Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 18 Οκτωβρίου 2019
Οικονομία Γεωργία / Κτηνοτροφία / Αλιεία Ήπειρος Μέτσοβο

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ζίτσα
Μέτσοβο
Γεωργία / Κτηνοτροφία / Αλιεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

- Αμπελώνες Γινιέτς και Αγίου Νικολάου:
Δυτικά του Μετσόβου, πάνω στις κάθετες λοφοπλαγιές, βρίσκεται το Γινιέτς, ο ιστορικός αμπελώνας που, σύμφωνα με τεκμηριωμένες εκτιμήσεις, απέδιδε κατά τον 18ο αι. γύρω στα 500.000 σημερινά μπουκάλια κρασί. Ένας μερακλής πολιτευτής- διετέλεσε πολλές φορές υπουργός εξωτερικών -, από το Μέτσοβο, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ξαναζωντάνεψε τον εγκαταλελειμμένο αμπελώνα δημιουργώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μια οινοπαραγωγική μονάδα – πιλότο, η οποία εξακολουθεί να ευημερεί και σήμερα με την επωνυμία : Κατώγι – Στροφιλιά. Εδώ καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Traminer, Pinot noir.
Στα αριστερά του δρόμου που οδηγεί από το Μέτσοβο στο Ανήλιο, ένας όμορφος αμπελώνας συνδέει την αγιοσύνη με την οικονομική ιστορία. Ανήκε παλιά σε έναν φτωχό αγωγιάτη που τον καλλιεργούσε με μεράκι και αγάπη και που η θεία χάρη τον προόριζε για ʼγιο. Ήταν ο νεομάρτυρας ΄Αγιος Νικόλαος ο εκ Μετσόβου (μαρτύρησε στα 1671). Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία των αμπελώνων Κατώγι- Στροφιλιά. Η ποικιλία Merlot που καλλιεργείται εδώ δίνει το περίφημο «Φλογερό».
*οικονομία, αμπελώνες, οινοπαραγωγή

- Το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα:
Το ίδρυμα Τοσίτσα ιδρύθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1940 από τον Μιχαήλ Τοσίτσα και τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Χάρη στις επενδύσεις των κεφαλαίων σε ακίνητα στην Ελβετία το ίδρυμα δεν έπαψε ποτέ να ευημερεί. Το 1958 ο τότε πρόεδρος του Ευάγγελος Αβέρωφ, ίδρυσε ένα τυροκομείο το οποίο σήμερα παράγει 170 τόνους τυρί ετησίως από 1600 τόνους γάλα που προμηθεύεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Τα 5 είδη τυριών του ιδρύματος, το Μετσοβόνε, η Μετσοβέλλα, η Γραβιέρα, το Σεβρ και η Παρμεζάνα, λιχουδιές δυσεύρετες στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι προϊόντα πολύπλοκης και ποιοτικής επεξεργασίας.
*οικονομία, τυροκομείο, τυριά