04/12/2007
Τα πανηγύρια

Αρχείο Ελληνικού Χορού

© Αρχείο Ελληνικού Χορού

Οι Γιορτασμοί του Πάσχα, της Παναγιάς τον Δεκαπενταύγουστο, η ιδιαίτερη γιορτή του πολιούχου Αγίου για κάθε κοινότητα μαζί με τις γιορτές των Αγίων των εκκλησιών και των παρεκκλησίων που υπάγονται στα όρια της, καθώς και οι εορτές σημαντικών ιστορικών τοπικών γεγονότων, συχνά αποτελούν ξεχωριστές περιστάσεις για πανηγυρικές χορευτικές εκδηλώσεις.
Το πανηγύρι αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που εντάσσεται στην εθιμική ζωή κάθε τόπου.
Αποτελεί ευκαιρία συνεύρεσης της κοινότητας και επαναπροσδιορισμού των κοινωνικών σχέσεων.
Ο χορός αποτελεί κυρίαρχη δραστηριότητα της εορτής. Την ημέρα αυτή κανείς δεν θέλει να απουσιάζει από το χορό...
Η περίσταση του πανηγυριού καλεί σε συνάντηση στο χοροστάσι φίλους, ξενιτεμένους και συντοπίτες.
Σε χαρούμενη και εορταστική ατμόσφαιρα που προσφέρεται για γνωριμίες νέων της περιοχής, εμπορικές συναλλαγές, προξενιά, αλλά και για σύσφιξη των οικογενειακών και συγγενικών και φιλικών θεσμών, ο χορός ξεκινά συνήθως την παραμονή της μνήμης του Αγίου μετά τον εσπερινό. Φτάνει στο αποκορύφωμά του την επόμενη ημέρα, ανήμερα της γιορτής μετά τη Θεία Λειτουργία.
Ο χορός ξεκινά συνήθως τελετουργικά αποτυπώνοντας όλα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κοινότητας. Λέγονται τραγούδια συγκεκριμένα για την περίσταση και ακολουθείται η καθορισμένη διάταξη στον κύκλο, η οποία αποτυπώνει τον σεβασμό στους προύχοντες και τους μεγαλύτερους στην ηλικία, καθώς και την επίδραση των οικογενειακών και συγγενικών σχέσεων στην οργάνωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και το σεβασμό στους ξενιτεμένους και τους επισκέπτες.
Καθώς εξελίσσεται η χορευτική διαδικασία κυριαρχεί η ψυχαγωγική διάσταση και το «γλέντι».


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.