Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 06 Ιουνίου 2020
Πολιτισμός Χριστιανικά μνημεία Ήπειρος Κουρέντα Ντουσκάρα

ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (Η Γέννηση του Χριστού)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (εξωτερική όψη)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (Το καμπαναριό)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (Οι ʼγιοι Θεοδόσιος και Μηνάς)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (ʼγιος Γεώργιος - εικόνα του 1818)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (Ξυλόγλυπτη κτιτορική επιγραφή)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (ενθυμήσεις)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (Ο Δεσποτικός θρόνος)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)
ʼγιος Γεώργιος Κούρεντων (Ο ʼμβωνας)
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Α.Ε.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Ανω Καλαμάς
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ζίτσα
Η Παμβώτιδα και το Νησί
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Πωγώνι
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Χριστιανικά μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

05/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΡΕΝΤΑ - ΝΤΟΥΣΚΑΡΑ/ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βερενίκης:
Σε έναν εξώστη της Χιονίστρας, πάνω ακριβώς από το ομώνυμο χωριό, ένας χαμηλός περίβολος από ξερολιθιά κλείνει προστατευτικά το καθολικό της κάποτε ακμάζουσας μονής της Αγίας Παρασκευής με τα 3000 γίδια και το άφθονο γάλα που μεταφερόταν ως εδώ με ειδικό αγωγό.. Χτισμένο το 1750 στην θέση του παλιού μοναστηριού που κατέστρεψε ο Οσμάν Πασάς των Ιωαννίνων κατά την εξέγερση του Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1611, είναι μονόκλιτη βασιλική, χωρίς αγιογράφηση με μόνο θησαυρό μια εικόνα του 1879, έργο του Γεωργίου Νικολάου από την Δραγομή Παραμυθιάς. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.
*αρχιτεκτονική, μονή, οικονομία

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Τραζανίτισσας:
Σε ένα μικρό λόφο, που περιβάλλει ο Καλαμάς, στο σημείο της συμβολής του με τον παραπόταμό του Λαγκαβίτσα, δυτικά της Βροσύνας, μια σταυρεπίστεγη βασιλική, εξωτερικού μήκους 12,50 μέτρων και πλάτους 5 μ., με κεραμοσκεπή είναι κατά κάποιους ερευνητές, ό,τι απέμεινε από την μονή της Τραζανίτισσας, μετόχι της γειτονικής μονής της Ραϊδιώτισσας. Χτίστηκε το 1607, την ίδια δηλ. χρονιά με τον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Βροσύνα. Λιγοστές τοιχογραφίες : ο Παντοκράτωρ, η Πλατυτέρα με 4 Ιεράρχες στο Ιερό Βήμα και η Αγία Παρασκευή στον νότιο τοίχο, δεξιά από το τέμπλο. Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Αναστασίου Τσεπελοβίτη (1832). Ένας στενός αμαξιτός χωματόδρομος που ξεκινάει από την Βροσύνα, περνάει δίπλα από την παλιά γέφυρα του Καλαμά ακολουθώντας την αριστερή όχθη του, οδηγεί στον όμορφο αυτό ναό που η πολιτεία έχει κηρύξει διατηρητέο μνημείο. Γοητευτική διαδρομή και πανοραμική θέα. Δυνατότητα πρόσβασης και με τα πόδια από μονοπάτι (30΄πορεία). Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου.
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία, τοπίο φυσικού κάλλους, διατηρητέο μνημείο

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, Παναγία Ραϊδιώτισσα:
Ένα τέταρτο της ώρας με τα πόδια έξω από την Βροσύνα, βρίσκεται η Παναγία η Ραϊδιώτισσα. 5 ερειπωμένα κελιά κτισμένα στο χείλος της απότομης όχθης του Ζαλογγίτικου και τα ερείπια ενός νερόμυλου μαρτυρούν την ύπαρξη αυτού του κάποτε πλούσιου μοναστηριού με τα μεγάλα κοπάδια, τα κρασιά και τα κτήματα. Μια λίθινη σκάλα με 39 σκαλιά οδηγεί στο καθολικό που είναι σοφά λαξευμένο μέσα σε μεγάλο βράχο (ραϊδι) που την προστατεύει από τις κατολισθήσεις και τους σεισμούς. Η νότια πλευρά και μέρος της βορειοδυτικής καλύπτεται από καλοφτιαγμένη λιθοδομή, ενώ το εσωτερικό της, που με τα βίας χωράει 20 άτομα (όρθια), είναι γεμάτο από τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης. Η μονή χτίστηκε το 1631 (κατ’ άλλους το 1628) και ανακαινίστηκε το 1829 από τον ηγούμενο Νικόδημο και τον Γεώργιο Μάντζο (επιγραφή στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού). Γιορτάζει τον 15αύγουστο και είναι διατηρητέο μνημείο.
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφίες, οικονομία, διατηρητέο μνημείο

Ιερά Μονή Γκριμπόβου:
Λίγο μετά την διακλάδωση προς το Πολύδωρο και την γέφυρα του ποταμού Τύρια , 100 μ. από την Εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, σε ύψωμα με πυκνότατη βλάστηση, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παλιό καθολικό της μονής Γκριμπόβου της οποίας οι αποθήκες και το ηγουμενείο καταστράφηκαν κατά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τα στρατεύματα κατοχής. Μονόκλιτη βασιλική με δυο στέγες, την μια χαμηλότερη από την άλλη, και τρούλο χτίστηκε το 1764 και η αγιογράφησή της ολοκληρώθηκε το 1774 από τον καπεσοβίτη ζωγράφο Ιωάννη πάνω στα ερείπια της παλαιότερης που καταστράφηκε κατά την εξέγερση του 1611. Πλούσια, ως το 1918, σε κτήματα, ζώα και μελίσσια συντηρούσε το σχολείο του Γκριμπόβου επί Τουρκοκρατίας Είναι διατηρητέο μνημείο και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
* αρχιτεκτονική, μονή, ναός, αγιογραφίες, οικονομία, ιστορία

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γρανίτσας:
Ένα εικονοστάσι του 1973 στον δρόμο Πολυδώρου Γρανίτσας λίγο πριν το χωριό επισημαίνει την ύπαρξη του μικρού ναού που ανήκε κάποτε στην ισχυρή μονή της Παναγίας της Γρανίτσας με «τις πολλές γίδες και το άφθονο γάλα». Μονόκλιτη βασιλική με πρόναο, κυρίως ναό και ʼγιο Βήμα χτίστηκε, σε άγνωστη χρονολογία, στην θέση εκείνης που καταστράφηκε με τα γεγονότα του 1611. Οι αγιογραφίες του 1860 έχουν μια σεμνή απλότητα και φρεσκάδα . Είναι διατηρητέο μνημείο.
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία, ιστορία, οικονομία

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Δοβλάς:
Κρυμμένη στην καταπράσινη και απότομη την δεξιά όχθη του Ζαλογγίτικου ποταμού, κάτω από το Ραδοβίζι,, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου είναι κτισμένο το 1801. Σώζεται μόνο το μικρό καθολικό με τις δεσποτικές εικόνες του 1834, έργα του τσεπελοβίτη ζωγράφου Αναστασίου Αναγνώστη. Τα κελιά της είναι σε ερειπιώδη κατάσταση. Επισκέψιμη από έναν κατηφορικό, στενό και κατεστραμμένο χωματόδρομο που ξεκινάει από το Ραδοβίζι (διάρκεια διαδρομής πήγαινε-έλα :1 ώρα).
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία

Ιερά Μονή Παναγιάς Κερασόβου (Κερασέας):
Στον μικρό συνοικισμό Δοναίικα της Κερασέας, βρίσκεται το καθολικό της παλιάς Μονής της Ζωοδόχου Πηγής. Το παλιό μοναστήρι χτίστηκε, σύμφωνα με τους μελετητές, το 1592 και ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Διχουνίου. Το 1611 καταστράφηκε από τον Οσμάν Πασά των Ιωαννίνων μετά την αποτυχία του κινήματος του Διονυσίου του Φιλοσόφου (μόνασε στο Διχούνι). Ο σημερινός ναός είναι του 1650. Η μονή διέθετε μεγάλη περιουσία από γιδοπρόβατα και χειμαδιά στην τοποθεσία Στάνη του Καλόγερου, και συντηρούσε το σχολείο της Κερασέας επί Τουρκοκρατίας.
*αρχιτεκτονική, ναός, μονή, οικονομία, ιστορία

Ιερά Μονή Αγγελομάχου στα Κούρεντα:
Κρυμμένο σε μια μικρή ρεματιά, στα δεξιά του δρόμου που πηγαίνει από τα Κούρεντα στην Γιουργάνιστα (15’ πορεία σε κατήφορο), βρίσκεται το καθολικό της άλλοτε ακμαίας μονής Αγγελομάχου που συντηρούσε ως το 1912 το σχολαρχείο των Κουρέντων. Ιδρύθηκε το 1779 από τον ηγούμενο Γρηγόριο και ιστορήθηκε το 1810 από τους Κερκυραίους ζωγράφους Θεόδωρο και Σταμάτιο. Σταυρεπίστεγη βασιλική με τρούλο. Εξαιρετικές οι αναλογίες της. Καλοδιατηρημένη η παλιά ξύλινη πόρτα της. Κατάγραφο του εσωτερικού από το ʼγιο Βήμα ως τον γυναικωνίτη. Γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.
*αρχιτεκτονική, μονή, ναός, ιστορία, οικονομία

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Διχουνίου (Ραδοβίζι):
Στην αριστερή όχθη ενός παραπόταμου του Τύρια , κάτω ακριβώς από τον δρόμο που ενώνει Ραδοβίζι και Σενίκο, το μοναστήρι του Διχουνίου συνδέεται με οδυνηρά ιστορικά γεγονότα. Εδώ ξεκίνησε το 1611 η επανάσταση με αρχηγό τον Διονύσιο Φιλόσοφο. Μια χιλιάδα αγροτών με γεωργικά εργαλεία για όπλα μπήκαν στις 11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα με σκοπό να τα καταλάβουν. Το κίνημα πνίγηκε στο αίμα. Τον αρχηγό του τον έγδαραν ζωντανό και οι συνέπειες για τους κατοίκους των Ιωαννίνων και της περιοχής Κούρεντα- Ντουσκάρα ήταν μοιραίες. Έχασαν όλα τα προνόμια που είχαν αποκτήσει κατά την οθωμανική κατάκτηση του 1430. Η περιοχή που παρουσιάζουμε έχασε την αυτονομία της και μετατράπηκε σε τσιφλίκια μπέηδων από την Θεσπρωτία και είδε όλα τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της να καταστρέφονται. 150 χρόνια μετά την καταστροφή ξαναχτίστηκε η μονή, η οποία είχε πολλά μετόχια και μεγάλη περιουσία.
Σήμερα σώζεται το καθολικό του, μονόκλιτη βασιλική με τρούλο ( 1763) με τις αγιογραφίες της ίδιας εποχής, το ηγουμενείο (ετοιμόρροπο), ο ξενώνας, η αποθήκη, ένα μικρό ισόγειο κτίσμα και το νεώτερο καμπαναριό. Είναι αφιερωμένο στον ʼγιο Δημήτριο και γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.
*αρχιτεκτονική, αγιογραφία, μονή, ιστορία, οικονομία

Ιερά Μονή Αγ. Κυριακής Πολυδώρου:
Ένα φαρδύ ανηφορικό μονοπάτι ξεκινάει από το Πολύδωρο, φτάνει σε ένα ύψωμα με υπέροχη θέα προς την Μουργκάνα και κατηφορίζει ως την παλιά μονή της Αγίας Κυριακής, από την οποία σώζεται μόνο το καθολικό της. Η διαδρομή διαρκεί μιαν ώρα πήγαινε-έλα, αξίζει όμως όχι μόνο για τον κομψό κεραμοσκεπή ναό αλλά και την ομορφιά του τοπίου με τα τρεχούμενα νερά και την μοναδική θέα.
Η μονή ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Διχουνίου, καταστράφηκε με τα γεγονότα του 1611 και ξαναχτίστηκε το 1789 από τον ιερομόναχο Παρθένιο.
*αρχιτεκτονική, μονή, ναός, θέα