03/03/2008
Η Μονή του Αγίου Δημητρίου Τουρκοπάλουκου ή Κυψέλης
Είναι το μοναδικό μοναστήρι του Νομού Πρεβέζης που σώζεται από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο καθηγητής Π. Βοκοτόπουλος χρονολογεί το μνημείο στα τέλη του 13ου αι., βασιζόμενος στην κτιτορική επιγραφή, εν μέρει αλλοιωμένη, και στις ομοιότητες, τόσο από αρχιτεκτονική άποψη όσο και από τοιχοδομία, με τον ναό της Κάτω Παναγιάς ʼρτας που είναι κι αυτός κτίσμα του Μιχαήλ Β΄Δούκα.
Στην δεξιά όχθη του Κωκυτού, 2,5 χλμ. ΒΑ της Κυψέλης (παλιό Τουρκοπάλουκο), ανάμεσα από ελιές, θάμνους και ερείπια προβάλλει το εντυπωσιακό καθολικό, σταυρεπίστεγος ναός με στέγες όλων των ειδών, μονοκλινείς, δικλινείς, τετρακλινείς, τρουλωτές που καθώς παρατηρεί ο καθηγητής Βοκοτόπουλος, «δίδουν εις το μνημείον την εντύπωσιν της κινήσεως την οποίαν συμπληρώνουν αι κεραμοπλαστικαί διακοσμήσεις».
Τα πήλινα διακοσμητικά μοτίβα προσδίδουν ιδιαίτερη χάρη στην εξωτερική όψη. Το
Καθολικό της μονής αποτελείται από έναν κεντρικό ναό και δυο παρεκκλήσια, ενσωματωμένα στην βόρεια και νότια πλευρά του, αντίστοιχα. Τα ιερά βήματα των παρεκκλησίων καλύπτουν οκτάπλευροι τρούλοι. Οι αγιογραφίες είναι το 17ου αι. Η Τράπεζα του μοναστηριού έχει μετατραπεί σε ναό του Αγίου Γεωργίου. Τα ερειπωμένα κελιά και μια καμπάνα θυμίζουν την παλιά χρήση του μνημείου,
|