03/03/2008
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΡΩΓΩΝ
Τα ερείπια ενός κάστρου πάνω σε ένα γραφικό λόφο, ύψους μόλις 50 μ., τραβούν την προσοχή του ταξιδιώτη που κινείται στην εθνική οδό Ιωάννινα-Πρέβεζα, 7 χλμ. μετά την Φιλιππιάδα. Στην δεξιά όχθη του ποταμού Λούρου, νότια του χωριού Κερασούντα, το Κάστρο των Ρωγών έχει μια πολύ παλιά ιστορία.
Εδώ έφτασαν τον 8ο π.Χ. αι. οι Ηλείοι αναπλέοντας τον Λούρο, που τότε ήταν πλωτός, για να στήσουν ένα είδος αποικίας με σκοπό την προώθηση των προϊόντων τους αλλά και την προμήθεια εκείνων της ηπειρωτικής ενδοχώρας : ξυλεία, γαλακτοκομικά, μαλλί.
Είναι κατά πάσα πιθανότητα το Βουχέτιον, η πολίχνη των Κασσωπαίων, αρχαίων κατοίκων του σημερινού Νομού Πρεβέζης, για την οποία μας μιλάει ο Στράβων.
Πρώτος ασχολήθηκε με τον χώρο ο N.G.L. Hammond, ενώ ανασκαφές διενήργησε ο Σωτήρης Δάκαρης. Επιφανειακά ευρήματα, όστρακα κυρίως, ανάγονται στον 6ο αι. π.Χ.. Οι αλλεπάλληλες επεκτάσεις και επισκευές της βυζαντινής περιόδου έχουν σχεδόν εξαφανίσει τον αρχαιοελληνικό οικισμό. Ωστόσο η κατασκευή κάποιων περιβόλων (κυρίως στην βάση τους με τις μεγάλες πελεκητές πέτρες) μοιάζει προγενέστερη του 343-2 π.Χ., έτους κατάλυσης του αποικιακού κράτους των Ηλείων από τον Φίλιππο τον Μακεδόνα.
Το Βουχέτιο θα καταστραφεί το 167 π.Χ. από την ρωμαϊκή εισβολή και θα εγκαταλειφθεί οριστικά μετά την ίδρυση της Νικόπολης το 31 π.Χ.
Μια τόσο στρατηγική θέση δεν εγκαταλείπεται όμως εύκολα, τον 13ο αι. μ. Χ. ο λόφος οχυρώνεται ξανά, ένα νέος οικισμός προκύπτει με το όνομα Ρωγοί.
Το βυζαντινό κάστρο, χτισμένο τον καιρό του Δεσποτάτου της Ηπείρου, θα γνωρίσει προσθήκες και επισκευές, ημέρες δόξας, όπως αυτήν του 1304, όπου ο Δεσπότης της Ηπείρου Θωμάς θα νικήσει εδώ τον Φίλιππο του Τάραντος. Επαναστάσεις, όπως αυτή του 1338, όπου οι Ηπειρώτες ξεσηκώθηκαν κατά του τότε αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ΄Παλαιολόγου για να παραδώσουν τελικά το κάστρο στον Ιωάννη Κατακουζηνό, ύστερα από διαπραγματεύσεις. Το τελειωτικό χτύπημα θα επιφέρει ο Βενετοτουρκικός πόλεμος του 1684-1699.
Το κάστρο των Ρωγών είναι σήμερα ένα μακρόστενο οικοδόμημα που διαιρείται σε τρία τμήματα. Η ακρόπολη με τον τετράγωνο πύργο της, βρίσκεται στο νοτιανατολικότερο άκρο του. Υπάρχει και δεύτερος ψηλός πύργος ενώ το τείχος ενισχύουν ακόμη εννέα τετράγωνοι πύργοι.
|