Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 25 Φεβρουαρίου 2021
Πολιτισμός Έλληνες Ευεργέτες Εκδόσεις Δήμου Ιωαννιτών για τους Εθνικούς Ευεργέτες Καλούδης Γεώργιος Ήπειρος Ιωάννινα

Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Καλούδης Γεώργιος
Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων
Χρήστος Σούλης
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Ιωάννινα
Καλούδης Γεώργιος: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

08/07/2008
Λίγα λόγια για την έκδοση

Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Πηγή: Σπύρος Εργολάβος, Γεώργιος Παπακώστας, Φρίξος Πούρλης, Κώστας Καραγιαννίδης
© Δήμος Ιωαννίνων
προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το έτος 1988 άρχισα να συγκεντρώνω, με βάση το αρχείο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, υλικό για τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα είχε ως θέμα την ιστορία και τη δράση της Ζωσιμαίας Σχολής. Το βιβλίο αυτό, με τίτλο, «ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» εκδόθηκε, τελικά, το 1993.

Βασικό κεφάλαιο στο βιβλίο αυτό αποτελούν οι Γυμνασιάρχες της Ζωσιμαίας Σχολής. Έτσι αναζήτησα και το αρχείο του Γυμνασιάρχη Γεώργιου Καλούδη. Το αρχείο αυτό βρίσκεται στην οικεία Καλούδη, στην οδό Αρχιμανδρειού 5. Ήρθα σε επικοινωνία με την κόρη του Γυμνασιάρχη, τη Φερενίκη Καλούδη, η οποία δέχτηκε με πολλή προθυμία να εξυπηρετήσει την έρευνά μου. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαπιστώσω πόσο πλούσιο ήταν το υλικό που μελετούσα και πόσο πολύπλευρη προσωπικότητα ήταν ο Γυμνασιάρχης Γεώργιος Καλούδης. Οι εργασίες του, όλες μέχρι σήμερα ανέκδοτες, δείχνουν ότι δεν επρόκειτο απλώς για ένα έγκριτο εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά για ένα συγκροτημένο πνευματικό άνθρωπο πανεπιστημιακού επιπέδου.

Από το ίδιο αρχείο του Καλούδη προβάλλει η πλούσια εξωσχολική του δραστηριότητα και η ενεργός συμμετοχή του στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Αυτή η συμμετοχή είχε, βέβαια, και τις παρενέργειες της, αν κρίνει κανείς από τις πολλές και σκόπιμες μεταθέσεις του σε αρκετά και μάλιστα απομακρυσμένα σχολεία της πατρίδας μας.

Σκέφτηκα τότε ότι το πλούσιο αυτό υλικό δεν πρέπει να μείνει αχρησιμοποίητο και τούτο γιατί πίσω από τη δράση και την πνευματική δημιουργία του Γεώργιου Καλούδη βρίσκεται ένα μέρος από τη ζωή της πόλης των Ιωαννίνων και μια ανάγλυφη εικόνα της εκπαίδευσης της εποχή του, με επίκεντρο, βέβαια, τη Ζωσιμαία Σχολή.

Εισηγήθηκα, έτσι, στη Φερενίκη Καλούδη, κόρη του Γυμνασιάρχη, να αναλάβει τα έξοδα για την έκδοση ενός βιβλίου, αφιερωμένου στον πατέρα της. Ανταποκρίθηκε, με μεγάλη ευχαρίστηση, στην εισήγηση μου. Μου παραχώρησε, μάλιστα, όλο το φωτογραφικό υλικό που είχε σχέση