29/02/2008
Παργινά

Ελένη Παγκρατίου, Μαρία Στρατσάνη, Δώρα Ζαμπέλη

© Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας

της Ελένης Παγκρατίου και Μαρίας Στρατσάνη

Κάθε καλοκαίρι, από Ιούλιο έως και Αύγουστο, ο Δήμος και η Αναπτυξιακή Εταιρία Πάργας διοργανώνουν τα Παργινά με μουσικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις.της Δώρας Ζαμπέλη

Κάθε χρόνο στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου πραγματοποιούνται στο Δήμο της Πάργας μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα "ΠΑΡΓΙΝΑ", που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής φωτογραφίας κ.α. και απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, τα "ΚΑΝΑΡΙΑ", έχουν διπλό χαρακτήρα στην Πάργα, θρησκευτικό και ιστορικό. Τη βραδιά της 14ης Αυγούστου γίνεται λαϊκό πανηγύρι στο νησάκι της Παναγίας, που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι της Πάργας, όπου ο κόσμος διασκεδάζει με τοπικό μουσικό συγκρότημα και μεταφέρεται εκεί με βάρκες - καΐκια.
Ανήμερα της Παναγιάς (15 Αυγούστου) πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στον χώρο του λιμανιού για να παρακολουθήσει τη "βαρκαρόλα" και να διασκεδάσει με την ορχήστρα της περιοχής. Η "βαρκαρόλα" αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων τους στην Πατρίδα, έπειτα από ένα σχεδόν αιώνα ξενιτιάς που ξεκίνησε το 1817, με αφορμή την πώληση της Πάργας από τους ʼγγλους στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Αμέσως μετά η γιορτή κλείνει με πυροτεχνήματα.


Ήχοι - Βίντεο
Εκδηλώσεις στην Πάργα
(Μέγεθος: 350 kb)  (Πηγή: Ηλίας Γκανιάτσας)

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.