Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 25 Φεβρουαρίου 2021
Πολιτισμός Έλληνες Ευεργέτες Εκδόσεις Δήμου Ιωαννιτών για τους Εθνικούς Ευεργέτες Καλούδης Γεώργιος Ήπειρος Ιωάννινα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Καλούδης Γεώργιος
Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων
Χρήστος Σούλης
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Καλούδης Γεώργιος: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

08/07/2008
Αντί προλόγου

Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Πηγή: Σπύρος Εργολάβος, Γεώργιος Παπακώστας, Φρίξος Πούρλης, Κώστας Καραγιαννίδης
© Δήμος Ιωαννιτών
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Κλείνοντας τον επικήδειο λόγο του στο Γεώργιο Καλούδη, τον Οκτώβριο του 1952, ο Γεώργιος Οικονόμου, μαθητής του αείμνηστου Γυμνασιάρχη παλιότερα, και αργότερα καθηγητής στο Γυμνάσιο Θηλέων Ιωαννίνων, τόνισε:
«Θα γραφεί μια μέρα και η δική σου ιστορία».
Αυτή την ιστορία ανέλαβε να γράψει ο Σύνδεσμός μας με την έκδοση του βιβλίου τούτου με τίτλο:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ,
Ο ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ,
Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ».
Η έκδοση τούτη γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «2002 – ΕΤΟΣ ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ» που άρχισε να πραγματοποιεί ο Σύνδεσμός μας με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατο του Νικόλαου Ζωσιμά. Είχε προηγηθεί, από το Σύνδεσμό μας, η έκδοση του Λευκώματος με τίτλο «ΜΝΗΜΗ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», το έτος 2000.
Το υλικό για την έκδοση του βιβλίου τούτου προέρχεται, βασικά από τα αρχεία της Ζωσιμαίας Σχολής που βρίσκονται σήμερα στο Ηπειρώτικο Αρχείο και από το αρχείο του Γεώργιου Καλούδη που βρίσκεται στην οικία του, στην οδό Αρχιμανδρειού 5. το αρχείο παραδόθηκε από την κόρη του, Φερενίκη Καλούδη, στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, Σπύρο Εργολάβο. Χρειάστηκε παράλληλα μακροχρόνια συμπληρωματική έρευνα στα αρχεία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, της βιβλιοθήκης της Βουλής, κι των αρχείων των Γυμνασίων Πατρών, Αγρινίου, Λεωνιδίου, Ναυπλίου, Σιατίστης, Ληξουρίου, στα οποία ο Γεώργιος Καλούδης τοποθετήθηκε και υπηρέτησε ως καθηγητής και ως Γυμνασιάρχης. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με ειδικές αποστολές μελών του συνδέσμου μας και απαίτησε, όπως ήταν επόμενο, χρόνο και χρήμα.
Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ιωαννιτών που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την έκδοση του βιβλίου τούτου. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσοι πρόθυμα πρόσφεραν όλα τα αναγκαία, για τούτη την έκδοση, στοιχεία.
Ευχαριστούμε τέλος το Σπύρο Εργολάβο που είχε, βασικά, την ευθύνη για την συγκέντρωση του πλούσιου υλικού, με το οποίο έρχεται στο φως μια ξεχωριστή προσωπικότητα των Γραμμάτων και της πολιτικής ζωής της πόλης των Ιωαννίνων, ο Γεώργιος Καλούδης.

Ιωάννινα, Μάρτιος 2004 Το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ».