06/09/2007
ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΥΦΑΝΣΗΣ

comitech

ΣΚΟΥΤΙ: πρόκειται για πολύ ανθεκτικό ύφασμα κατάλληλο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του κτηνοτροφικού πληθυσμού. Στο Μέτσοβο για παράδειγμα αυτό ήταν μάλλινο ύφασμα αυτοκατανάλωσης, το ονόμαζαν batalliou. Ο τύπος αυτός με τα ίδια χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται στα είδη που παράγονται την ίδια εποχή σε ολόκληρη στην Βαλκανική. Tα ενδύματα των κτηνοτρόφων αρχικά γινόταν από φυσικό μαλλί στο χρώμα των προβάτων άσπρο ή μαύρο. Με το πέρασμα των χρόνων επεκτάθηκαν στο χρώμα λουλακιού κυρίως για τα ενδύματα.
Υφαίνεται με την απλή βασική τεχνική του αργαλειού: συνεχές πέρασμα του υφαδιού στο στημόνι με την σαΐτα. Το στημόνι και το υφάδι του υφάσματος αυτού είναι αδρά γνεσμένο. Υφαίνεται σε συνεχές ύφασμα με προϋπολογισμένο μήκος όταν προορίζεται για ενδύματα και είδη κοινής και καθημερινής χρήσης. Όταν πρόκειται για ανθρώπινο ιματισμό χρησιμοποιείται καλή ποιότητα μαλλιού ενώ για τα στρωσίδια ή τα υφαντά για τα ζώα (τσόλια) χρησιμοποιείται μαλλί δεύτερης ποιότητας πιο άγριο γιατί για οικονομία χρόνου και κόπου δεν το περνάν από τις νεροτριβές. Ανάλογα με τον τύπο υφάσματος που πρόκειται να υφανθεί γίνεται η επιλογή του κατάλληλου μαλλιού, το γνέσιμο, το διάσιμο, η βαφή. Ο τύπος αυτός απαντάται σε πολλά μέρη και δείχνει τους εμπορικούς και πολιτιστιμούς δρόμους της εποχής.
6) Poulli di moultou: Ένα άλλο ύφασμα που γεννήθηκε στο Μέτσοβο είναι το poulli di moultou, ένα είδος μεγάλης σημασίας για την κοινωνία του τόπου που αποτελεί είδος πολυτελείας. Δεν αποτελεί καινοτομία ή αναίρεση του παραδοσιακού τύπου. Μορφολογικά εξαντλεί την διακοσμητική δυνατότητα της επιφάνειας. Ακολουθεί κοινωνικούς κανόνες και αξίες εποχής. Από το απλό και χοντρό μάλλινο ύφασμα περάσαμε στο λεπτό, που σηματοδοτεί κοινωνική άνοδο και οικονομική ευμάρεια. Γυναίκες γνέθουν και υφαίνουν όχι για αυτοκατανάλωση αλλά για την αγορά και κατά παραγγελία των πλουσίων και οικονομικά ανερχόμενων στρωμάτων.


Σκουτί είδος υφάσματος
Ριγέ είδος υφάσματος
Δίμιτο είδος υφάσματος
Δίμιτο είδος υφάσματος
Γίδινο είδος υφάσματος
Είδος υφάσματος
Βελέντζα- στρωσίδι
Βελέντζα- στρωσίδι
Δίμιτο είδος υφάσματος
Βελέντζα- στρωσίδι
Βελέντζα- στρωσίδι
Ιχράμι
Ιχράμι
Ιχράμι
Ιχράμι
Ιχράμι
Ιχράμι
Ιχράμι
Ιχράμι
Μπερντές τζακιού
Μπερντές τζακιού
Μπερντές τζακιού
Μπερντές τζακιού
Υφάντρα
Αργαλειός
Το ζεμάτισμα του μαλλιού
Τα χτένια
Το τσικρίκι
Το ζεμάτισμα του μαλλιού
Το ζεμάτισμα του μαλλιού
Το μίτωμα
Υφάντρα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.