Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 12 Νοεμβρίου 2019
Πολιτισμός Οικισμοί Ήπειρος Κουρέντα Ντουσκάρα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Έλληνες Ευεργέτες
Παραδοσιακές διατηρητέες οικίες και κτίσματα Ηπείρου
Τα γεφύρια της Ηπείρου
Εκδόσεις για τα γεφύρια της Ηπείρου
Μουσείο Φώτη Ραπακούση
Φωτογραφικές Συλλογές
Καλλιτέχνες των Ιωαννίνων
Εκδηλώσεις
Λαογραφικά στοιχεία
Οικισμοί
Μουσικοχορευτική παράδοση
Επαγγέλματα
Χριστιανικά μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία
Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα
Ιστορία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Προσωπικότητες
Μουσειακά Αντικείμενα
Κάστρα - Πύργοι
Αρχιτεκτονική
Εβραικά Μνημεία
Ισλαμικά Μνημεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ζαγόρι
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Οικισμοί: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΡΕΝΤΑ - ΝΤΟΥΣΚΑΡΑ/ΟΙΚΙΣΜΟΙ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

ʼγιος Χριστόφορος (Γιουργάνιστα):
Τα θεμέλια του ναού του Απόλλωνα μαρτυρούν την ύπαρξη σημαντικού κέντρου κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.
*οικισμός, αρχαίος ναός

Βερενίκη (Βερνίκο):
Μαζί με το Πολύδωρο, το Ραδοβίζι, την Γρανίτσα, το Ζάλογκο και την Δοβλά, ανήκει στην περιοχή που παλιότερα ονομαζόταν Παρασούλι και αποτελούσε τμήμα της φημισμένης σουλιώτικης κοινοπολιτείας. Με το ελληνιστικό της κάστρο ερειπωμένο, σκαρφαλωμένο στα βουνά της Παραμυθιάς, το σεμνό καθολικό του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής (18ος αι.), το κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο παλαιό Δημοτικό Σχολείο με τα δυο πηγάδια του, η Βερενίκη είναι γνωστή και για τα δυο πανηγύρια της : 15αύγουστο και 29 Ιουνίου, καθώς και για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της.
*οικισμός, αρχαία ακρόπολη, μονή, διατηρητέο σχολείο με πηγάδια, πανηγύρια

Βουτσαράς:
Πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, ο Βουτσαράς είναι η έδρα του Δήμου Μολοσσών, στον οποίο ανήκουν 14 από τα χωριά της περιοχής (Αγ. Χριστόφορος, Βερενίκη,Βουτσαρά, Βροσύνα, Βρυσούλα, Γκρίμποβο, Γρανίτσα, Δοβλά, Ζάλογκο, Κερασέα, Κούρεντα, Πολύδωρο, Ραδοβίζι, Χίνκα). Τα χωριά Δραγοψά, Πολύγυρος, Ψήνα ανήκουν στον Δήμο Δωδώνης και το Σενίκο στον Δήμο Σελλών. Παλιός οικισμός της κοινότητας των Κουρέντων, από το οποίο τον χωρίζουν μόλις 4 χλμ, υπήρξε σταθμός για τους ταξειδιώτες όπως δηλώνει το χάνι του Τσίκα βόρεια του χωριού.
*οικισμός, ιστορία, διοικητικά, χάνι

Βροσύνα:
Πάνω στον δρόμο Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας, η Βροσύνα με τις φυσικές ομορφιές (στενά του Καλαμά, δασωμένες πλαγιές, ειδυλλιακές εξοχές), χαρακτηρίζεται από τα διατηρητέα μνημεία της, λατρευτικά και κοσμικά : την περίφημη μονή της Ραϊδιώτισσας του 17ου αι.(15΄έξω από τον οικισμό), αυτήν της Τραζανίτισσας του 17ου αι. (30’ έξω από το χωριό)και τα δυο γεφύρια της στον Καλαμά και στον Ζαλογκίτικο. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου (εντός του οικισμού) είναι του 17ου αι.
*οικισμός, διατηρητέες μονές, διατηρητέα γεφύρια, ναός 17ου αι.

Βρυσούλα:
Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του κασιδιάρη, η Βρυσούλα αγναντεύει την κοιλάδα του Καλαμά και προσπαθεί να διατηρήσει τα παραδοσιακά κτήρια της : το σχολείο και τον μύλο της και τα έθιμα της, όπως το περίφημο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στον ομώνυμο ναό.
*οικισμός, σχολείο, μύλος, πανηγύρι

Γκρίμποβο:
Ονομαστό για την ιστορική μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 18ου αι., διατηρητέο μνημείο, και το αντάμωμα και γλέντι στον μαγευτικό χώρο της την τρίτη μέρα του Πάσχα.
*οικισμός, μονή, διατηρητέα, αντάμωμα-πανηγύρι

Γρανίτσα:
Κάποια καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια και ένας διατηρητέος ναός, καθολικό παλιάς μονής, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου (17ος αι.) μιλούν γι αυτό το παλιό σουλιωτοχώρι.
*οικισμός, σπίτια, διατηρητέα μονή

Δοβλά:
Το καθολικό ενός παλιού μοναστηριού του 18ου αι., αφιερωμένο στον ʼγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, σε όμορφη τοποθεσία έξω από τον οικισμό, είναι ένας από τους θησαυρούς του χωριού με τους 30 κτηνοτρόφους
• οικισμός,ναός

Δραγοψά:
Τα νερά του ποταμού Σμόλιτσα, κάποια κοιτάσματα πετρελαίου και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τις αγιογραφίες του 1820 επιδεικνύει η Δραγοψά που ανήκει διοικητικά στον δήμο Δωδώνης.
*οικισμός, πετρέλαιο, ναός 19ου αι.

Ζάλογκο:
Η ελληνιστική ακρόπολη, το διατηρητέο Ζαλογκογέφυρο, σε γοητευτικό τοπίο έξω από το χωριό, το παλιό δημοτικό σχολείο και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την σπάνια αγιογραφία σε ξύλο του Αγίου Δονάτου, ανεκτίμητο έχος ενός οικισμού που δηλώνει την γεωγραφική θέση του μέσα από ένα σύμπλεγμα συμφώνων. Ζάλογκο με γκ για να ξεχωρίζει από το άλλο Ζάλογγο του νομού Πρεβέζης.
*οικισμός, σχολείο, διατηρητέο γεφύρι, ναός


Κερασέα (Κεράσοβο):
Σε 640 μ. υψόμετρο η Κερασέα έχει ένα διατηρητέο μονότοξο γεφύρι και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής του 18ου αι.
*οικισμός, διατηρητέο γεφύρι, μονή


Κούρεντα:
4 χλμ από την εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, απλωμένα στην πλαγιά του ομώνυμου βουνού, προσφέρουν πανοραμική θέα στα γύρω χωριά. Φαίνεται πως οι νύχτες με πανσέληνο έχουν εδώ μια ιδιαίτερη γοητεία. Μια σκιερή ρεματιά, έξω από τον οικισμό, προς την Γιουργάνιστα, οδηγεί στην παλιά μονή Αγγελομάχου του 19ου αι. Μέσα στον οικισμό η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη το 1774, με νάρθηκα του 1861 είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και καλοφτιαγμένο χαγιάτι. Οι εικόνες του επιχρυσωμένου ξυλόγλυπτου τέμπλου είναι έργα του Καπεσοβίτη Ιωάννου Αθανασίου.
*οικισμός, μονή, ναός, θέα

Πολύγυρος (Ζαγόρτσα):
Μεγάλος οικισμός με λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, έχει μια εκκλησία του 1812 , την Αγία Κυριακή με αξιόλογες αγιογραφίες.
*οικισμός, λαογραφικό μουσείο, ναός

Πολύδωρο (Μάζι):
Με δύο πέτρινα γεφύρια στον ποταμό Τύρια, και τα δυο κηρυγμένα μνημεία, και το παλιό μοναστήρι της Αγίας Κυριακής, έξω από τον οικισμό, το Πολύδωρο είναι γνωστό για τα πανηγύρια της 7ης και της 20ης Ιουλίου.
*οικισμός, μονή, γεφύρια

Ραδοβίζι:
Στενά δεμένο με την ιστορία της Ιεράς Μονής Διχουνίου και τα τραγικά γεγονότα της εξέγερσης του 1611, τιμάει κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου την μνήμη του Διονυσίου του Φιλοσόφου με θρησκευτική εκδήλωση και πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και του Αγίου Πνεύματος. Την Καθαρά Δευτέρα διασκεδάζει εδώ όλη η Ντουσκάρα ενώ το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου γίνεται η γιορτή του τσίπουρου.
*οικισμός, μονή, γιορτή τσίπουρου, μνήμη Διονυσίου Φιλοσόφου

Σενίκο:
Ημιορεινός οικισμός (480 μ. υψόμετρο), ανήκει στον Δήμο Σελλών. Κοντά του τα δυο διατηρητέα γεφύρια του ποταμού Τύρια με το χάνι και το μοναστήρι του Διχουνίου.
*οικισμός, γεφύρια, μονή, χάνι

Χίνκα:
Με αίθουσα εκδηλώσεων στο δημοτικό σχολείο και χοροστάσι την πλατεία της η Χίνκα πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.
*οικισμός, πανηγύρι

Ψήνα:
Η ελληνιστική ακρόπολη στην θέση Καστρί, η εκκλησία της Παναγίας (1882) και το Σχολείο σημειώνουν τους ιστορικούς σταθμούς αυτού του μικρού οικισμού που ξεχωρίζει με τους αγώνες δρόμου «Μαντήλι» κατά το πανηγύρι του 15αύγουστου.
*οικισμός, ναός, έθιμα