Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 05 Απριλίου 2020
Πολιτισμός Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Ήπειρος Καμποχώρια

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ηγουμενίτσα
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Παραμυθιά
Παραπόταμος
Πέρδικα
Πωγώνι
Σαγιάδα
Σύβοτα
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Φιλιάτες
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

07/02/2008
ΤΑ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Καστρίτσα:
Το σπήλαιο της Καστρίτσας, στην νοτιανατολική όχθη της Παμβώτιδας, φέρει ίχνη κατοίκησης από την ανώτερη παλαιολιθική εποχή (20.000 χρόνια πριν το παρόν).Η περιοχή συνέχισε να κατοικείται ως την πρώιμη εποχή του σιδήρου. Το τμήμα του κάστρου που σώζεται ως σήμερα στην κορυφή του λόφου (εξ ου και το όνομα : Καστρίτσα) ανήκει στην ισχυρή οχύρωση του τέλους των κλασικών χρόνων, η οποία ταυτίζεται από κάποιους ειδικούς με την Τέκμωνα , πόλη του ηπειρωτικού φύλου των Μολοσσών. Η Καστρίτσα θα εγκαταλειφθεί μόλις τον 6ο αι. μ.Χ..
*αρχαιολογικός χώρος, προϊστορικό σπήλαιο, ακρόπολη, κλασικοί χρόνοι, ελληνιστική περίοδος, βυζάντιο

Πανεπιστημιούπολη:
Στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε πρόσφατα στο φως οικοδομικά λείψανα και ένα εκτεταμένο νεκροταφείο ενός ατείχιστου οικισμού που κατοικήθηκε από την αρχαϊκή ως και την κλασική περίοδο.
*αρχαιολογικός χώρος, νεκροταφείο, ατείχιστος οικισμός, αρχαϊκή, κλασική περίοδος

Γαρδίκι:
Τα ίχνη της Πασσαρώνας, της αρχαίας πρωτεύουσας του κράτους των Μολοσσών, είναι έντονα στον λόφο Γαρδίκι. Στην κορυφή, τα λείψανα του οικισμού του 5ου π.Χ. αιώνα και του τείχους (μήκους 800 μ. ) που τον περιέβαλλε. Στους πρόποδες, τα ερείπια του ναού του Αρείου Διός που χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και ήταν περίπτερος ιωνικού ρυθμού, με πρόναο και σηκό και διαστάσεις 19,3χ11μ. Εδώ, βασιλιάς και υπήκοοι ορκίζονταν στον Δία ότι θα τηρούν τους νόμους. Αν ο βασιλιάς τους παρέβαινε, έχανε την εξουσία. Εγγυητής των ελευθεριών των πολιτών ο επώνυμος άρχων, δεύτερος τη τάξει μετά τον βασιλιά, εκλεγόταν από όλες τις φυλές του Κοινού των Μολοσσών και είχε τον τίτλο «Προστάτης των Μολοσσών». Στο τέλος του 3ου π.Χ. αι., ο βασιλιάς Πύρρος, μετέφερε την πρωτεύουσα από την Πασσαρώνα στην Αμβρακία (ʼρτα). Το ιερό του Διός πυρπόλησε ο Αιμίλιος Παύλος το 167 π. Χ. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους επισκευάστηκε και λειτούργησε για κάποια χρόνια, όπως δείχνουν τα ευρήματα (λίθινα κιονόκρανα και ανδριάντας). Μετά την εγκατάλειψη του μετατράπηκε σε νεκροταφείο.
*αρχαιολογικός χώρος, τειχισμένη πόλη, ναός, κλασικοί, ελληνιστικοί και ρωμαϊκοί χρόνοι.