30/01/2008
IVANNINA/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΟΥΣΕΙΑ

comitech1 comitech1

Βυζαντινό Μουσείο


Το κτήριο κτίστηκε το 1960 και προοριζόταν για βασιλικό περίπτερο. Η θέση του, στην άκρη της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων, συνδυάζει την γαλήνη της απομόνωσης με την απαράμιλλη θέα προς τα νερά της λίμνης, τα δασωμένα υψώματα του Δρίσκου και τα επιβλητικά Τζουμέρκα
στο βάθος του ορίζοντα. Οι άρχοντες των Ιωαννίνων, Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Αλβανοί έστησαν εδώ διαδοχικά τα παλάτια και τα λατρευτικά μνημεία τους. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995. Η συλλογή παλαιοχριστιανικών & βυζαντινών γλυπτών. Προέρχεται κυρίως από την Νικόπολη (Πρέβεζα). Εκτίθενται επίσης ανασκαφικά ευρήματα από την Αρτα καθώς κεραμεικά, βιβλία και παλαιότυπα.
Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου Τμήμα τοιχογραφίας από το ναό της Παναγίας, Κόκκινη Εκκλησιά, Βουλγαρελίου Αρτας. Εικονίζεται τμήμα της παράστασης της Προδοσίας του Ιούδα. Σώζονται καλύτερα τα πρόσωπα του κεντρικού συμπλέγματος. Χρονολογείται στο 1281.Επίσης
Τμήμα μαρμάρινου επιστυλίου τέμπλου από την Γλυκή Θεσπρωτίας ( τέλη του 12ου - αρχές 13ου αιώνα.)
Πήλινες εφυαλωμένες εικόνες από τον ναό του Αγίου Βασιλείου Αρτας ( 14ος αι.)
Αριστερό βημόθυρο, ξυλόγλυπτο από τον ναό Αγίου Νικολάου στο Πέραμα (15ος αι.).

Χαρά για τον ειδικό και έκπληξη για τον επισκέπτη ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης των σχολίων του Σιμπλικίου στον Αριστοτέλη. Τυπώθηκε στη Βενετία, στο τυπογραφείο του Νικ. Βλαστού από τον Ζαχαρία Καλλιέργη, το 1499.
Χειρόγραφο Ευαγγέλιο με αργυρεπένδυτη στάχωση από τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου (1575). Εικόνα του Κρητικού ζωγράφου Θεόδωρου Πουλάκη. Εικονίζεται ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος ( 17ος αι.)Τοιχογραφία αποτοιχισμένη από το αρχοντικό του Κέλλη στην οδό λόρδου Βύρωνος στα Ιωάννινα. Κατεδαφίστηκε την δεκαετία του1970.. Παριστάνεται η μάχη του Μ. Κωνσταντίνου στη Μουλβία Γέφυρα. Εργο του ζωγράφου Αλεξ. Δεμίρη (19ος αι.)

Δημοτική Πινακοθήκη

Το αναπαλαιωμένο νεοκλασικό αρχοντικό του Βασιλείου Πυρσινέλλα, χτισμένο το 1890 από τον πολιτικό μηχανικό Βεργωτή, στεγάζει από το 2000 την Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα εκθέματα έχουν επιλεγεί και συγκεντρωθεί από τον ζωγράφο Κώστα Μαλάμο, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού ρεαλισμού, ο οποίος γεννήθηκε στην Ζίτσα και ζει και δρα στην Αθήνα. Ο 19ος αιώνας δίνει το παρόν με τους πρωτοπόρους της νεοελληνικής εικαστικής δημιουργίας : Γεώργιο Ιακωβίδη, Νικόλαο Γύζη, Νικηφόρο Λύτρα, Ουμβέρτο Αργυρό και Σπύρο Βικάτο. Αντιπροσωπευτική και η συλλογή του 20ου αι. : Γιώργος Γουναρόπουλος, Γιώργος Μπουζιάνης, Σπύρος Βασιλείου, Αλέκος Κοντόπουλος, Πάρις Πρέκας, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Μαλάμος, Αλέκος Φασιανός. Παρόντες και οι χαράκτες : Δημήτρης Γαλάνης, Κώστας Γραμματόπουλος, Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Βασίλης Καζάκος. Εδώ φιλοξενούνται και τα σχέδια μιας ιδιότυπης πολεμικής ανταποκρίτριας, της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία με θέμα την εκστρατεία του ελληνικού στρατού στην Ήπειρο το 1912-13.

*αρχιτεκτονική, ζωγραφική, χαρακτική, Κ. Μαλάμος


Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη (κέρινα ομοιώματα)

Στο 12ο χιλιόμετρο της ΕΟ Ιωαννίνων – Αθηνών, ένα κτήριο αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής του 18ου αι. στεγάζει το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του γιαννιώτη γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Προϊόν 50 χρόνων έρευνας και 12ετούς χειρωνακτικής εργασίας, όπως λέει ο ίδιος ο δημιουργός του, διηγείται με ρεαλισμό και θεατρικότητα την ιστορία του ελληνισμού. ʼψογη η εκτέλεση των κερίνων ομοιωμάτων. Υποβλητικό το σκηνικό. Για πολλούς επισκέπτες ισοδυναμεί με μια βουτιά στο συλλογικό ασυνείδητο. Εξαιρετική η φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου, σημαντικές οι λεπτομέρειες στην διακόσμηση. Το κτήριο από μόνο του είναι μια μαρτυρία για την ιστορία της πόλης. www.vrellis.org.gr.


Υπό κατασκευή
Υπό κατασκευή

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.