Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 24 Ιουλίου 2021
Πολιτισμός Αρχιτεκτονική Ήπειρος Κατσανοχώρια

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Έλληνες Ευεργέτες
Παραδοσιακές διατηρητέες οικίες και κτίσματα Ηπείρου
Τα γεφύρια της Ηπείρου
Εκδόσεις για τα γεφύρια της Ηπείρου
Μουσείο Φώτη Ραπακούση
Φωτογραφικές Συλλογές
Καλλιτέχνες των Ιωαννίνων
Εκδηλώσεις
Λαογραφικά στοιχεία
Οικισμοί
Μουσικοχορευτική παράδοση
Επαγγέλματα
Χριστιανικά μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία
Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα
Ιστορία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Προσωπικότητες
Μουσειακά Αντικείμενα
Κάστρα - Πύργοι
Αρχιτεκτονική
Εβραικά Μνημεία
Ισλαμικά Μνημεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Ανω Καλαμάς
Γραμμενοχώρια
Ζαγόρι
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Πωγώνι
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Αρχιτεκτονική: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ/ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΓΕΦΥΡΙΑ

Το γεφύρι της Πολιτσάς:
Πολύ κοντά στην σύγχρονη γέφυρα που συνδέει το Αμπελοχώρι με το Φορτόσι Κατσανοχωρίων, το γεφύρι της Πολιτσάς συνέδεε μέχρι χθες τα Κατσανοχώρια με τα Τζουμέρκα. Από κάτω ο ʼραχθος πραγματοποιεί θριαμβευτική είσοδο στο ξακουστό φαράγγι του. Οι καλοπελεκημένες πέτρες, οι στερεές αντηρίδες, η γερή θεμελίωση στους παρακείμενους βράχους μαρτυρούν την βαθιά γνώση και την μαστοριά των κτιστάδων του Αμπελοχωρίου που το κατασκεύασαν. ʼγνωστη η ημερομηνία κατασκευής του, γνωστή αυτή της ανακαίνισης, με χρήματα του Ι. Λούλη, το 1874.
*αρχιτεκτονική, γεφύρι, τζουμερκιώτες μαστόροι.

Το γεφύρι της Πλάκας:
Ένα από τα ωραιότερα ελληνικά γεφύρια άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική και πολιτική ιστορία της περιοχής αλλά και με τα πεπρωμένα του νεότερου ελληνικού κράτους. Η μοίρα του παρόμοια, λιγότερο βέβαια τραγική, με αυτήν του γεφυριού της ʼρτας. Φταίει ο αδάμαστος ʼραχθος που αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια ζεύξης. Το 1860 το γεφύρι καταρρέει καθώς τα νερά του Αράχθου μετακινούν τον βράχο όπου στηριζόταν. Το συνεργείο του κονιτσιώτη μαστρο-Γιώργη αναλαμβάνει το 1863 την ανοικοδόμηση με κύριο χορηγό τον Ι. Λούλη, από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων. Την ημέρα των εγκαινίων κι ενώ μαστόροι και κάτοικοι γιορτάζουν το γεγονός, το γεφύρι σωριάζεται σαν χάρτινος πύργος . Απτόητοι, συγκεντρώνουν χρήματα και με την συμμετοχή του Ι. Λούλη αναθέτουν στον πραμαντιώτη μαστρο-Κώστα Μπέκα την ανέγερση νέας γέφυρας . Από τον Ιούλιο του 1866 το συνεργείο δουλεύει πυρετωδώς. Ο Σεπτέμβριος βρίσκει το έργο ολοκληρωμένο : ένα τόξο, ύψους 19,70μ. με επιβλητική χάρη και θριαμβευτικό άνοιγμα 40 μ. μοιάζει να δάμασε επιτέλους την ανυπότακτη φύση. Πρόωρα πρωτοβρόχια έρχονται να κλονίσουν την σιγουριά των μαστόρων. Σπεύδουν να απομακρύνουν τις σκαλωσιές. Το γεφύρι παίρνει μια ανεπαίσθητη κλίση, που δεν επηρεάζει όμως την στατική του. Οι Τζουμερκιώτες δεν θα το χαρούν για πολύ. Το 1881 η περιοχή δυτικά του Αράχθου θα προσαρτηθεί στην Ελλάδα. Το γεφύρι βρίσκεται πάνω στην συνοριακή γραμμή Ελλάδος- Τουρκίας. Τελωνειακοί σταθμοί και στρατώνες δυσχεραίνουν την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων. Τα Τζουμέρκα απομονώνονται ξανά ως το 1913, όπου θα υπαχθούν στο ελληνικό κράτος. Στο γεφύρι της Πλάκας θα υπογράψουν το 1944 συμφωνία ειρήνευσης ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ (ανταρτικές δυνάμεις που έδρασαν κατά την γερμανική κατοχή). Οι όροι δεν τηρήθηκαν. Έτσι κάπως άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος 1946-1949.
*αρχιτεκτονική, γεφύρι, ιστορία, συνεργείο τζουμερκιωτών μαστόρων, Κώστας Μπέκας.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ
Το κτιριακό συγκρότημα του νερόμυλου Κλίφκης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλεντζίου, στην συμβολή του χειμάρρου Μπισδένη με τον ʼραχθο έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Νερόμυλος του Ζέκο, στην όχθη του ομώνυμου χειμάρρου, ένα χιλιόμετρο έξω από την Αετορράχη
ΟΙ νερόμυλοΙ της Βρανιάς (στον ομώνυμο χείμαρο κάτω από την Τσούκα) και του Μαντέλη στο Ελληνικό.
Ο νερόμυλος στην θέση Μπισδένη της Κορύτιανης.
Ο νερόμυλος στην κεντρική πλατεία της Πλατανούσας.

ΒΡΥΣΕΣ
Στην κεντρική πλατεία στα Λάζαινα. Οι βρύσες Μπουχνί, ʼγιος Βλάσιος, Στελάκι, Βλαχιώτη και Κατσιούλη στο Ελληνικό. Τσούτσουρα και Αγίου Νικολάου (στεγασμένη του 1815) στην Κορύτιανη. Λαγκάδι-Σγουρόλακο στην κεντρική πλατεία στα Πηγάδια. Η πηγή Πλούμη κοντά στην εκκλησία Παναγούλα των Πλαισίων. Οι βρύσες Μοντσάρα και Λέτσι, καθώς κι αυτή της κεντρικής πλατείας στην Πλατανούσα.

ΠΗΓΑΔΙΑ
Τα πηγάδια της Τζίλιας και της Ράδοστας στο Καλέντζι.Στο δάσος του ʼι Γιάννη και στον κάμπο νότια των Πλαισίων. Σύστημα 5 πέτρινων πηγαδιών στο Κωστήτσι, δυο στο Πάτερο και 4 στο Φορτόσι.

ΑΛΩΝΙΑ
Στην Λάζαινα κοντά στην Αετορράχη.
Θέση αλώνια σύστημα 3 αλωνιών στην Κορύτιανη
Στον ʼγιο Δημήτριο Πλαισίων
Τρία στο Πάτερο, 5 στο Κωστήτσι και 3 στο Φορτόσι

ΤΟΠΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΔΩΝ
Αετορράχη, Κωστήτσι, Πάτερο, Ξηροβούνι