Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 21 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Αγιογραφία - Ζωγραφική Η αγιογραφία - ζωγραφική των Χιονιάδων Ήπειρος Χιονιάδες
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η αγιογραφία - ζωγραφική των Χιονιάδων
Η αγιογραφία - ζωγραφική των Καπεσοβιτών
Χιονιαδίτες αγιογράφοι
Καπεσοβίτες αγιογράφοι
Αντιπροσωπευτικά έργα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Χιονιάδες
Η αγιογραφία - ζωγραφική των Χιονιάδων: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/11/2006
Οι τοιχογραφίες


Οι Χιονιαδίτες αγιογράφοι ακολουθούν, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, παραδοσιακά πρότυπα όσον αφορά το εικονογραφικό πρόγραμμα των ναών αλλά και το ύφος της ζωγραφικής.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Φορητές εικόνες


Το αρχαιότερο χρονολογημένο έργο Χιονιαδίτου, μέχρι τώρα, είναι του Κώνστα (1747) και συγκεκριμένα η εικόνα του αγίου Γεωργίου στο τέμπλο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βούρμπιανη.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Επιγραφές


Πολύ σημαντικές πληροφορίες για ονόματα Χιονιαδιτών αγιογράφων, συγγένειες μεταξύ τους, αλλά και περιοχές που αυτοί δραστηριοποιούνταν μας παρέχουν οι επιγραφές που σώζονται. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε μερικές απ’ αυτές, αφού ο αριθμός τους είναι μεγάλος.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Διακοσμητικά θέματα και προσωπογραφίες


Μεγάλη και ευρεία είναι η δραστηριότητα των Χιονιαδιτών ζωγράφων στην κοσμική ζωγραφική, με τοιχογραφίες στα Ζαγοροχώρια κυρίως και στο Πήλιο: τοπία, νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες, ιστορικές σκηνές και διακοσμητικές συνθέσεις.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ξυλόγλυπτες – Ζωγραφιστές κασέλες


Στο ζωγράφο Σωκράτη Ζωγράφο ανήκει και μια ζωγραφιστή κασέλα στο σπίτι του Στέφανου Ζωγράφου, Χιονιάδες. Είναι καταπληκτικά τα έργα αυτού του είδους (ξυλόγλυπτες και ζωγραφιστές κασέλες) που η έρευνα φέρει στην επιφάνεια, γεγονός που επιμαρτυρεί το συνδυασμό των τεχνών των Χιονιαδιτών, ήτοι ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Οι επιδράσεις στην τέχνη τους


Μπορούμε να ισχυριστούμε βάσιμα ότι όσο παλιότερα είναι τα έργα των Χιονιαδιτών αγιογράφων (18ος αι.), για παράδειγμα στη Μονή ʼβελ στη Βήσσανη (1770), οι επιδράσεις που δέχονται είναι περιορισμένες.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Οι προσαρμογές


Στα παλιότερα έργα των Χιονιαδιτών αγιογράφων, ακολουθείται το βυζαντινό ύφος, αυτό που κυριαρχεί σ' ολόκληρο τον Ορθόδοξο χώρο. Το πρώτο μισό του 19ου και κυρίως το δεύτερο μισό του ιδίου αιώνα και στις αρχές του 20ου, που αλλάζουν οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες και επομένως και τα πρότυπα στην τέχνη, αναγκάζονται και αυτοί σιγά - σιγά να προσαρμοστούν.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Η τεχνοτροπία και το ύφος των έργων τους


Αυστηρά παραδοσιακοί στα πρώτα τους έργα ακολουθούν ως προς το ύφος και την τεχνοτροπία βυζαντινά πρότυπα παλαιολόγειας και κρητικής ζωγραφικής. Οδηγός τους η «Ερμηνεία» του Διονυσίου.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Αξιολόγηση της τέχνης τους


Οι Χιονιαδίτες αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα αγιογράφων, η οποία δραστηριοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση σε ολόκληρο το βαλκανικό χώρο.

διαβάστε αναλυτικά

21/03/2007
Χάρτης Νομού Ιωαννίνων με αποτυπωμένα σημεία που υπάρχουν έργα Χιονιαδιτών αγιογράφων


Χάρτης Νομού Ιωαννίνων με αποτυπωμένα σημεία που υπάρχουν έργα Χιονιαδιτών αγιογράφων

διαβάστε αναλυτικά