05/02/2008
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ/ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

comitech

Ένα μικρό οροπέδιο, ( υψηλότερο βουνό το Ξηροβούνι 1225 μ.) με τοπία εξαιρετικής ομορφιάς. Μοναδικές οι εναλλαγές χρωμάτων άνοιξη και φθινόπωρο. Ξεχωριστά και μυρωδάτα τα δάση δάφνης στο Κωστήτσι (στην θέση Κοροβέσι) και στο Ελληνικό. Εκατοντάδες φυτά και ζώα, αρκετά από αυτά σπάνια ή απειλούμενα. Αναρίθμητα τα σημεία ιδιαίτερου κάλλους και περιβαλλοντικής σπουδαιότητας.
Χείμαρροι που κυλάνε μέσα από βαθιές κι απότομες χαράδρες για να χυθούν στον ʼραχθο. Καταρράκτες θεαματικοί, όπως αυτός της Κλίφκης.
Συνδεδεμένα με σημαντικές στιγμές της ιστορίας , από την ίδρυση της μονής της Τσούκας τον 12ο αι. ως την μάχη στα Πέντε Πηγάδια, τον απελευθερωτικό πόλεμο του 1912-13, τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα μετέπειτα γεγονότα.
Η λέξη Κατσάνος ήταν κάποτε συνώνυμη του πραματευτή. ʼξιοι έμποροι, προκόβουν στα ξένα και ευεργετούν όχι μόνο τον τόπο τους αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Λαμπρά παραδείγματα ο Ιωάννης Λούλης από την Αετορράχη και Κωνσταντίνος Κατσάρης από το Καλέντζι. Γνωστά και για την τοπική «σχολή» αγιογράφων του 18ου και 19ου αι , με τα λιτά μέσα, την τήρηση των παραδόσεων αλλά και την φρεσκάδα στα χρώματα και στα θέματα.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.