11/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Το έντονο ανάγλυφο και το δυσχείμερο της περιοχής των Τζουμέρκων δίνουν την εντύπωση ενός χώρου δύσβατου, εχθρικού και απρόσφορου για τον άνθρωπο. Και όμως ο τόπος κατοικήθηκε πολύ νωρίς. Το μαρτυρούν επιφανειακά ευρήματα από την εποχή του χαλκού, ερειπωμένες ακροπόλεις και ελληνιστικά φρούρια. Ανασκαφικές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σε ελάχιστη έκταση, σχετικά πάντα με το πλήθος των αρχαίων θέσεων. Οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν είναι ακόμη οργανωμένοι χώροι και βρίσκονται σε δύσβατες και απομονωμένες, τις πιο πολλές φορές περιοχές που βάζουν σε δοκιμασία την υπομονή του περιηγητή. Η συνοδεία κάποιου ντόπιου διευκολύνει και πολλές φορές φαιδρύνει την περιήγηση. Οι άνθρωποι εδώ ξέρουν ακόμη πολύ καλά τα τερτίπια της αφήγησης και είναι αστήρευτη πηγή πληροφορίας παντός είδους.
Καλαρρύτες:
1 ώρας πεζοπορία, ΒΑ του οικισμού, οδηγεί στην θέση ʼβατον ( σε απόκρημνη πλαγιά από την πλευρά του ποταμού Καρλίμπου), όπου τα ερείπια μιας μικρής τειχισμένης πόλης . Το νεκροταφείο της με τους κιβωτιόσχημους τάφους και η μικρή ωοειδής δεξαμενή της δηλώνουν την ύπαρξη μιας μόνιμης εγκατάστασης ανθρώπων σε πλήρη δραστηριότητα. Εικάζεται ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη των Αθαμάνων ʼκανθα/ος.
Πετροβούνι:
Έχουν εντοπιστεί τάφοι με κεραμικά σκεύη και νομίσματα.
Πράμαντα:
Δυτικά του οικισμού, στην Αγία Παναγιά, διατηρούνται σε μεγάλη έκταση, αλλά μικρά σε μέγεθος λείψανα αρχαίου τείχους και εμφανή θεμέλια ορθογώνιων πυργίσκων της ελληνιστικής περιόδου.
Δείγμα της πρώιμης κατοίκησης του χώρου, μια περόνη της εποχής του χαλκού, που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων, όμοια με αυτές που συγκρατούν ως σήμερα την χοντρή μάλλινη κάπα των κτηνοτρόφων.
Χουλιαράδες:
Αρχαίο οχυρό της Μακεδονικής περιόδου κατά τον Hammond.
Έχουν επίσης εντοπιστεί τάφοι με επένδυση από ασβεστόλιθο.
|