04/12/2007
Γενικά
Αρχείο Ελληνικού Χορού
© Αρχείο Ελληνικού Χορού
|
|
Στην παραδοσιακή κοινωνία του νομού -και ολόκληρης της Ηπείρου- ο χορός και το τραγούδι, συνδεδεμένα με την ίδια τη ζωή και τις κυρίαρχες κοινωνικές παραγωγικές και θρησκευτικές δραστηριότητες της, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της.
Διαπερνώντας όλο το φάσμα των εκδηλώσεων της ζωής των κατοίκων του Νόμου, λειτουργούσαν ως σημαντική ευκαιρία για ανάπαυλα από την καθημερινότητα, ως ευκαιρία για επικοινωνία και ψυχαγωγία, αλλά και ως σημαντικό μέσο μετάδοσης στις νέες γενεές της εθιμικής, κοινωνικής και ιδεολογικής οργάνωσης της κοινωνίας.
Συνέβαλαν στην έκφραση των συναισθημάτων των απλών ανθρώπων της υπαίθρου, στη ψυχαγωγία τους και στην εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων.
Κυρίαρχες μουσικοχορευτικές περιστάσεις με καθολική συμμετοχή της κοινότητας στο χορό και το τραγούδι αποτελούσαν οι θρησκευτικές και οι οικογενειακές εορτές όπως:
1. Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης που εορτάζεται με τον ερχομό της ʼνοιξης και την αναγέννηση της φύσης και συχνά συνοδεύεται από χορευτικές εκδηλώσεις στην ύπαιθρο σε ξωκλήσια.
2. Τα πανηγύρια στις εορτές των πολιούχων αγίων των εκκλησιών και των παρεκκλησίων κάθε τόπου.
3. Οι αποκριές
4. Ο γάμος.
Οι υπόλοιπες οικογενειακές εορτές ο αρραβώνας, η βάπτιση και οι ονομαστικές γιορτές των ανδρών (σπάνια γιόρταζαν τις γυναίκες) η επιστροφή ξενιτεμένων, αποτελούσαν και αυτές συχνά αφορμές για χορό, γλέντι και τραγούδι.
Υπήρχαν και άλλες εκδηλώσεις όπου κυριαρχούσε το τραγούδι, όπως:
- Τα Μεντάτια, συλλογική νυχτερινή εργασία όπως για παράδειγμα «Ο ξέφλος», το ξέφλυσμα της ρόκας.
- Ο κλήδονας
- Τα διάφορα αγροτικά και ποιμενικά έθιμα, (το αρμάτωμα των κοπαδιών, η κουρά, η ολοκλήρωση της συγκομιδής κ.α. ) που σήμερα έχουν καταργηθεί εξ αιτίας της αλλαγής των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών,
- Τα Κάλαντα (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα και ο Λάζαρος) και
- Τα Μοιρολόγια, ως έκφραση του πόνου του αποχωρισμού.
|