14/11/2006
Μονή Αγίας Παρασκευής Σκαμνελίου
Στο νάρθηκα της μονής Αγίας Παρασκευής Σκαμνελίου στο Ζαγόρι υπάρχουν καταπληκτικές τοιχογραφίες όπου διαβάζουμε σε επιγραφή το όνομα του «ευτελούς» αγιογράφου Αναστασίου «εκ κόμης Καπεσόβου».
διαβάστε αναλυτικά
|
14/11/2006
Ναός Ταξιαρχών στα Κάτω Πεδινά
Ναός Ταξιαρχών στα Κάτω Πεδινά (1749), όπου διαβάζουμε ότι το έργο φιλοτεχνείται «δια χιρός αμαρτωλού» Αναστασίου «εκ Καπεσόβου».
διαβάστε αναλυτικά
|
14/11/2006
Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Κρύα
Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Κρύα (Λυκοτρίχι), τοιχογραφίες των Καπεσοβιτών Αναστασίου και των παιδιών του Ιωάννη και Γεωργίου του 1759, όπως φαίνεται από επιγραφή που διαβάζουμε.
διαβάστε αναλυτικά
|
14/11/2006
Ναός Αγίου Νικολάου στο Τσεπέλοβο
Ναός Αγίου Νικολάου στο Τσεπέλοβο, ένα από τα καταπληκτικότερα έργα που φιλοτεχνούν Καπεσοβίτες αγιογράφοι το 1786, στην επιγραφή διαβάζουμε: «ΙΣΤΟΡΗΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ Κ, ΠΑΝΣΕΠ(Τ)ΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΨΠΣΤ΄(1786) ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ
ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΙΚ(Ο)ΝΟΜΟΥ, / ΠΑΠΑ ΚΥΡ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ
(αυ)ταδέλφου
ΤΩΝ ΚΑΠΕσσοβιτων».
διαβάστε αναλυτικά
|
14/11/2006
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρίνου
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρίνου (1792), καταπληκτικές τοιχογραφίες των αγιογράφων Ιωάννου και του γιού του Αναστασίου. Σε επιγραφή διαβάζουμε: «ΑΝΙΣΤOΡΗΘΗ ΟΥΤΟΣ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ / ΠΑΝCΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ Ο ΕΠΟΝΙΜΑΤΙ ΤΙΜΩ / ΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗCΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΔΕC / ΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
. ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΕΜΟΥ ΤΟΥ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑCΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΠΕCΟΒΙΤΩΝ / ΑΨΘΒ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Δ.».
διαβάστε αναλυτικά
|
|
14/11/2006
Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρίστης Ζαγορίου
Στην Αρίστη Ζαγορίου, στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (1806) στην επιγραφή διαβάζουμε: «ΑΝΙΣΤΟΡΗΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ Κ(ΑΙ) ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΔΕ / ΣΠΟΙΝΗΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Κ(ΑΙ) ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ / ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ
.. ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕ ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ(ΑΙ) / ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Κ(ΑΙ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΩΝ ΕΚ ΚΑ / ΠΕΣΟΒΟΥ ΟΡΜΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΩΣΤ ΕΤΟΣ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ / ΕΝ ΜΗΝΙ ΙΟΥΛΙΟΥ Κ΄.». Εντυπωσιάζει η ορθογραφία της συγκεκριμένης επιγραφής.
διαβάστε αναλυτικά
|
14/11/2006
Μονή Γενέθλιου της Θεοτόκου Κήπων
Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κήπων (Μπάγια) στο Ζαγόρι, το τελευταίο, μέχρι σήμερα τοιχογραφημένο σύνολο Καπεσοβιτών αγιογράφων, αγιογραφεί ο Ιωάννης Καπεσοβίτης σε συνεργασία με τον Θεοδόση Ιωαννίτη το 1841, όπως διαβάζουμε σε επιγραφή.
διαβάστε αναλυτικά
|
14/11/2006
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοβίτσας
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοβίτσας (1781), σήμερα ενοριακός ναός. Σε επιγραφή που διασώζει ο Χ. Σούλης διαβάζουμε: «Ιστορήθη ο θείος ούτος και ιερός ναός της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου κατά το 1781 κατά μήνα Ιούνιον 29
. χειρός δε Ιωάννου και Γεωργίου ιερέως των αυταδέλφων των Καποσοβιτών επιστασίας Κυριάκη Στοϊκου τόσον τον θρόνον και τον άμβωνα μετά του ιερού βήματος ιερατευόντων».
διαβάστε αναλυτικά
|
14/11/2006
Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Ρογκοβού
Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Ρογκοβό, κοντά στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, κτίσθηκε το 1749 και ιστορήθηκε με υπέροχες τοιχογραφίες το 1765 από τους Καπεσοβίτες αγιογράφους Αναστάσιο και τα παιδιά του Ιωάννη και Γεώργιο, σύμφωνα με υπέρθυρη επιγραφή που διαβάζουμε στον κύριο ναό.
διαβάστε αναλυτικά
|
|