04/12/2007
Οι απόκριες
Αρχείο Ελληνικού Χορού
© Αρχείο Ελληνικού Χορού
|
|
Στα δρώμενα του δωδεκαημέρου και τις αποκριάς, συνυπάρχουν πολλά συμβολικά στοιχεία που σχετίζονται με τη θεατρική πράξη (π.χ.το κλέφτικο στα Λέλοβα), μεταμφιέσεις, αντικείμενα (ξύλα, κουδούνια, κύπροι ), μουσική, τραγούδι και χορός, που συμβάλουν στην επίτευξη του σκοπού του.
Ότι η κλειστή κοινωνία του χωριού απωθούσε και καταπίεζε όλο το χρόνο, την περίοδο των Αποκριών για λόγους ψυχολογικής και συναισθηματική εκτόνωσης το υποβοηθούσε.
Τα έθιμο των μεταμφιέσεων ενίσχυε την αίσθηση της ελευθερίας. Χαρακτηριστικές μεταμφιέσεις αποτελούν ο γαμπρός και η νύφη , ο γιατρός[1] ενώ τα τραγούδια της αποκριάς και τα αυτοσχέδια στιχάκια που λέγονται έχουν ιδιαίτερο σκωπτικό περιεχόμενο.
Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού στην πόλη της Πρέβεζας αποτελούσαν την μαζικότερη και την μεγαλύτερη σε κέφι εκδήλωση της πόλης, όπου δεν απουσίαζε ο χορός . Η Ενετοκρατία έφερε το καρναβάλι στην Πρέβεζα (όπως και στα Επτάνησα και στην Πάτρα) που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κέφι.
Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της περιόδου της αποκριάς, τα τραπέζια στα σπίτια και στα καφενεία τις τσικνοπέμπτες, τα κούλουμα στην εξοχή, η παρέλαση των μασκαρεμένων από τους «καφενέδες» μέχρι το «ωρολόγι» και το Γαιτανάκι. Ιδιαίτερα πρόσωπα τη; Αποκριάς, ο αρχηγός του καρναβαλιού «ο Αρχικαρνάβαλος» και αργότερα «ο Αράπης».
|