Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 23 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Ξυλογλυπτική Η ξυλογλυπτική του Γοργοποτάμου Ξυλόγλυπτα έργα Ήπειρος Γοργοπόταμος
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ξυλόγλυπτα έργα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Γοργοπόταμος
Ξυλόγλυπτα έργα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/11/2006
Τα ξυλόγλυπτα έργα


Ξυλόγλυπτα έργα που φιλοτεχνούσαν σε όλες τις περιοχές που ταξίδευαν οι Τουρνοβίτες ξυλογλύπτες ήσαν κυρίως εκκλησιαστικά όπως τέμπλα, δεσποτικούς θρόνους, άμβωνες κ.ά., για τις λειτουργικές ανάγκες των εκκλησιών, αλλά και για διακοσμητικούς λόγους.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Τέμπλα


Οι Τουρνοβίτες ξυλογλύπτες στην τέχνη τους ακολουθούν κατ' αρχήν τη μακραίωνη βυζαντινή παράδοση, όπου τα τέμπλα είναι κυρίως μαρμάρινα. Στη συνέχεια, κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο, οι ξυλογλύπτες ακολουθούν τα νέα πρότυπα. Συνηθίζονται πλέον ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα οποία εμφανίζουν γενικώς μια τριμερή καθ' ύψος διαίρεση, τυπολογία διαφορετική.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Δεσποτικοί θρόνοι


Μετά την άλωση δεν επιτρέπονταν η ανοικοδόμηση νέων και μεγάλων ναών. Αντίθετα στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι κατεδαφίσεις ναών είναι συχνές, τους πρώτους τουλάχιστον χρόνους, και για το λόγο αυτό απουσιάζουν από τους περισσότερους ναούς οι θρόνοι ή σώζονται σε ελάχιστους ναούς.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
ʼμβωνες


Όπως τα τέμπλα και οι Δεσποτικοί θρόνοι, έτσι και ο άμβωνας αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της λειτουργικής ζωής της εκκλησίας.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Προσκυνητάρια


Για να λυθεί το πρόβλημα της τιμής των αγίων ή θρησκευτικών γεγονότων των ναών που είχαν κατεδαφιστεί, έχει αναφερθεί πως μεταφέρονταν οι τιμώμενες εικόνες στα τέμπλα, μαζί με τις άλλες Δεσποτικές εικόνες ή προσαρμόζονταν κατάλληλα προσκυνητάρια πάνω σ' αυτά, όπως βλέπουμε για παράδειγμα στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Στούπαινας ή προσαρμόζονται προσκυνητάρια στους πλάγιους τοίχους του ναού δίπλα στο τέμπλο ή ακόμη και στο πίσω μέρος των Δεσποτικών θρόνων, όπως βλέπουμε για παράδειγμα στο ναό Αγίου Νικολάου Τσεπελόβου κ.α.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Τα αναλόγια


Στους ναούς, για τις λειτουργικές ανάγκες, υπάρχουν και τα αναλόγια. Αυτά για να εξυπηρετούν καλύτερα τους ψάλτες, παίρνουν και διάφορα σχήματα, επομένως παρατηρούμε ποικιλία στη δομή, την τεχνική τους και τη διακόσμηση.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Το αρτοφόριο


Το αρτοφόριο, είναι ένα ιερό σκεύος μέσα στο οποίο διατηρείται προαγιασμένος ʼρτος για έκτακτες ανάγκες των πιστών (περιπτώσεις ασθενειών, επικείμενων θανάτων κ.λ.π).

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μανουάλια – κηροπήγια και κηροστάτες


Ανάμεσα στα πολλά λειτουργικά αντικείμενα των ναών, για χρήση των πιστών υπάρχουν και τα κηροπήγια ή κηροστάτες (μανουάλια), για να στερεώνονται τα κεριά.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ριπίδια – εξαπτέρυγα


Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ξυλογλύπτες δεν περιορίζονται μόνο στην κατασκευή μεγαλοπρεπών και επιβλητικών έργων, αλλά καταπιάνονται και με μικροαντικείμενα, όπως τα εξαπτέρυγα, απαραίτητα για τις λειτουργικές ανάγκες των ναών.

διαβάστε αναλυτικά