Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 27 Φεβρουαρίου 2021
Πολιτισμός Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Ήπειρος Ζαγόρι

Στη Βίτσα Ζαγορίου, σε υψόμετρο 1030μ., ανακαλύφθηκε αρχαίος Μολοσσικός οικισμός και νεκροταφείο με συνεχή κατοίκηση και χρήση απο τον 8ο εως τα τέλη του 4ου αι, π.Χ.. Το αρχαίο νεκροταφείο που αποτελείται απο δυο χωριστά τμήματα, το βόρειο και το νότιο, περιλάμβανε 180 τάφους, μεγάλος αριθμός των οποίων χρονολογούνται στους γεωμετρικούς χρόνους
(Φωτογραφία: Σακελλαρίου Μ.Β., Ήπειρος, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
ʼνω Λούρος και δυτικό Ξηροβούνι
Γραμμενοχώρια
Δωδωνοχώρια
Ζαγόρι
Ηγουμενίτσα
Ιωάννινα
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Παραμυθιά
Παραπόταμος
Πέρδικα
Πωγώνι
Σαγιάδα
Σύβοτα
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Φιλιάτες
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

12/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΑΓΟΡΙΟΥ/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ

comitech

προεπισκόπηση εκτύπωσης

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Βραχοσκεπή Μποΐλα:
Μέσα στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου, ακριβώς στην έξοδο της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, 11 μ. ψηλότερα από την κοίτη του ποταμού, μια βραχοσκεπή εμβαδού 80 τ.μ. φέρει ίχνη ζωής από την Ύστερη Ανώτερη Παλαιολιθική (16.000 – 10.000 χρόνια πριν από σήμερα). Πλούσια εργαλειακά σύνολα από πυριτόλιθο, κατάλοιπα άγριας πανίδας, λείψανα εστιών και ενδείξεις οργάνωσης του χώρου οδήγησαν στην υπόθεση ότι πρόκειται για εποχικό ορμητήριο κυνηγών – συλλεκτών προς την πλούσια σε θηράματα κοιλάδα και τον εύφορο κάμπο της Κόνιτσας.
* βραχοσκεπή, προΐστορία, ευρήματα

Θέση Κλειδί:
Στην δεξιά όχθη του Βοϊδομάτη, ανάμεσα στην Παναγιά την Σπηλιώτισσα και την μονή Αγίων Αναργύρων Κλειδωνιάς, μια ασβεστολιθική βραχοσκεπή φιλοξενεί χιλιετηρίδες τώρα ανθρώπινες δραστηριότητες. Έχουν βρεθεί πάνω από 30.000 λεπίδες που προέρχονται από κροκάλες του Βοϊδομάτη και πάνω από 20.000 οστέινα εργαλεία και άλλα μικροευρήματα, τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων. Χρονολογείται στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο
Η γειτονική στάνη μαρτυρεί το αδιάλειπτο της χρήσης.
*βραχοσκεπή, προϊστορία, ευρήματα

Ελαφότοπος – Κάτω Πεδινά:
Έχουν βρεθεί κιβωτιόσχημοι τάφοι του 13ου αι. π. Χ με αρκετά κτερίσματα, χάντρες από περιδέραια, χάλκινα κοσμήματα και όπλα, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων.
*τάφοι, αρχαιολογία

Βίτσα:
Λίγο μετά την Βίτσα, στα αριστερά του δρόμου προς Μονοδένδρι, μια περίφραξη προστατεύει τα ερείπια ενός μικρού οικισμού κτηνοτρόφων, με αρχιτεκτονικά στοιχεία της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής περιόδου. Κατοικήθηκε από τον 9ο έως τον 4ο π.Χ. αι., οπότε και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως και δυο νεκροταφεία, το νότιο, δυτικά των δεξαμενών με 151 τάφους, κιβωτιόσχημους ή λιθοσωρούς και το βόρειο με 26 τάφους, λάκκους (γεωμετρικής περιόδου) ή λιθοσωρούς (κλασικής περιόδου). Πλούσια κτερίσματα, ανάμεσά τους και ξενόφερτα χάλκινα όπλα και κεραμικά (γεωμετρικά από την Κόρινθο, κλασικά από την Αθήνα) σκεύη, μαρτυρούν οικονομική ευμάρεια και επικοινωνία με άλλες περιοχές. Ο χώρος είναι πάντα ανοικτός και η είσοδος είναι ελεύθερη.
*οικισμός αρχαϊκός, κτηνοτρόφοι

Σκαμνέλι:
Λείψανα ενός κυκλικού, ενός τετράγωνου πύργου και μιας πύλης δηλώνουν την ύπαρξη οχυρού που χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ..
*αρχαίο οχυρό

Μακρίνο:
Μέρος του τείχους του 3ου π.Χ. αι. έχει κατολισθήσει στον ποταμό Ζαγορίτικο.
*τείχος ελληνιστικής περιόδου

Καστράκι:
Στην κορυφή ενός απότομου λόφου μεταξύ Κλειδωνιάς και Αγίου Μηνά σώζεται τείχος που μάλλον ανήκει στο στρατόπεδο του Πύρρου.
*τείχος ελληνιστικής περιόδου

Πέτρα:
Στον οικισμό της Αγ. Παρασκευής έχουν βρεθεί κεραμικά σκεύη από τους ρωμαϊκούς χρόνους.
*ευρήματα ρωμαϊκών χρόνων