03/03/2008
ΚΑΣΣΩΠΗ

Παγκρατίου Ελένη

© Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας

Σε μικρό οροπέδιο (550 μ. υψόμετρο), κάτω από τον βράχο του Ζαλόγγου,- με τα 410 σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή όπου δεσπόζουν οι μαρμαρωμένες Σουλιώτισσες του γλύπτη Ζογγολόπουλου -, απλώνεται η Κασσώπη, η πόλη που ίδρυσαν τον 4ο π.Χ. αι. οι Κασσωπαίοι, κλάδος του φύλου των Θεσπρωτών, και που υποχρεώθηκαν να εκαταλείψουν μετά την ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., για να εγκατασταθούν στην πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του, την Νικόπολη.
Μπαλκόνι του νομού Πρεβέζης, προσφέρει μοναδική θέα στο Ιόνιο, τον Αμβρακικό, την Λευκάδα και τις ακαρνανικές ακτές.
Ο πρώτος που ταύτισε τα ερείπια με την αρχαία Κασσώπη ήταν ο άγγλος περιηγητής William Martin Leake, o οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το 1805 και το 1835 δημοσίευσε και το διάγραμμα της. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν, υπό τον Σωτήρη Δάκαρη, την διετία 1950-52 από την Αρχαιολογική Εταιρία και την εξαετία 1977-1983 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την συνεργασία των αρχιτεκτόνων- αρχαιολόγων W. Hoepfner και E.-L.Schwandner του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Η πληρέστερη ως σήμερα δημοσίευση για την Κασσώπη είναι η έκδοση του Τομέα Αρχιτεκτονικής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου : w. Hoepfner, E.-L. Schwandner (in Zusamenarbeit mit S. Dakaris, Konstantina Gravani und Athanassios Tsingas, mit Beiträgen von Konstantina Gravani, Mando Oikonomidou – Karamesini und Joachim Boassneck), Kassope, Berich über Ausgrabungen einer spätklassischen Streifenstadt in Nordwestgriechenland, Haus und Stadt im klassischen Griechenland, Wohnen in der klassischen Polis, Band I, München, 1986 και 1994.

Το 2003, η ΙΒ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ Ηπείρου (Γ΄ ΚΠΣ), δρομολόγησε εργασίες ανάδειξης και αξιοποίησης του χώρου με στόχο να τον καταστήσει φιλικώτερο για τον επισκέπτη.

Τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, διαμορφώθηκαν διαδρομές και δημιουργήθηκαν θέσεις ξεκούρασης. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη άμεσες στερεωτικές εργασίες ενώ υδροδοτήθηκε και ηλεκτροδοτήθηκε ο χώρος.

Το έργο ολοκλήρωσε η έκδοση συνοπτικού οδηγού με κείμενα της αρχαιολόγου Θεοδώρας Κοντογιάννη, συντονίστριας του προγράμματος, και εισαγωγή του Προϊσταμένου της ΙΒ΄ ΕΠΚΑ, δρ. Κωνσταντίνου Ζάχου ( Ιωάννινα 2006 ).

Την πόλη, χτισμένη σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα, - παράλληλοι δρόμοι, με κατεύθυνση από Β. προς Ν., τέμνονται από κάθετους, με κατεύθυνση από Α. προς Δ., και σχηματίζουν στενόμακρες οικοδομικές νησίδες -, περιβάλλει τείχος πάχους 3,20 – 3,60 μ.

Με οργανωμένο υδροδοτικό ( πηγές εκτός των τειχών και δεξαμενές εντός για τις περιπτώσεις πολιορκίας) και αποχετευτικό σύστημα (αποχετευτικούς διαδρόμους ανάμεσα στα σπίτια και υπόγειους αγωγούς στους δρόμους), η Κασσώπη διέθετε θέατρο 2000 θέσεων, Αγορά με στοές, βωμούς και άλλα δημόσια κτήρια. Διχογνωμία υπάρχει ως προς την χρήση του μεγάλου ορθογώνιου κτηρίου, του λεγόμενου Καταγώγειου. ʼλλοι θεωρούν ότι εδώ φιλοξενούνταν οι προσωπικότητες, άλλοι πάλι ότι ήταν ένα είδος εμπορικού κέντρου.

Στο ΝΔ άκρο του οικισμού υπάρχει θαλαμωτός τάφος, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ένα είδος Ηρώου και ανήκει, κατά πάσα πιθανότητα, στον ιδρυτή της πόλης.

Έξω από το τείχος, στον αυχένα του Ζαλόγγου, υπάρχουν ίχνη από τον ναό της προστάτιδας θεάς των Κασσωπαίων, Αφροδίτης.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, πήλινα υφαντικά βάρη, αμφορείς, χάλκινα σταθμία, μυλόλιθους και εργαλεία, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.


Αρχαία Αγορά
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Βάθρα
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Βωμός
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Κασσώπη
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Κασσώπη
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Καταγώγειο
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Μακεδονικό
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Μακεδονικό
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Κατοικία
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Αρχαίο θέατρο
(Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης)
Κασσώπη
(Φωτογραφία: Νίκος Οικονομόπουλος)

Ήχοι - Βίντεο
Κασσώπη
(Μέγεθος: 618 kb)  (Πηγή: Ηλίας Γκανιάτσας)

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.