
Με κατεύθυνση από την Κράψη προς την Ανατολική φτάνουμε στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και κατευθυνόμαστε προς το Δροσοχώρι. Λίγο μετά την διακλάδωση, ένας μικρός χωματόδρομος οδηγεί μετά από λίγα μέτρα σε ένα εξώστη του Περιστερίου με θέα στον ʼραχθο και στον Δρίσκο. Ανάμεσα σε φραξιές, σφεντάμια και κρανιές ένας σύγχρονος πέτρινος περίβολος προστατεύει μια μικρή μονόκλιτη βασιλική του 1743, κάποια ερειπωμένα κελιά και βοηθητικούς χώρους, έναν υπόγειο θολωτό χώρο που μοιάζει με δεξαμενή και ένα καμπαναριό. Πρόκειται , κατά τους ειδικούς, για την παλιά μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ιδρύθηκε το 1037.
Οι τοιχογραφίες είναι έργο του γνωστού ιωαννίτη αγιογράφου Θεοδοσίου και είναι του 1809. Ένα αναλόγιο του 1734 είναι δωρεά του ιερομονάχου Καλλίνικου.
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία, Θεοδόσιος ο Ιωαννίτης

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Μεγάλου Περιστερίου:
Ο ναός του Αγ. Αθανασίου στο Μεγάλο Περιστέρι είναι μνημείο του 17ου αι.

Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Μικρής Γότιστας:
Ο ναός του Αγ. Νικολάου στην Μικρή Γότιστα είναι μνημείο του 18ου αι.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικρού Περιστερίου:
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρό Περιστέρι είναι κτίσμα του 17ου αι.

Ιερά Μονή Χρυσοβίτσας:
Από την παλιά μονή Χρυσοβίτσας με την παμπάλαιη θαυματουργή εικόνα, που σύμφωνα με την παράδοση γύρισε την μισή Ελλάδα για να εγκατασταθεί στην Χρυσοβίτσα και να κλαπεί το 1976, και τα αμύθητα πλούτη σώζεται μόνο το καθολικό, τρίκλιτη βασιλική με αγιογραφίες των Καπεσοβιτών Ιωάννου και Γεωργίου των αυταδέλφων και ξυλόγλυπτο τέμπλο και άμβωνα. Οι αγιογραφίες έχουν ημερομηνία 29 Ιουνίου 1781. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι ενοριακός και κοιμητηριακός ναός του χωριού. Ήταν και είναι γνστός για τα επιτυχημένα και πολυπληθή πανηγύρια του του δεκαπενταύγουστου. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
*αρχιτεκτονική, ναός, πανηγύρι, αγιογραφία, διατηρητέο