Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 12 Ιουνίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Ξυλογλυπτική Αντιπροσωπευτικά έργα Ήπειρος Μέτσοβο
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αντιπροσωπευτικά έργα
Η ξυλογλυπτική του Μετσόβου
Η ξυλογλυπτική του Γοργοποτάμου
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Γοργοπόταμος
Μέτσοβο
Αντιπροσωπευτικά έργα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/11/2006
Μονή Αγίων Αναργύρων Κλειδωνιάς


Μονή Αγίων Αναργύρων Κλειδωνιάς στο Ζαγόρι. Σύμφωνα με υπέρθυρη επιγραφή που διαβάζουμε στο δυτικό τοίχο του ναού αυτός κτίσθηκε το 1658 και ιστορήθηκε περί τα 1666. Το τέμπλο του ναού με στρωτό ανάγλυφο, πρόστυπης τεχνικής, φιλοτεχνήθηκε στα μέσα περίπου του 17ου αιώνα και ειδικότερα στα 1660.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μονή Αγίας Παρασκευής Σκαμνελίου


Μονή Αγίας Παρασκευής Σκαμνελίου στο Ζαγόρι. Για τον ναό αυτό, μια παράδοση λέει ότι χτίστηκε σε χρόνο άγνωστο και ότι κατεστάθη επι της εποχής των Δεσποτών της Ηπείρου Σταυροπηγιακή, ενώ άλλη παράδοση αναφέρει ότι χτίστηκε τον 12ο – 13ο αιώνα μ. Χ.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μονή Αγίου Νικολάου Τζώρας


Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Τζώρας βρίσκεται στο ύψωμα Δρίσκος, βορειοανατολικά της πόλεως των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας δίνει ο Λαμπρίδης, η μονή ιδρύθηκε το 790, όμως ο Αραβαντινός μας διασώζει ότι η μονή αναφέρεται για πρώτη φορά το 1321 σʼ ένα χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου, με το οποίο την παραχωρούσε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βοτσάς


Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βοτσάς. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ηπείρου, η οποία βρίσκεται κοντά στο Γρεβενίτι, χωριό του ανατολικού Ζαγορίου, σε υπέροχη τοποθεσία, δίπλα στον ποταμό Βάρδα.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
ʼγιος Αθανάσιος Μικρού Περιστερίου


ʼγιος Αθανάσιος Μικρού Περιστερίου της επαρχίας Μετσόβου. Ο ναός είναι χτισμένος πιθανότατα μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα, αφού κάτω από τις τοιχογραφίες, οι οποίες υπάρχουν σήμερα και χρονολογούνται, σύμφωνα με επιγραφή, το 1680 μ.Χ., διακρίνεται άλλο στρώμα με τοιχογραφίες παλαιότερες.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μεταμόρφωση Σωτήρος Ανθοχωρίου


Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ανθοχωρίου Μετσόβου. Πρόκειται για μικρό παρεκκλήσι της Μονής Ζωοδόχου Πηγής (Κόκκινο Λιθάρι ή στο βλαχικό ιδίωμα «Κιάτρα Ρόσια»).

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μονή Αγίου Νικολάου Σκαμνελίου


Στο χωριό Σκαμνέλι του Ζαγορίου, υπάρχει και η Μονή Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ιδρύθηκε το 1683 μ.Χ. από τρεις μοναχούς της άλλης, παλαιότερης μονής του χωριού, της Αγίας Παρασκευής.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαμνελίου


Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαμνελίου στο Ζαγόρι. Σε έναν κατάλογο των Σταυροπηγιακών μοναστηριών που δημοσίευσε ο Μέγας Χαρτοφύλαξ των Πατριαρχείων Γεδεών, αναφέρεται ως «Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Σκαμνελίου – Ζαγορίου». Φαίνεται ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν υπήρξε μονή ο ναός, αν κρίνουμε και με βάση το «Μέγα και Αγγελικό Σχήμα των Μοναχών» που υπάρχει πίσω από την είσοδο του κύριου ναού.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Αγίας Παρασκευής Μετσόβου


Ο ναός Αγίας Παρασκευής Μετσόβου είναι ρυθμού βασιλικής με τρία κλίτη και ανήκει στον τύπο των τρισυπόστατων ναών με ασύμμετρη διάταξη του ιερού βήματος. Τα κελιά που υπήρχαν μέχρι πρότινος αποδεικνύουν ότι παλαιότερα ο ναός ήταν μοναστήρι.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Αγίου Νικολάου Τσεπελόβου


Ναός Αγίου Νικολάου Τσεπελόβου στο Ζαγόρι. Πρόκειται για μεγαλοπρεπή ενοριακό ναό ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, ο οποίος είναι τρισυπόστατος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ναός χτίστηκε το 1753 ενώ αγιογραφήθηκε το 1786.

διαβάστε αναλυτικά

[Πρώτη σελίδα] [Προηγούμενη] Σελίδα 1 από 2 [Επόμενη] [Τελευταία σελίδα]