Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Μαρτίου 2021
Περιβάλλον Φυσική Γεωγραφία Ήπειρος Μέτσοβο

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δάση
Βιότοποι
Φυσικές Ομορφιές
Παραλίες
Διαδρομές
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ζίτσα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Φυσική Γεωγραφία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ/ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Μαυροβούνι (2160 μ.) και το Περιστέρι (2298 μ.) με τα πολυάριθμα παρακλάδια τους χαράσσουν τα όρια της περιοχής, όπου κυριαρχούν οι Πολτσιές, μια ορεινή κοιλάδα σε μεγάλο υψόμετρο. Μεσευρωπαϊκό κλίμα : βροχές, χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες. Δυο χιονοδρομικά κέντρα πολυσύχναστα και πολυάσχολα.
Μια, κατ’ ευφημισμόν, χλιαρή κοιλάδα (Βάλια Κάλντα ), που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πιο ευαίσθητων περιοχών του κόσμου. Όνειρο κάθε φυσιολάτρη και φυσιοδίφη. Αποκάλυψη για τον απλό επισκέπτη.Δάση μαύρης πεύκης, οξυάς, ελάτης αλλά και αμπέλια σκαρφαλωμένα με τάξη στις πλαγιές. Λίμνες μαγευτικές. ʼφθονα νερά : 5 ποτάμια έχουν εδώ τις πηγές τους : Αώος, Αλιάκμονας, Πηνειός, Αχελώος, ʼραχθος. Πανίδα και χλωρίδα πλούσια με είδη σπάνια και ενδημικά. Είναι η γη των υλοτόμων και των κτηνοτρόφων, ο τόπος των Βλάχων : το Μέτσοβο. Από εδώ περνούν, αιώνες τώρα, οι δρόμοι που ενώνουν την Ήπειρο και το Ιόνιο με την Θεσσαλία και την Δ. Μακεδονία. Η φύλαξη αυτού του στρατηγικής, πολιτικής και οικονομικής σημασίας περάσματος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ιστορία των ανθρώπων του.. Τους χάρισε προνόμια και αυτονομία, που διατήρησαν ακόμη και κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Τους πρόσφερε διάρκεια, σπάνια στην ευρύτερη περιοχή, όπου τα περισσότερα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί. ʼνθρωποι ανθεκτικοί, προκομμένοι, όλο ζωντάνια, διατηρούν την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, την μουσικοχορευτική παράδοσή τους, ακόμη και την ενδυμασία οι γεροντότεροι.
΄Εργα τέχνης τα ξυλόγλυπτα και τα υφαντά τους. Φημισμένα τα κρασιά, ανάμεσά τους το θρυλικό «Κατώγι», τα τυριά : μοναδική η γεύση του Μετσοβόνε. Πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα χάρη στην Πινακοθήκη Αβέρωφ και το συνεδριακό κέντρο της στο Μέτσοβο. Αλησμόνητα πανηγύρια στο Μέτσοβο και στην Μηλιά σε ένα σκηνικό που η παράδοση συναντάει δημιουργικά το παρόν και την εξέλιξη.