Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 17 Φεβρουαρίου 2020
Περιβάλλον Βιότοποι Αχέρων Ήπειρος Νομός Πρεβέζης

Τοπίο
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Μονοπάτι
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Διαδρομή με βάρκα στον Αχέρωντα
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Διαδρομή με βάρκα στον Αχέρωντα
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Πεζοπορία στον Αχέρωντα
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Πεζοπορία στον Αχέρωντα
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
ʼποψη του ποταμού
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Αχέροντας
(Φωτογραφία: Νίκος Οικονομόπουλος)
Αχέροντας, Πύλη του ʼδη
(Φωτογραφία: Νίκος Οικονομόπουλος)

Ήχοι - Βίντεο
Αχέροντας
(Μέγεθος: 812 kb)  (Πηγή: Ηλίας Γκανιάτσας)

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αμβρακικός
Αχέρων
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Νομός Πρεβέζης
Αχέρων: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

03/03/2008
Το Δέλτα του Αχέροντα

Παγκρατίου Ελένη

© Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Χάρων : Απόδος μοι, ω κατάρατε, τα πορθμεία
Μένιππος : Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος
Λουκιανού, Νεκρικοί Διάλογοι
Ο Αχέροντας πηγάζει από τα όρη του Σουλίου, διασχίζει, σε μια διαδρομή 64 χλμ., τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος,
Ανάμεσα στα χωριά Τρίκαστρο και Γλυκή, στα όρια των τριών νομών, εισέρχεται σε ένα επιβλητικό φαράγγι που σχηματίζουν τα όρη της Παραμυθιάς και του Σουλίου. Είναι τα πανέμορφα Στενά του Αχέροντα με τους πανύψηλους βράχους και τις μικρές λιμνούλες. Τα εντυπωσιακά αρπακτικά : γερακίνες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, ασπροπάρηδες και φιδαετοί που ζυγιάζονται με μεγαλοπρέπεια στον αέρα. Τα θηλαστικά που κυνηγούν στις δασωμένες πλαγιές τους : Λύκοι, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, αγριόγατες. Τις χαριτωμένες βίδρες που λούζονται στα γάργαρα νερά. Τα ψάρια, πάνω από 9 είδη αναπαράγονται εδώ, ένα από αυτά φέρει και το όνομα του ποταμού : αχερωνογοβιός. Πλούσια και η χλωρίδα : 180 είδη φυτών και δένδρων : ασφάκες, σπάρτα, φτέρες, πλατάνια, ιτιές, αριές και δύο ενδημικά : το cerastium brachypelatum ssp. Pindigenum και το crepis hellenica ssp. Hellenica. Παρόντα και τα σπάνια : μόλτκια η πετρώδης, σκαβιόζα η ηπειρωτική και η σκουτελλάρια ή λειμώνιος.
Ένας ακόμα σημαντικός υγροβιότοπος σχηματίζεται στις εκβολές του Αχέροντα. Στο έλος της Αμμουδιάς και της Βαλανιδοράχης με τα βούρλα, τις αρμυρήθρες, τα αρμυρίκια και τις καλαμιές, βρίσκουν καταφύγιο 150 είδη πουλιών. Αλκυόνες, σταχτοτσικνιάδες, σακκουλοπαπαδίτσες, λασπόρυγγες και ένα σωρό άλλα θαύματα της φύσης, που για να τα δείτε, χωρίς να τα ταράξετε, καλόν είναι να συμβουλευθείτε τους ειδικούς στο Κέντρο Πληροφόρησης στην Αμμουδιά.
Αξέχαστη εμπειρία : να αναπλεύσετε τον Αχέροντα από τις εκβολές του ως το χωριό Μεσοπόταμος με βάρκα που ναυλώνετε στην Αμμουδιά. 2 χλμ. μαγευτικής διαδρομής σε αυτήν την μινιατούρα του Αμαζονίου, με τις ιτιές, τις αηδονοφωλιές, τις αλκυόνες και τις νερόκοτες, τους σταχτοτσικνιάδες και τα γελάκια της Περσεφόνης που χαριεντίζεται με τον Πλούτωνα. Κι όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας, μπορείτε κι εσείς, σαν τον Μένιππο, να πείτε στον βαρκάρη που θα σας ζητάει το ναύλο : «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»