Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 27 Ιανουαρίου 2021
Πολιτισμός Οικισμοί Ήπειρος Κατσανοχώρια

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Έλληνες Ευεργέτες
Παραδοσιακές διατηρητέες οικίες και κτίσματα Ηπείρου
Τα γεφύρια της Ηπείρου
Εκδόσεις για τα γεφύρια της Ηπείρου
Μουσείο Φώτη Ραπακούση
Φωτογραφικές Συλλογές
Καλλιτέχνες των Ιωαννίνων
Εκδηλώσεις
Λαογραφικά στοιχεία
Οικισμοί
Μουσικοχορευτική παράδοση
Επαγγέλματα
Χριστιανικά μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία
Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα
Ιστορία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Προσωπικότητες
Μουσειακά Αντικείμενα
Κάστρα - Πύργοι
Αρχιτεκτονική
Εβραικά Μνημεία
Ισλαμικά Μνημεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ζαγόρι
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Οικισμοί: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ/ΟΙΚΙΣΜΟΙ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Αετορράχη (Κοτόρτσι):
Σκαρφαλωμένος στην πλαγιά του Ξηροβουνίου (από 700 – 900 μ. υψόμετρο) ο οικισμός της Αετορράχης με τις χαράδρες και τα κρυστάλλινα νερά του φέρει στο υψηλότερο σημείο του, στην θέση Καστριλάκι, ίχνη από παλιό φρούριο. Από το ύψωμα του ʼι Βλαση, όπου και ο ομώνυμος ναός του 1657 , διακρίνεται η χαράδρα του Αράχθου. Από τον ʼι Γιώργη (1850), στον πάνω μαχαλά, η θέα είναι πανοραμική. Στα Λάζαινα, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο της κεντρικής πλατείας μια βρύση του 1935 δροσίζει τους περαστικούς ενώ 3 καλοδιατηρημένα πέτρινα αλώνια, λίγο έξω από τον οικισμό, θυμίζουν το πρόσφατο γεωργικό παρελθόν. Κτίσμα του 19ου αι. και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο ίδιο χωριό. 1 χιλιόμετρο έξω από την Αετορράχη, στην όχθη ενός χειμάρρου ο ερειπωμένος νερόμυλος του Ζέκου, από το όνομα του παλιού ιδιοκτήτή του, που λειτουργούσε ακόμη την δεκαετία του 70. Το χωριό συνδέεται με τις τύχες και την ιστορία του τόπου. Το 1856 ο γνωστός ευεργέτης Ιωάννης Λούλης, το αγοράζει από τον Μπέη Μαρτεζά, το 1912 θα στηθεί εδώ ολόκληρη η επιχείρηση της απελευθερώσεως των Ιωαννίνων, ενώ το 1943 θα πυρποληθεί από τα στρατεύματα κατοχής και θα χάσει ένα μεγάλο μέρος από τα παραδοσιακά κτήρια του.
*οικισμός, ναοί, νερόμυλος, αλώνια, βρύσες, ιστορία

Ελληνικό (Λοζέτσι):
Χτισμένο στην απότομη πλαγιά καταπράσινου λόφου, το κεφαλοχώρι των Κατσανοχωρίων, αποζημιώνει τον επισκέπτη με την μοναδική θέα στην χαράδρα του Αράχθου, τα γύρω χωριά και τα επιβλητικά Τζουμέρκα. Η ιστορική μονή της Τσούκας, στον ομώνυμο βράχο, στα βορειανατολικά του οικισμού, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, μνημείο του 1661 με εξαιρετικές τοιχογραφίες από γραμμοστηνούς ζωγράφους (1662), τα αρχοντικά Αντωνιάδη (19ος αι.) και Νικολάου και ο παμπάλαιος πλάτανος του 1820, το δαφνοδάσος στο Κοροβέσι (κάτω από την Τσούκα), οι πολυάριθμες βρύσες και δυο νερόμυλοι δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα επισκέπτη. Γενέτειρα του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη φιλοξενεί στην πλατεία της ένα από τα έργα του.
Το Β’ Χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β’ του Παλαιολόγου προς την εκκλησία των Ιωαννίνων αφιερώνει στην Μητρόπολη των Ιωαννίνων «το ήμισυ του χωρίου λεζετζίου (=Ελληνικό) συν τη εκείσε αγορά του κασιανού». Ο Κασιανός φαίνεται να ήταν ο τιμαριούχος της περιοχής το έτος 1321, χρονολογία σύνταξης του χρυσοβούλου. Κάποιοι μελετητές ετυμολογούν και το τοπωνύμιο κατσανοχώρια από το όνομα του παλιού αφέντη τους. Σημαντική για την ιστορία του χωριού και η μαρτυρία που θέλει το γειτονικό μοναστήρι της Τσούκας, χτισμένο το 1190 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό. Πολύτιμη ιστορική πηγή και οι ενθυμήσεις στα λειτουργικά βιβλία των ναών και τα παλιά βιβλία, του Ελληνικού.
*οικισμός, ιστορία, ναοί, αρχοντικά, μνημεία προβιομηχανικής περιόδου, σύγχρονη γλυπτική

Καλέντζι:
Με ένα γεφύρι στην κεντρική πλατεία του, αυτό της Ράδοστας, ένα μνημείο της φύσης : τον καταρράκτη της Κλίφκης αλλά και της τοπικής αρχιτεκτονικής και ιστορίας : το συγκρότημα του ομώνυμου νερόμυλου, το Καλέντζι είναι η έδρα του δήμου Κατσανοχωρίων. Τρία μνημεία της μεταβυζαντινής λατρευτικής τέχνης στολίζουν το χωριό : Ο ʼγιος Νικόλαος (1630), η Φανερωμένη (1787), το Γενέθλιον της Θεοτόκου (1650). Σημαντικά δείγματα της κοσμικής αρχιτεκτονικής οι οικίες Νταβή, Αθ. Βλάχου, Τσάτσου, Μπάζα και Καζαντζή.
*οικισμός, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ναοί, αρχοντικά, συγκρότημα νερόμυλου, γεφύρι

Κορύτιανη:
Δυο διατηρητέοι ναοί, αυτός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (16ου αι.) και του Αγίου Συμεών (1622), ένας διατηρητέος αναστυλωμένος νερόμυλος στην θέση Μπισδένη, αλώνια παντού, μια στεγασμένη πέτρινη βρύση του 1815, το αρχοντικό Κουντουρά και αυλόπορτες (Φωτεινής Παππά, Γεωργίου Σκανδάλη, Απόστολου Κοντογιάννη, Ιωάννου Μπουκουβ΄λα, Παναγ. Κοντρά), μνημεία ομορφιάς διηγούνται την ιστορία αυτού του καταπράσινου οικισμού. Η ιστορία της Λαμπρούσιως, που ερωτεύτηκε ,απήγαγε και παντρεύτηκε ο γιος του Αλί Πασά Μουχτάρ, και που μετά την εκτέλεση του τελευταίου ζήτησε και πέτυχε από τις τουρκικές αρχές το χωριό της να μην γίνει τσιφλίκι κανενός μπέη, δικαιώνει την φήμη των γυναικών της περιοχής : Όμορφες και πολύ δυναμικές.
*οικισμός, διατηρητέα βυζαντινά μνημεία, νερόμυλος, αλώνια, ιστορία-θρύλος

Πλαίσια:
Δυο σημαντικά μνημεία της μεταβυζαντινής τέχνης ,ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τις σπουδαίες αγιογραφίες του και η ιερά μονή Ιωάννου του Προδρόμου μαζί με το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο είναι ο ανθρωπογενής πλούτος αυτού του χωριού που η φύση έχει προικίσει με χώμα πολύ εύφορο. Πολλές οι βρύσες και τα πηγάδια, μέσα και έξω από το χωριό, με τα τοπία αναβαθμίδων.. Επιβλητικό το αρχοντικό των Γερέων του 1920. Αυλόπορτες με μεράκι και τέχνη : του Ευαγγέλου Ράπτη, του Ιωάννου Ράπτη και του παντελή Κολοκούρη. Αλώνια στον ʼγιο Δημήτριο.
*οικισμός, ναοί, μνημεία προβιομηχανικής περιόδου, αναβαθμίδες.

Πλατανούσα:
Οι ναοί της Ζωοδόχου Πηγής, (1656), της Αγίας Παρασκευής (1734), διατηρητέος, το Δημοτικό σχολείο, ο νερόμυλος στην κεντρική πλατεία και στην θέση Χέλια, η βρύση της κεντρικής Πλατεία και αυτές στην Μοντσάρα και στο Λέτσι αποτελούν τους μικρούς θησαυρούς του μικρού οικισμού στις παρυφές του Ξηροβουνίου.
*οικισμός, διατηρητέος ναός, νερόμυλοι, βρύσες

Φορτόσι:
Με ένα διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο, την Παναγία την Φανερωμένη, έξω από το χωριό και την Αγία Παρασκευή (1650) μέσα, το γραφικό Φορτόσι έχει πολλά να επιδείξει στους οικισμούς του. Τις οικίες Χρίστου Χριστογιώργου, Καλογιάννη και Νικολαϊδη στο Κωστήτσι, την οικία Καλή στην Νίστορα, τρία αλώνια στο Πάτερο, 5 στο Κωστήτσι και 3 στο Φορτόσι. Πηγάδια ένα ολόκληρο σύστημα 5 πηγαδιών στο Κωστήτσι, 4 στο Φορτόσι και 2 στο Πάτερο. Ένα νερόμυλο κοντά στην γέφυρα της Πολιτσάς. Και πολλά τοπία φυσικού κάλλους, από την χαράδρα του Αράχθου ως το δαφνόδασος στο Κωστήτσι.
*οικισμός, φυσικό κάλλος, ναός διατηρητέος, γεφύρι, αρχοντικά