Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 19 Ιανουαρίου 2021
Περιβάλλον Φυσικές Ομορφιές Ήπειρος Πωγώνι

Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δάση
Βιότοποι
Φυσικές Ομορφιές
Παραλίες
Διαδρομές
Φυσική Γεωγραφία
Πολιτική Γεωγραφία
Έδαφος / Υπέδαφος
Κλίμα
Νερά
Χλωρίδα / Βλάστηση
Πανίδα
Ανθρώπινες Δραστηριότητες - Επιδράσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Αχέροντας
Ζαγόρι
Ζίτσα
Η Παμβώτιδα και το Νησί
Ηγουμενίτσα
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Μαργαρίτιο
Μέτσοβο
Πωγώνι
Σαγιάδα
Σύβοτα
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Φυσικές Ομορφιές: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

12/02/2008
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ

comitech1 comitech1

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ανάμεσα στον Τσαμαντά, την Νεμέρτσικα και τον Κασιδιάρη το Πωγώνι απλώνει νωχελικά την παρθένα γοητεία του: σιωπηλά ποτάμια, μικρές πεδιάδες, ψηλά βουνά,
παρθένα δάση γεμάτα δρυς, πρίνους, πλατάνια και κρανιές, ένας σπάνιος υγροβιότοπος (η λίμνη της Ζαραβίνας), μια κοιλάδα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπου η ανθρώπινη παρουσία έχει αφήσει τα ίχνη της από τον 11ο έως τον 4ο π.Χ. αιώνα (κοιλάδα Γορμού), χαράδρες με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Πωγώνι το ήμερο, το πράσινο, με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα γεφύρια, τα παλιά μοναστήρια και τις εκκλησιές, τις όμορφες και προκομμένες γυναίκες του, τους ξενιτεμένους και τα μοιρολόγια, τους μακρόσυρτους ρυθμούς και τις πονεμένες μελωδίες, τους αργούς, τελετουργικούς χορούς και το μοναδικό στον ελληνικό χώρο
και στην ελληνική ιστορία πολυφωνικό τραγούδι του. Παράδεισος για τον φυσιολάτρη, τον ορειβάτη, τον φίλο της παράδοσης, τον ερευνητή, τον άνθρωπο.
Πωγώνι το πέρασμα, η λεηλασία, η επιμειξία, η κάποτε οικονομική άνθηση, η μετανάστευση, η ερήμωση και η ζωή που επιστρέφει τα καλοκαίρια με τα πανηγύρια, τις γιορτές και το περίφημο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Το Πωγώνι το ενωτικό : έδωσε στην χριστιανοσύνη έναν Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αθηναγόρα , θεμελιωτή της συμφιλίωσης των δύο εκκλησιών.

Κοιλάδα του ποταμού Γορμού

Προστατευμένη από το δίκτυο “NATURA 2000” ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ολόκληρη η κοιλάδα του Γορμού έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογικός χώρος, πάμπολλα τα ίχνη οικισμών και τα ευρήματα καθόλο το μήκος της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του Πωγωνίου παρουσιάζουν οι ταφικοί τύμβοι στη θέση Ανεμόμυλος – κοντά στο χωριό Μερόπη -, που χρονολογούνται στον 11ο πΧ αιώνα.

Λίμνη Ζαραβίνα

Στον δρόμο που οδηγεί από το Καλπάκι στο Δελβινάκι , η γραφική λίμνη της Ζαραβίνας προσφέρει καταφύγιο, ανάμεσα στα τόσα είδη της, και στην βίδρα, αυτό το τρισχαριτωμένο ζώο που στο ενδυματολογικό λεξιλόγιο ακούει στο όνομα «λουτρ» και τελεί υπό εξαφάνιση. Σημαντικός υγρότοπος και υγροβιότοπος, η λίμνη προστατεύεται από το δίκτυο “NATURA 2000”.

Χαράδρα του Κουβαρά

Ένα διαμορφωμένο μονοπάτι, κοντά στο χωριό Δολό, οδηγεί στην κατάφυτη χαράδρα του Κουβαρά, παραποτάμου του Δρίνου.

Δελβινάκι

70 χλμ από τα Ιωάννινα, το κάποτε σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο με την στρατηγικής σημασίας θέση και τους διαπρεπείς ξενιτεμένους του, διατηρεί την αρχοντιά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του : εκκλησίες, καθολικά παλιών μοναστηριών, δημόσια κτήρια, αρχοντικά, λιθόστρωτα. Έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού διαθέτει Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη.

Βήσσανη

«Βησσανιώτισσα, σε φίλησα κι αρρώστησα…»

Σε απόσταση 8 χλμ. από το Δελβινάκι, η Βήσσανη με την τραγουδισμένη ομορφιά των γυναικών της, κρατάει ανέγγιχτα τα στοιχεία από την παλιά ακμή της : τα λιθόκτιστα σπίτια, τον ναό του Αγ. Νικολάου του 18ου αιώνα, το παρθεναγωγείο, το ελληνικό Σχολείο. Στο σχολείο της, ιδρυμένο πριν το 1770 έμαθε τα πρώτα γράμματα ο Αλή πασάς.