Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 15 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Αγιογραφία - Ζωγραφική Η αγιογραφία - ζωγραφική των Καπεσοβιτών Ήπειρος Καπέσοβο
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η αγιογραφία - ζωγραφική των Χιονιάδων
Η αγιογραφία - ζωγραφική των Καπεσοβιτών
Χιονιαδίτες αγιογράφοι
Καπεσοβίτες αγιογράφοι
Αντιπροσωπευτικά έργα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Καπέσοβο
Η αγιογραφία - ζωγραφική των Καπεσοβιτών: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/11/2006
Τοιχογραφίες


Συστηματική έρευνα, πέρα από τις επιμέρους μικρότερες εργασίες άλλων ερευνητών, για τους Καπεσοβίτες αγιογράφους έχει πραγματοποιήσει ο Δημήτρης Κωστάντιος, στη Διδακτορική διατριβή του με θέμα: «Προσέγγιση στο έργο των ζωγράφων από το Καπέσοβο της Ηπείρου. Συμβολή στη μελέτη της θρησκευτικής ζωγραφικής στην Ήπειρο τον 18ο αι. και το α΄ μισό του 19ου αι.», διευθυντής σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, πρώην προϊστάμενος της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Η συνεχιζόμενη έρευνα και από άλλους ερευνητές, έφερε στην δημοσιότητα αρκετά τοιχογραφημένα σύνολα και πάρα πολλές φορητές εικόνες που φέρουν ονόματα Καπεσοβιτών αγιογράφων.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Φορητές εικόνες


Έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα πάρα πολλές φορητές εικόνες που φέρουν ονόματα Καπεσοβιτών αγιογράφων. Σίγουρα μπορούμε να τις εντάξουμε και αυτές στα πλαίσια της υστεροβυζαντινής τέχνης στην Ήπειρο.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Επιγραφές


Στα τοιχογραφημένα σύνολα, αλλά και σε εικόνες, σώζονται επιγραφές, από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τους Καπεσοβίτες αγιογράφους. Θα παρουσιάσουμε ορισμένες απ' αυτές, αφού όσες έχουν διασωθεί σε τοιχογραφίες αλλά και σε εικόνες, είναι πάρα πολλές.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Επιρροές που δέχτηκαν και προσαρμογές που κάνουν


Οι Καπεσοβίτες παίρνουν πολλά εικονογραφικά στοιχεία από τοιχογραφίες παλαιολόγειας εποχής πού συναντάμε στη Μακεδονία, αλλά και στοιχεία από έργα Κρητικών ζωγράφων του 15ου και 16ου αιώνα.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Η τεχνοτροπία και το ύφος των έργων τους


Οι Καπεσοβίτες αγιογράφοι μένουν πιστοί στο παραδοσιακό βυζαντινό ύφος ως προς την τεχνοτροπία.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Αξιολόγηση της τέχνης τους


Πρόκειται για μια από τις αξιολογότερες ομάδες αγιογράφων στην Ήπειρο τη συγκεκριμένη περίοδο (18ος - α΄ μισό 19ου αι.). Θα μπορούσαμε ίσως να τους χαρακτηρίσουμε ως τους πιο «παραδοσιακούς».

διαβάστε αναλυτικά

21/03/2007
Χάρτης Νομού Ιωαννίνων με αποτυπωμένα σημεία που υπάρχουν έργα Καπεσοβιτών αγιογράφων


Χάρτης Νομού Ιωαννίνων με αποτυπωμένα σημεία που υπάρχουν έργα Καπεσοβιτών αγιογράφων

διαβάστε αναλυτικά