27/11/2007
Κιβωτιόσχημος τάφος Κεφαλοχωρίου

Θεοδώρα Λάζου

© ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΛΒ΄ ΕΠΚΑ

Ιστορική αναδρομή – Ταύτιση θέσης
Σε μικρή απόσταση από το χωριό Γαρδίκι, όπου έχει εντοπιστεί ένας από τους οχυρωμένους οικισμούς που δημιουργούνται στο θεσπρωτικό χώρο κατά τη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ., κτισμένος στις νότιες πλαγιές των βουνών της Μουργκάνας κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, βρίσκεται το Κεφαλοχώρι, ένα από τα δεκαέξι χωριά της περιοχής Μουργκάνας. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σωτήριο Δάκαρη ήταν γνωστή, ήδη από το 1970, η ύπαρξη τάφων στην περιοχή του χωριού, το οποίο ονομαζόταν Πλαγιά ή Γλούστα.
Η ανασκαφική έρευνα ενός οικογενειακού κιβωτιόσχημου τάφου το καλοκαίρι του 1993 στο Κεφαλοχώρι, με αφορμή τις εργασίες διάνοιξης δρόμου, ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει τη γνωστή φιλολογική μαρτυρία ότι τα βόρεια θεσπρωτικά φύλλα, τα οποία υπό την ηγεσία του Χάροπος του Νεότερου συμμάχησαν με τους Ρωμαίους, δεν υπέστησαν την καταστροφική μανία των ρωμαίων λεγεωνάριων το 167 π.Χ..
Η μορφή του τάφου και τα πλούσια κτερίσματα ανάγουν τη χρήση του στην περίοδο από τα τέλη του 3ου αιώνα μέχρι και το 100 π.Χ., ενισχύοντας την άποψη για συνέχιση της κατοίκησης στην περιοχή και μετά το 167 π.Χ..

Περιγραφή του τάφου
Στις 14 Ιουλίου 1993, κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης δρόμου, αποκαλύφθηκε κιβωτιόσχημος τάφος με την υποχώρηση τμήματος μιας των καλυπτήριων πλακών του. Ο οικογενειακός, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, τάφος, εσωτερικών διαστάσεων 1,92×0,96 μ., έχει το μέγεθος και τη μορφή των γνωστών από τη Θεσπρωτία κιβωτιόσχημων τάφων της ελληνιστικής περιόδου. Τέσσερις ασβεστολιθικές πλάκες -μία για κάθε πλευρά- αποτελούν τα κάθετα τοιχώματά του, ενώ για την κάλυψή του έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις παρόμοιες πλάκες.
Ο τάφος περιείχε έξι συνολικά ταφές-καύσεις, πέντε σε πήλινα τεφροδόχα αγγεία και μία σε ναϊσκόμορφη λίθινη κάλπη. Πλούσια κτερίσματα συνόδευαν τις ταφές. Πρόκειται για σαράντα τρία πήλινα αγγεία και πλήθος μεταλλικών αντικειμένων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν για τον πλούτο και την ποιότητά τους χρυσά κοσμήματα και σιδερένια όπλα. Τα κτερίσματα ανάγουν τη χρήση του τάφου στην περίοδο από τα τέλη του 3ου αιώνα μέχρι και το 100 π.Χ., επιβεβαιώνοντας τις φιλολογικές μαρτυρίες για συνέχιση της κατοίκησης στην περιοχή και μετά την καταστροφή του 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους.


Το σύνολο των πήλινων αγγείων του τάφου
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Ο τάφος στην κατάσταση που εντοπίστηκε
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Πήλινα αγγεία στο εσωτερικό του τάφου στην κατάσταση εντοπισμού τους
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)
Χρυσό στεφάνι
(Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Βιβλιογραφία
(Μέγεθος: 61 kb)  (Πηγή: Θεοδώρα Λάζου-Κασσιανή Λάζαρη)
Ιστορική αναδρομή Θεσπρωτίας
(Μέγεθος: 51 kb)  (Πηγή: Θεοδώρα Λάζου)
Οι σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις του Ν. Θεσπρωτίας
(Μέγεθος: 276 kb)  (Πηγή: ΑΡΧΕΙΟ ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)