Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 15 Ιουλίου 2020
Πολιτισμός Οικισμοί Ήπειρος Νομός Πρεβέζης

Κάστρο Πάργας
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Πάργα
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Πάργα
(Φωτογραφία: Νίκος Οικονομόπουλος)
Πάργα
(Φωτογραφία: Νίκος Οικονομόπουλος)
Μυκηναϊκός Τάφος
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Μυκηναϊκός Τάφος
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ζαγόρι
Καμποχώρια
Κατσανοχώρια
Κόνιτσα
Κουρέντα Ντουσκάρα
Λάκκα Σουλίου
Μέτσοβο
Νομός Πρεβέζης
Τα χωριά του Περιστερίου
Τζουμέρκα
Οικισμοί: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

29/02/2008
Οικισμός Πάργας

Ελένη Παγκρατίου

© Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Χτίστηκε από Κωνσταντινοπολίτες που έφτασαν εδώ γύρω στον 11ο αι. Όμως λείψανα αρχαίου τείχους στον περίβολο του ενετικού κάστρου της και βάση αρχαίου λιμενοβραχίονα στον όρμο του Βάλτου, θολωτός μυκηναϊκός τάφος στο κτήμα Σουΐδα και νεολιθικός πέλεκυς στον ελαιώνα μαρτυρούν την ύπαρξη κατοίκησης ήδη από την προϊστορία και ως τους ελληνιστικούς χρόνους. Ο οθωμανικός κίνδυνος αναγκάζει τους κατοίκους της Πάργας να συνάψουν το 1401 συνθήκη με την Δημοκρατία της Βενετίας. Η πόλη και η γύρω περιοχή περνούν στην κυριαρχία της Βενετίας, ενώ οι Παργινοί κρατούν ένα είδος αυτοδιοίκησης. Σημείο μεγάλης στρατηγικής και εμπορικής σημασίας, θα υποφέρει από αλλεπάλληλες καταστρεπτικές επιδρομές. Από τις σημαντικότερες αυτή του πειρατή Χαιρεντιν Μπαρμπαρόσα (1537) και των Οθωμανών (1571). Τους Ενετούς θα διαδεχθούν το 1797 οι Γάλλοι. Την δεκαπενταετία αυτονομίας (1800-1815) θα ακολουθήσει η περίοδος της βρετανικής προστασίας που θα λήξει με την υπαγωγή της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία : Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων θα την αγοράσει από τον βρετανό κυβερνήτη των Ιονίων Νήσων Μαίτλαντ. Οι Παργινοί θα εγκαταλείψουν τον τόπο που επί τόσους αιώνες υπερασπίστηκαν με πείσμα και θάρρος για την γειτονική Κέρκυρα. Θα επιστρέψουν το 1913, όταν η γενέτειρά τους θα ενταχθεί στην ελληνική επικράτεια, μετά τους νικηφόρους πολέμους του 1912-13.
Το 1930 θα μεταφερθούν εδώ και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονταν στην Κέρκυρα από την εποχή της εξόδου το 1819.
Η δεκαετία του ΄60 θα βρει την Πάργα σε πλήρη τουριστική ανάπτυξη. Θα γίνει και θα μείνει το πιο πολυσύχναστο τουριστικό κέντρο όλης της Ηπείρου. Η εξέλιξη ελάχιστα θα αλλοιώσει την προσωπικότητα της. Θα μείνει η μοναδική παραλιακή πόλη με νησιωτικό χαρακτήρα. Κάποιοι θα την ονομάσουν Σεν-Τροπέ της Ηπείρου. ʼλλοι τουριστικό παράδεισο. Κανείς δεν θα μείνει αδιάφορος στα θέλγητρα της :
Τα στενά ανηφορικά δρομάκια με το καλντερίμι, τα καταπράσινα νησάκια που φράζουν τον τρίπτυχο ορμίσκο της, το κάστρο της, τα διάφανα νερά της, τα γραφικά σπιτάκια με το γιασεμί και την βουκαμβίλια, τον ελαιώνα, τα λαχταριστά ψάρια της.