Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 23 Φεβρουαρίου 2020
Πολιτισμός Χριστιανικά μνημεία Ήπειρος Τζουμέρκα

Εξωτερικό του Ναού (Μονή Κηπίνας)
Ο ʼγιος Μηνάς (Μονή Κηπίνας)
Η Μονή Προφήτη Ηλία Συρράκου
(Φωτογραφία: Δημήτρης Καμαρούλιας, "Τα μοναστήρια της Ηπείρου", Α' Τόμος, Εκδόσεις Μπάστας-Πλέσσας)
Η Μονή Κηπίνας
(Φωτογραφία: Δημήτρης Καμαρούλιας, "Τα μοναστήρια της Ηπείρου", Α' Τόμος, Εκδόσεις Μπάστας-Πλέσσας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Έλληνες Ευεργέτες
Παραδοσιακές διατηρητέες οικίες και κτίσματα Ηπείρου
Τα γεφύρια της Ηπείρου
Εκδόσεις για τα γεφύρια της Ηπείρου
Μουσείο Φώτη Ραπακούση
Φωτογραφικές Συλλογές
Καλλιτέχνες των Ιωαννίνων
Εκδηλώσεις
Λαογραφικά στοιχεία
Οικισμοί
Μουσικοχορευτική παράδοση
Επαγγέλματα
Χριστιανικά μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία
Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα
Ιστορία
Μυθολογία
Θρησκεία
Λαογραφία - Ήθη / Έθιμα
Προσωπικότητες
Μουσειακά Αντικείμενα
Κάστρα - Πύργοι
Αρχιτεκτονική
Εβραικά Μνημεία
Ισλαμικά Μνημεία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Ανω Καλαμάς
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ζίτσα
Η Παμβώτιδα και το Νησί
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Πωγώνι
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Χριστιανικά μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

11/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ/ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Μονή Κηπίνας:
Στον δρόμο για τους Καλαρρύτες, ένα οικοδόμημα από κοκκινωπή πέτρα προβάλλει αγέρωχα μέσα από τα κάθετα βράχια της όχθης του Καλαρρύτικου. Είναι η περίφημη μονή Κηπίνας. Θαυμαστό αρχιτεκτόνημα και άπαρτο κάστρο. Από το παλιό μοναστηριακό συγκρότημα σώζεται το καθολικό, τέσσερα κελιά και ένα μικρό πέτρινο κτίριο που χρησίμευε για στάβλος. Το καθολικό, μικρός μονόχωρος ναός, χτισμένο σε επίμηκες σπήλαιο, φιλοξενεί, στο εσωτερικό του πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα του 18ου αι. Μια από τις δεσποτικές εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου , ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, είναι έργο του ιερέα Ιωάννη από την Σαγιάδα (1735), ο οποίος είναι γνωστός και από την μονή της Βύλιζας. Η θέση και η φύση του μνημείου, η κρύπτη του ισογείου, το μήκους 240 μ. σπήλαιο, που ανοίγεται στην βόρεια πλευρά του νάρθηκα, η πρόσβαση από το λαξεμένο στον βράχο μονοπάτι και την ξύλινη κινητή γέφυρα εξάπτουν την φαντασία και προκαλούν δέος και στον πιο ψύχραιμο επισκέπτη. Αφιερωμένη στην Κοίμηση της θεοτόκου , η μονή πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Ανακαινίστηκε πρόσφατα. Επισκέψιμη, ύστερα από συνεννόηση με τον ιερέα Λάμπρο Αρλέτο, τηλ. 26590 – 61790 & 26590 – 43960 και τον κ. Δημήτριο Κώτση τηλ. 26590 – 61186.
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία, σπήλαιο, τοπίο φυσικού κάλλους, πανηγύρι

Ιερός ναός Αγ. Νικολάου Καλαρρυτών:
Μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με πολύ ψηλό τρούλο χτίστηκε στα τέλη του 15ου αι.
για να πυρποληθεί το 1821, μέσα στην δίνη του απελευθερωτικού αγώνα, και να στολιστεί το 1845 με τα περίφημα ξυλόγλυπτα κάποιου άξιου μετσοβίτη μάστορα και τον δωρισμένο από την οικογένεια Νέσση πολυέλαιο, που παραγγέλθηκε ειδικά στην Τεργέστη. Εδώ φυλάσσεται μαζί με άλλα δείγματα της καλαρυτινής αργυροχοΐας, και το ευαγγέλιο που έχει σταχωθεί από τον σπουδαίο τεχνίτη Αθ. Τζιμούρη.
Επισκέψιμη κατά την διάρκεια της λειτουργίας ή ύστερα από συνεννόηση με τον ιερέα Βασίλειο Τάτση 26590 – 61174. Εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου με εσπερινό, αρτοκλασία και λειτουργία.
*αρχιτεκτονική, ναός, αργυροχοΐα, ξυλογλυπτική


Ιερά Μονή Βύλιζας στο Ματσούκι:
Λίγο μετά το Ματσούκι, σε θέση βίγλας (=παρατηρητηρίου 1050 μ. υψόμετρο), η μονή Βύλιζας ελέγχει τα περάσματα χτισμένη πάνω από την συμβολή τριών παραποτάμων του Αράχθου. Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυσή της στον 11ο αι.. Το σημερινό κτιριακό συγκρότημα με τα κελιά, το διώροφο ηγουμενείο, το διαβατικό και το καθολικό είναι, κατά τους ειδικούς, του τέλους του 17ου αι. Μια επιγραφή στην αψίδα του Ιερού καταγράφει ανακαίνιση στα 1783. Το καθολικό είναι ξυλόστεγος μονόχωρος ναός με εκτεταμένο τοιχογραφικό διάκοσμο. Οι ζωγράφοι Κωνσταντίνος, Στέργιος, Χριστόδουλος και Ιωάννης από την Κορίτιανη ιστόρησαν το 1793 το Ιερό και τον κυρίως ναό. Οι αγιογραφίες του νάρθηκα είναι, με εξαίρεση την Δευτέρα Παρουσία, έργο πιθανόν καλαρρύτη αγιογράφου του τέλους του 17ου αι . Η μονή που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 18ο αι. διέθετε και βιβλιοθήκη με σημαντικό αριθμό χειρογράφων. Κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν μετά το 1893 (έτος διάλυσης της μονής) στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Αθήνα), άλλα φιλοξενούνται στο Μουσείο του Ματσουκίου. Βόρεια του συγκροτήματος η μνημειακή στέρνα του 1780 και το ταφικό παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, ονομαστό για τις τοιχογραφίες του. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά γιορτάζει τον δεκαπενταύγουστο με τετραήμερο πανηγύρι στην κεντρική πλατεία του χωριού
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία, πανηγύρι

Παρεκκλήσι Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου (μονή Βύλιζας):
Ο Γεώργιος και ο Στέργιος, ζωγράφοι από τους γειτονικούς Καλαρρύτες έχουν γεμίσει με φως και χρώμα αυτό το κομψό παρεκκλήσι με την μακάβρια αποστολή.
Το εικονογραφικό πρόγραμμα είναι δείγμα της μαστοριάς αυτών των τοπικών συνεργείων που έδρασαν τον 18ο και 19ο αι. όχι μόνο στα Τζουμέρκα αλλά και στην Θεσσαλία (Μετέωρα, Καλαμπάκα κ. α.). Εντυπωσιακή η μορφή του Ανελεήμονα Χάρου που φαίνεται να έχει για πρότυπο ένα χαρακτικό μιας βενετσιάνικης έκδοσης του 1528 με τίτλο Πένθος θανάτου ζωής μάταιον και προς θεόν επιστροφή, την οποία, κατά πάσα πιθανότητα, διέθετε η βιβλιοθήκη της μονής της Βύλιζας.
*αρχιτεκτονική, μονή, καλαρρύτες αγιογράφοι

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων στο Μιχαλίτσι:
Στο βόρειο άκρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία των Αγών Πάντων, χτισμένη στην βάση προχριστιανικού κτίσματος. Ο ναός είναι τρίκλιτος θολωτός.
*αρχιτεκτονική, ναός

Μονή Αγ. Παρασκευής στα Πράμαντα:
Χτισμένη στα 1876 πάνω σε μικρό κατάφυτο λόφο, έξω από το χωριό, περιτειχισμένη σαν φρούριο φιλοξενεί στην τρίκλιτη βασιλική της τις εικόνες του 1839 που μεταφέρθηκαν εδώ από το γειτονικό εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής.
*αρχιτεκτονική, μονή

Μονή Παναγίας Μουχουστιώτισσας ή Μοναστήρι της Πλάκας:
Κοντά στο γεφύρι της Πλάκας, στον συνοικισμό των Ραφταναίων με το όνομα Μουχούστι, στην αριστερή όχθη του Αράχθου, η μονή Μουχουστίου προσφέρει μοναδική θέα στον επισκέπτη που φτάνει ως εδώ από ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέσα από τα πλατάνια. Ανακαινισμένη το 1665 με χρήματα του Θεοδώρου Νίκα από τα Πλαίσια διατηρεί το καθολικό της , μονόχωρο ναό με πλάγιους χορούς, και τμήμα του περιβόλου της. Η αγιογράφηση του κυρίως ναού είναι του 1680 έργο ενός ανώνυμου συνεργείου ζωγράφων ή των μαθητών του που τοιχογράφησαν στα 1664 την Κοίμηση Θεοτόκου Πλαισίων και ένα χρόνο νωρίτερα τον Αγ.Νικόλαο Τζιόρας. Η ιστόρηση του νάρθηκα είναι έργο ανώνυμου συνεργείου του 1694 που φαίνεται να έχει ζωγραφίσει τον Αγ.Συμεών Κορίτιανης.. Ένα πιρούνι στην παράσταση της Γέννησης της Θεοτόκου δείχνει την μέριμνα του καλλιτέχνη να εισαγάγει τις νέες συνήθειες στο εικονογραφικό πρόγραμμα. Τα πιρούνια εισάγονται στην Ηπειρο από τηνΙταλία και την Γερμανία Νυρεμβέργη, τον 17ο αι.Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου με παραδοσιακό πανηγύρι στον αύλειο χώρο του.
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία, πανηγύρι

Ναός Αγ. Νικολάου στο Συρράκο:
Στο κέντρο του χωριού, χτισμένος τον 17ο αι. ο ναός του Αγ. Νικολάου ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τον επιτάφιο, ειδική παραγγελία στην Ρωσία των αρχών του 20ου αι..
Μονή Αγίας Παρασκευής στους Χουλιαράδες
Από την κορυφή ενός μικρού δασωμένου λόφου, δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού, η μονή της Αγ. Παρασκευής, χτισμένη από γκουριώτες μαστόρους το 1745 και ιστορημένη το 1804 δεσπόζει πάνω από την χαράδρα του Αράχθου.
*αρχιτεκτονική, μονή, αγιογραφία, θέα