Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 21 Απριλίου 2021
Πολιτισμός Παραδοσιακές μορφές Τέχνης - Επαγγέλματα Αγιογραφία - Ζωγραφική Αντιπροσωπευτικά έργα Ήπειρος Χιονιάδες
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η αγιογραφία - ζωγραφική των Χιονιάδων
Η αγιογραφία - ζωγραφική των Καπεσοβιτών
Χιονιαδίτες αγιογράφοι
Καπεσοβίτες αγιογράφοι
Αντιπροσωπευτικά έργα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Ήπειρος
Γραμμενοχώρια
Καπέσοβο
Χιονιάδες
Αντιπροσωπευτικά έργα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

14/11/2006
Ναός Αγίου Αθανασίου Χιονιάδων


Ναός Αγίου Αθανασίου Χιονιάδων με μια καταπληκτική φορητή εικόνα του Αγίου Αθανασίου που ζωγραφίστηκε γύρω στο 1755 από τον Κώνστα Θεοδόση.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος


Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος στην οικία του, που μαρτύρησε στα Γιάννενα και έγινε από το Χιονιαδίτη Ζήκο Μιχαήλ δεκατρείς μόνο μέρες μετά το μαρτυρικό θάνατο του νεαρού Ηπειρώτη ιπποκόμου, ύστερα από παραγγελία του ιερομονάχου Χρύσανθου Λαϊνά. Επίσης το έτος 1892 συναντούμε στο ναό Αγίας Μαρίνας Ιωαννίνων τοιχογραφίες από τους Χιονιαδίτες Χριστόδουλο, Θωμά, Σωκράτη και Νικόλαο.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βοτονοσίου


Εικόνες στο τέμπλο του ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βοτονοσίου (1900). Στην καταπληκτική Δεσποτική εικόνα με τον ʼγιο Γεώργιο διαβάζουμε: «Διά χειρός Σωκράτους Ματθ. Χιονιαδίτου 1900».

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Μονή Aβελ στη Βήσσανη Ιωαννίνων


Μονή Aβελ στη Βήσσανη Ιωαννίνων, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στις καταπληκτικές τοιχογραφίες που διασώζονται (1770), διαβάζουμε τα ονόματα των Χιονιαδιτών αγιογράφων Κωνσταντίνου, Μιχαήλ και Μιχαήλ.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Οικία Βασδέκη στο Σκαμνέλι


Κοσμική ζωγραφική Χιονιαδιτών ζωγράφων στην οικία Βασδέκη στο Σκαμνέλι: «1857 Μαΐου: 9. Διά χειρός Γεωργίου Κ΄΄ Χιονιαδίτου ευχομένου τω οικοδεσπότη υγεία, ευτυχία».

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Αγίου Γεωργίου Κλεισούρας Πρέβεζας


Ναός Αγίου Γεωργίου Κλεισούρας Πρέβεζας τοιχογραφίες με επιγραφή: «ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΕΡΑ ΙΣΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΕΥΟΝΤΟΣ ΙΩ ΙΕΡΕΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΥΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΙΩ Σ(;)ΩΤΗΡΙΚΑ εξωδ ΙΣΤΟΡΕΙΘΗ ΔΕ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΤΩΝ ΑΥΤΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ κωράποστόλην (μάλλον: και Αποστόλην) ΕΚ ΚΩΜΗΣ ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ εκ της επαρχίας του αγίου Βελλάς 1859 απριλίου 22».

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Γεωργάνων


Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Γεωργάνων, εικόνες σε τέμπλο και τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από τους ζωγράφους «Σωκράτη Ματθ. Ζωγράφος και Νικόλαος Παπακωστής εκ του χωρίου Χιονάδες» το 1906.

διαβάστε αναλυτικά

14/11/2006
Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Πάδες Κονίτσης


Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Πάδες της Κόνιτσας, όπου κατασκευάστηκε περίτεχνη οροφή από Χιονιαδίτες τεχνίτες (1823), στην οποία υπάρχει και επιγραφή με την προέλευση των τεχνιτών, ενώ η αγιογράφηση και διακόσμηση έγινε από συγχωριανούς τους ζωγράφους.

διαβάστε αναλυτικά

23/03/2007
Ναός Αγίας Παρασκευής - Μηλόβιστα Σκοπίων


Ναός Αγίας Παρασκευής - Μηλόβιστα Σκοπίων. Έργο των Χιονιαδιτών αγιογράφων Σωκράτη Ματθαίου, Χριστοδούλου και Θωμά Αναστασίου του 1892

διαβάστε αναλυτικά