29/02/2008
Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ
Το Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1983 με πρωτοβουλία της χορωδίας "ΑΡΜΟΝΙΑ" Πρέβεζας, που σε συνεργασία με άλλους φορείς , αναλαμβάνει κάθε χρόνο και την διοργάνωσή του. Η προσπάθεια αυτή αποβλέπει στην καθιέρωση και εδραίωση του θεσμού με στόχο την προαγωγή της χορωδιακής μουσικής, την ανάπτυξη του Πνευματικού και Πολιτιστικού επιπέδου και την καλλιέργεια του μουσικού αισθήματος. Το Χορωδιακό Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Πρέβεζας στις αρχές των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού και συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις του εκτείνονται και σε άλλες περιοχές του Νομού.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Μαέστρος ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΩΦ. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι είναι προσωπικότητες από τον ελλαδικό και διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν χορωδιακά σύνολα από τη Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία, Σλοβενία, Βραζιλία, Τσεχία, Ιταλία, Ν.Αφρική, Αυστρία, Ισπανία, Εσθονία, Φιλανδία & Ελλάδα.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2007:
-Πέμπτη, 5/7/2007 ώρα 21:15 τελετή έναρξης στο Κηποθέατρο Δήμου Πρέβεζας
-Παρασκευή, 6/7/2007 στο Ρολόι του Αγίου Χαραλάμπους ,ώρα 11:00 Παρουσιάσεις Χορωδιών, ώρα 21:00 Συναυλία Χορωδιών στο Λούρο , ώρα 22:00 Συναυλία χορωδιών στο Φρούριο του Παντοκράτορα , ώρα 22:00 στην Πλατεία Ελευθερίας & Δημαρχείο παρουσιάσεις χορωδιών.
-Σάββατο, 7/7/2007 ώρα 21:30 Συναυλία στο Ωδείο Αρχαίας Νικοπόλεως & στο Νεκρομαντείο Αχέροντα, ώρα 22:00 Πλατεία Ελευθερίας & Πλατεία Δικαστηρίων παρουσιάσεις χορωδιών
-Κυριακή, 8/7/2007 ώρα 21:15 τελετή Λήξης στο ανοικτό θέατρο νταμάρι στον ʼγιο Θωμά Πρέβεζας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ
Ιδρύθηκε το 1969 από μια ομάδα φιλόμουσων Πρεβεζάνων, με μαέστρο τον αείμνηστο Ανδρόνικο Κουρούκλη, με ασίγαστη αγάπη για τη χορωδιακή μουσική και την προώθηση της μουσικής γενικότερα στην μικρή επαρχιακή μας πόλη. Από τότε η χορωδία μας έχει διαγράψει μια λαμπρή σταδιοδρομία τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού.
Κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της:
Στη δεκαετία του ΄70, υπό την διεύθυνση του γνωστού Έλληνα μαέστρου κ. Γιώργου Κακίτση, συνεργάζεται με το μεγάλο Έλληνα Μουσουργό, Γιάννη Μαρκόπουλο, ανεβάζοντας σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε στίχους του Εθνικού μας Ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Δισκογράφησε για πρώτη φορά το έργο και έδωσε συναυλίες τόσο σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα ( με αποκορύφωμα στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού & στο Παναθηναϊκό Στάδιο), όσο και στην Κύπρο και τη Λιβύη. Για το ανέβασμα του έργου συνεργάστηκε με το Νίκο Ξυλούρη, τον Ηλία Κλωναρίδη, τον Λάκη Χαλκιά, την Λιζέτα Νικολάου και την Ειρήνη Παππά.
Στη δεκαετία του ΄80 εκπροσωπεί τη χώρα μας σε μια σειρά εκδηλώσεων σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής μας μουσικής στον ευρύτερο χώρο. Από το 1983 έως και το 1989 την χορωδία μας διεύθυνε ο Μο Σταύρος Σολωμός, ο οποίος άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη στη χορωδία μας, τόσο στο καλλιτεχνικό τομέα όσο και στον οργανωτικό. Έχει επανειλημμένα επισκεφθεί τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, τη Γαλλία, κ.τ.λ. Το 1983 ιδρύει το ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, θεσμός με ύψιστη πολιτιστική προσφορά στη χώρα μας μέχρι σήμερα.
Σταθμό απετέλεσε ο ερχομός στη χορωδία μας του μαέστρου Βαλεντίνου Στεφάνωφ το 1990, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την μεγάλη ανελικτική πορεία της χορωδίας μας την τελευταία 15ετία. Ο Βαλεντίν Στεφάνωφ αύξησε τα τμήματα της χορωδίας μας από δύο σε έξι, ιδρύοντας έτσι το Μουσικό Χορωδιακό Σχολείο, την Χορωδία Δωματίου, καθώς και την Ανδρική και τη Γυναικεία Χορωδία. Από το 1995, στα παιδικά τμήματα διδάσκει και διευθύνει η σύζυγός του, μουσικοπαιδαγωγός και μαέστρος, κ. Ανέλια Στεφάνοβα. Η δεκαετία του ΄90 αποτελεί για την "ΑΡΜΟΝΙΑ" ορόσημο και κορύφωση των δραστηριοτήτων της. Λαβαίνει μέρος σε πληθώρα έγκυρων διεθνών διαγωνισμών στη χώρα της, όσο και το εξωτερικό, αποσπώντας πάρα πολλά βραβεία, κάνοντας γνωστή τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ιδρύει και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, που ετησίως συμμετέχουν πάνω από 1500 χορωδοί από όλον τον κόσμο.
Συνεργάστηκε με ορχήστρες στο ανέβασμα μεγάλων αριστουργημάτων της κλασσικής μουσικής ( Vivaldi, Pergolesi, Dvorak, κτλ.). Το 1999 σε συνεργασία με τα μουσικά σύνολα της Ε. Ρ. Τ. ανέβασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, υπό τη διεύθυνση των κ. κ. Aλκη Μπαλτά και Αντώνη Κοντογεωργίου, το ελληνικό αριστούργημα «Ύμνος εις την Ελευθερία» σε μουσική του Νικόλαου Μάντζαρου και σε στίχους του Εθνικού μας Ποιητή, Διονυσίου Σολωμού. Δισκογράφησε το έργο σε CD μαζί με άλλες 6 Ελληνικές Χορωδίες.
Στην νέα 10ετία ατενίζει το μέλλον με μεγάλη υπερηφάνεια συμμετέχοντας σε μια σειρά από κορυφαίες εκδηλώσεις. Συμμετείχε στην εναρκτήρια τελετή της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Πνύκα ερμηνεύοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπύρου Σαμάρα σε στίχους Κωστή Παλαμά. Συμμετείχε στο ανέβασμα του έργου «Ωδή Στη Χαρά» του L. Van Beethoven, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών. Σημαντικό, επίσης, μέρος της δραστηριότητάς μας αποτελεί και η ίδρυση της Χορωδίας Αγοριών, μοναδικής σήμερα στον Ελλαδικό χώρο, με στόχο την μουσική χορωδιακή διαπαιδαγώγηση των νεαρών αγοριών της πόλης μας.
Το 2004 & στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Ολυμπιάδα, το μικτό τμήμα του συλλόγου μας συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας κατά την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Επίσης τις 8 Αυγούστου συμμετείχε σε μεγάλη εκδήλωση στην Πάτρα, που σαν κεντρικό θέμα ήταν η αναπαράσταση της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών του 1896. Καλλιτεχνικοί Διευθυντές της εκδήλωσης ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού «ΠΑΤΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2006», κ. Θάνος Μικρούτσικος, καθώς και ο διευθυντής των χορωδιακών μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, κ. Κωστής Κωνσταντάρας. Το παιδικό μας τμήμα δε, συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς και στην ηχογράφηση του έργου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου και ερμήνεψε τον Ολυμπιακό Ύμνο, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Μίλτου Λογιάδη.
Έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και έχει οργανώσει εκδηλώσεις με σκοπό να ενισχυθούν:
·Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Νεοπλάσματα «Φλόγα».
·Το ίδρυμα «Ελπίδα».
·Το Κέντρο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του Νομού μας.
·Τα παιδιά που έπεσαν θύματα του καταστροφικού σεισμού στο San Juliano της Ιταλίας,
·Στα παιδιά που έπεσαν θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Beslan της Ολσετίας στη Ρωσία, κ.α
Οι διακρίσεις που κατά καιρούς έχει αποσπάσει:
·1972,2ο βραβείο στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών στην Ξάνθη
·1980,3ο βραβείο στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών στην Αθήνα
·1985,1ο βραβείο στην απόδοση φολκλορικών έργων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κηφισιάς
·1992,1ο βραβείο στην απόδοση φολκλορικών έργων στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών.
·1992,Αργυρό μετάλλιο στο κλασσικό ρεπερτόριο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών
·1993,Χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Cantonigros Ισπανίας
·1994,Ένα αργυρό & δύο χάλκινα μετάλλια Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών
·1995,Χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Vatican City Ιταλίας
·1996,Χρυσό, αργυρό & χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών
·1998,1ο βραβείο στην απόδοση φολκλορικών έργων & δύο αργυρά μετάλλια στο κλασικό ρεπερτόριο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ρόδου.
·2000,Αναδείχθηκε ως η καλλίτερη ελληνική χορωδία για το έτος 2000.
·2000,Δύο πρώτα βραβεία στις κατηγορίες των μικτών χορωδιών & συνόλων δωματίου αντίστοιχα, ένα χρυσό, ένα αργυρό & ένα χάλκινο μετάλλιο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών.
·2001, 2ο βραβείο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Montreux Ελβετίας
·2003,2ο βραβείο, στο Πανελλήνιο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»
·2003,Βραβείο για την καλλίτερη απόδοση φολκλορικής επεξεργασίας στο Διεθνή Διαγωνισμό Ρομαντικής Μουσικής του Vlachovo Brezi της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
·2005,3ο βραβείο, στο Πανελλήνιο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»
Είναι μέλος του Βαλκανικού Forum Χορωδιακής Μουσικής, καθώς και της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών.
Έχει οργανώσει στην Πρέβεζα το 4ο, το 12ο κι το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Έχει βραβευθεί 4 φορές από το δήμο Πρέβεζας, όπως επίσης και από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδας και το Ροταριανό Όμιλο για την πολιτιστική της προσφορά.
Έχει εμφανιστεί στην ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, RAI UNO, σε διάφορους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας (ΤELE TIME, TRT, ASTRA, ΑΧΕΛΩΟΣ TV, ART TV, IN TV). Παράλληλα έχει ηχογραφήσεις τόσο για το Ελληνικό Ραδιόφωνο, όσο και για το Ιταλικό, Ισπανικό & Ελβετικό Ραδιόφωνο.
|