Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 22 Ιουνίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Ξυλογλυπτική Αντιπροσωπευτικά έργα Ήπειρος Γοργοπόταμος
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αντιπροσωπευτικά έργα
Η ξυλογλυπτική του Μετσόβου
Η ξυλογλυπτική του Γοργοποτάμου
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Γοργοπόταμος
Μέτσοβο
Αντιπροσωπευτικά έργα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/11/2006
Μονή Αγίας Τριάδας Βρυσοχωρίου


Μονή Αγίας Τριάδας Βρυσοχωρίου (παλιά Λεσινίτσας). Πρόκειται για μικρό μονόχωρο ναό, ο οποίος βρίσκεται βορειοανατολικά του όρους Τύμφη (Γκαμήλα) στο κεντρικό Ζαγόρι.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Ρογκοβού


Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Ρογκοβό, κοντά στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, κτίσθηκε το 1749 και ιστορήθηκε το 1765 από τους Καπεσοβίτες αγιογράφους Αναστάσιο και τα παιδιά του Ιωάννη και Γεώργιο, σύμφωνα με υπέρθυρη επιγραφή που βλέπουμε στον κύριο ναό.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μουσείο Τιράνων


Πολλά ξυλόγλυπτα αντικείμενα βρήκαμε σε προθήκες του Μουσείου Τιράνων, χρονολογημένα σε διάφορες περιόδους, από το 16ο αιώνα μέχρι και το 19ο αι. με αγιογραφίες σε τμήματά τους που παραπέμπουν όλα σε καλλιτέχνες Ελληνικής καταγωγής, όπως ο Ονούφριος ο Κυπραίος, το όνομα του οποίου διαβάσαμε σε βημόθυρα που εκτίθενται στο Μουσείο με χρονολογία 1591.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Αγίου Νικολάου Κήπων Ζαγορίου


Αποτελεί τον κεντρικό ναό του χωριού (παλιά Μπάγια), είναι μεγάλος σε μέγεθος και φέρει τρία κλίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες χτίστηκε αρχικά το 1779, καταστράφηκε από πυρκαγιά στα 1853 και ανακατασκευάσθηκε στα 1854.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Ταξιαρχών Λάιστας Ζαγορίου


Ναός Ταξιαρχών Λάιστας Ζαγορίου. Πρόκειται για μεγαλοπρεπή ναό με υπέροχο τεράστιο τέμπλο, φιλοτεχνημένο με την τεχνική του βαθιού ανάγλυφου και πολλές παραστάσεις από την Αγία Γραφή και τη μυθολογία. Ο χρόνος κατασκευής του τοποθετείται στο πρώτο μισό περίπου του 19ου αι.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ρωμανού


Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ρωμανού της επαρχίας Δωδώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδρύθηκε το 1113 από τον ηγούμενο Ιωάσαφ και στη συνέχεια, αφού υπέστη πολλές καταστροφές, ξανακτίσθηκε το 1866 επί ηγουμενίας Παρθενίου.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Αγίου Νικολάου Κόνιτσας


Ναός Αγίου Νικολάου Κόνιτσας. Πρόκειται για μεγαλοπρεπέστατο ναό με τρία κλίτη, ο οποίος αποτελεί τον Μητροπολιτικό ναό της Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης.

διαβάστε αναλυτικά